Levica izven koalicije: Bolje vrabec Šarec na strehi kot ujeda Janša v roki

2.8.2018 / 06:10 1 komentar
Moja projekcija je, da bo Levica prišla na oblast čez 5 do 10 let. In da bo takrat naš Varufakis postal Jože P. Damijan.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Odločitev Levice, da se ne bo pridružila Šarčevi peterokraki koaliciji, da pa ga bo vendarle podprla za mandatarja in z morebitno vlado “projektno” sodelovala, je dvoumna in večplastna politična poteza.

Z Lune je vidno, da Mesec ne bi imel kaj početi v tehnokratski, psevdoneoliberalni, psevdosocialni, psevdosocialistični, psevdokapitalistični in za nameček še nekulturni vladi kao prekaljenih političnih japijev.

Ta etapa pogajanj je bila predstava za javnost. Z njo so samo ustvarjali oz. utrjevali vtis, da so državotvorni in konstruktivni. Vsi.

Levici štejem v plus, da se je nazadnje le odločila, da se tega ne gre. Da jih recimo ne bo zraven, ko bodo poslanci slovenskega parlamenta prepevali francosko himno (“Aux armes, citoyens! Formez vos bataillons!”).

Minus je pa seveda ta v načelnost zapakirani oportunizem, da Šarca podprejo, zraven pa se selektivno izognejo odgovornosti.

Schadenfreude

Odzivi na torkovo odločitev so zelo zabavni in zgovorni. Najprej je bilo narobe, ker se je Levica pogajala za vstop v koalicijo, zdaj pa je spet narobe, ko se je odločila, da v vlado ne gre.

Sredincem in desničarjem, ki so strašili narod pred sodelovanjem Levice v vladi kot kakšna Nova24TV pred tako imenovanimi rjuharcami na bazenih, je sicer odleglo.

Ne morejo pa niti zdaj skriti dejstva, da jim ni šlo toliko za to, da Levice ne bo v koaliciji, temveč za to, da Šarcu ne bo uspelo. In da če ne bo uspelo Šarcu — ker mu ne sme, ker tudi Janši ni ali ne bo —, potem nikomur ne bo uspelo. Nam ne bo uspelo. Tako kot je bilo zapisano v zvezdah.

Slovenski politični komentariat itak utemeljuje svoja mnenja na škodoželjnosti. Schadenfreude je mogočno državljansko čustvo, pa tudi intelektualna bergla.

  • Hehe, Janša je zmagal na volitvah, pa nima šans, da bi sestavil koalicijo.
  • Hehe, Šarčev šarasti peterček se vsevprek pogaja levo-desno in dobiva serijske košarice.
  • Hehe, saj smo vam rekli.
  • Hehe, glejte idiota s Titom na T-shirtu.
  • Hehe, politični analitiki smo škodoželjni, ampak hvala bogu zgleda, kot da imamo vedno prav.
  • Hehe, omnes propheta in banana res publica sua.
  • Hehe, excuse my French. 
Hehe, Janša je zmagal na volitvah, pa nima šans, da bi sestavil koalicijo. Hehe, Šarčev šarasti peterček se vsevprek pogaja levo-desno in dobiva serijske košarice. Hehe, saj smo vam rekli. Hehe, glejte idiota s Titom na T-shirtu. Hehe, politični analitiki smo škodoželjni, ampak hvala bogu zgleda, kot da imamo vedno prav. Hehe, omnes propheta in banana res publica sua.

Vrabec Šarec in ujeda Janša

Bistveni razlog za odločitev Levice, da noče biti del Šarčeve vlade, da pa jo bo/bi vendarle podprla, je seveda antijanšizem. Levica se je odločila za domnevno manjše zlo. Bolje vrabec Šarec na strehi kot ujeda Janša v roki.

Levica bo skratka morala še malo počakati, da se bo kot del neke koalicije delala mainstream konstruktivno. In počakati še malo dlje, da bo prišla vsaj kot relativna zmagovalka volitev na oblast kot recimo Siriza.

Moja projekcija je, da se bo to zgodilo čez 5 do 10 let in da bo takrat slovenski Janis Varufakis postal Jože P. Damijan.

Čez 5 do 10 let, ko naju več ne bo

Pa da ne bi kdo mislil, da tako razmišljam zato, ker sem tudi jaz škodoželjen. Ne. Ko bo nekega dne Levica na oblasti, ne bo na oblasti zato, ker se v teh domnevnih 5 do 10 letih nobena vlada oz. koalicija v Sloveniji ne bi obnesla.

Na oblast se bo Levica zavihtela zato, ker se bo do takrat izoblikovala neka bolj prepoznavna in obetavna alternativa mainstream kapitalizmu in postala tudi bolj privlačna. Do takrat bosta veliko bolj kot danes razrahljana, če že ne na psu tudi EU in NATO.

Mnogi, premnogi bodo bistveno bolj naklonjeni levici tudi zato, ker bo prišlo do backlasha na sedanji vzpon desnice. Takrat bo čas za stranke à la DiEM25 — in pri nas Levico.

Do nadaljnega pa jim ni treba drugega, kot da inteligentno sedijo in čakajo na svoj trenutek. S Trčkom vred in s Kordišem — magari v isti majci.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE