Možino je treba zaščititi najprej pred Turnškom, potem pa še pred TVS sámo.

5.8.2018 / 06:10 Komentiraj
Od kdaj TVS poroča o minornih, marginalnih, (para)političnih dogodkih, ki se jih udeleži 300 ljudi? Aja, od leta 1945?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Čutim se moralno dolžnega zaščititi Jožeta Možino pred steklimi levičarji, ki ga napadajo po njegovem intervjuju z Jožetom Dežmanom.

No, tudi normalni, nepatološki levičarji in nekateri normalni novinarji se iz drugih, neideoloških razlogov z njim ne strinjajo in imajo na njegovo temo kaj povedati — ampak pred temi se ga ne čutim dolžnega zagovarjati.

Navsezadnje sem med temi drugimi tudi jaz.

Možino pa se čutim dolžnega braniti tudi pred njegovim lastnim delodajalcem. RTV oz. Televizija Slovenija ni sposobna smiselno poročati o aftermathu zloglasnega intervjuja.

Hujskaštvo in pravičništvo

Mislim, da bi morali razmisliti, ali je v današnjih slovenskih razmerah dopustno organizirati take hujskaške in pravičniške manifestacije, kakršen je bil protestni shod v Kopru — hja, kje pa drugje, če ne na Titovem trgu? — “proti TV Slovenija” oz. Možinovem intervjuju z Dežmanom.

Ne pričakujem od organizatorja (ZZB NOV), da takih eventov ne bo organiziral. Oni se že ne bodo spametovali. Pričakujem od policije, da takšnega eventa na dovoli.

Tristo mladoletnih partizanov seveda ni neka strašna varnostna grožnja — in naj imajo svoje komunistične simbole zaradi mene —, je pa svoji militantnosti incident, ki slabo vpliva na družbeno klimo. Naj razmislijo o primernosti take prireditve. Naj se s kom posvetujejo. Tudi policijsko delo je lahko intelektualno.

No, ne. Prepoved bi samo še bolj razvnela duhove. Ker v čem je razlika med enkratnim protestnim shodom v Kopru in vsakoletnimi rekomunizatorskimi ceremonijami ob obletnici držagoške bitke?

V čem je razlika? Ah, v Dražgoše pride na tisoče ljudi, v Kopru pa jih je pizdilo … — kakih 300.

Zakaj?

Da jih je bilo 300, vem po zaslugi prispevka, ki ga je v četrtek objavila TV Slovenija v Dnevniku.

Od kdaj TV Slovenija poroča o tako minornih in marginalnih političnih ali parapolitičnih dogodkih, ki se jih udeleži 300 ljudi s fanami?

Domnevnih razlogov oz. razlag, zakaj se jim je to zdelo vredno novičarske pozornosti, je več:

  • ker imajo slabo vest zaradi Možinove diverzije;
  • ker implicitno dajejo podporo varuhom tekovina revolucije;
  • ker je čas kislih kumaric in se razen koalicije nič ne dogaja;
  • ker se je Turnšku tam posrečila metafora z “radirko” (ki ne more zbrisati dejstev), ki jo je vredno slišati.

Kaj pa ta model s transparenti?

Po tej logiki bi lahko TV Slovenija poročala tudi o tistem modelu, ki je z nekaj transparenti prišel v petek individualno protestirat na Kolodvorsko proti inkriminirani oddaji.

Pa hvala bogu ni. Samo slučajno vemo — bog pomagaj, z desnim spinom —, da se je to zgodilo in da je Kadunc obljubil Možini, da bo človeka kot direktor uradno prijavil.

Če lahko verjamemo Petru Jančiču, gre za istega človeka, ki se je nekoč infiltriral na sejo Programskega sveta s transparentom z napisom “SMRT JANŠIZMU”.

Da RTV Slovenija ne zna dobro handlati Možina-Dežmanove krize, je bilo pričakovano. Poročanje o dogodkih, kakršen je bil ta borčevski protest v Kopru, so medijske neumnosti, ki ne koristijo ničemur — tudi Možini ne, ki so ga tako ali drugače dolžni zaščititi. Ker to ni TV kritika, da ne bo pomote, ampak demonstracije! Celo tako majhne, neznatne, nepomembne, kakršne so bile.

V čem je sploh razlika med Turnškom in tistim zmešanim vstajnikom? Možinovih Pričevalcev po mojem ne bodo ukinili, niti mu ne bodo prepovedali voditi oddaje Intervju, bodo pa prekleto pazili, koga jim namerava privleči v studio.

Se bo pa to še dolgo valjalo na dnevnih redih sej Sveta. Zadeva bo počasi deeskalirala sama od sebe, ne da bi RTV sama kaj za to naredila.

Tit Turnšek, partizansko ime Eraserhead (zgoraj): “Ni radirke, ki bi izbrisala ta dejstva.” Spodaj še en mladoletni partizan oz protifašist.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE