Bazenska basen: Rasizem in “rjuharice” in ksenofobija od Janše do Jelinčiča

23.7.2018 / 06:10 3 komentarji
Slovenska politična folklora: Sanitarno poslansko vprašanje magistra farmacije — in zakaj v Dnevniku TVS o tem poročajo?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zgodba z burkinijem, ki je zadnji teden plenila pozornost medijev, se je iz Janševih preselila v skoraj vse druge — na koncu pa je s podporo poslancev SDS prišla še v parlament, je lep zgled napihovanja ksenofobije. Nesrečna savdska turistka najbrž ne more razumeti, zakaj in kako je postala “rjuharica”, kot so jo posmehljivo imenovali, ker pač ni mogla slutiti, kako nizkotna je politična nestrpnost v neki neznatni Sloveniji.

Da ne bo pomote: če govorim o napihovanju, ne govorim o tem, da je ksenofobija v neki bolj pravi meri sprejemljiva. Ker ni. Govorim o značilnosti slovenske politične folklore sovraštva, ki se v propagandne namene zadovoljuje z bizarno benignimi, za zdravo pamet komičnimi spodbudami — saj tistih večjih niti ni videti.

In tudi če bi bile, seveda, nestrpnost ne bi bila nič bolj sprejemljiva. Zaradi takih okoliščin lahko v mentalno zahojeni državi po spletu naključij mimogrede postaneš neprostovoljna medijska zvezda.

Jelinčičevo prvo poslansko vprašanje

Javnemu linču “rjuharic” so se pridružili še na RTV Slovenija v petkovem Dnevniku TVS, kjer so reklamirali Jelinčičevo “prvo poslansko vprašanje” ministrici za zdravje.

Po mnenju človeka, ki se lahko zahvali samo ksenofobiji, da spet sedi v parlamentu, bi ministrica namreč morala skrbeti za javno zdravje v kopališčih.

Jelinčič je še nonšalantno dodal, da je njena naloga določanje pravil, kdo se sme kopati v slovenskih bazenih! No, to ni njena naloga. To je frivolna in mizerna ksenofobna insinuacija.

Je pa po drugi strani naloga javnega servisa, da ne daje prostora hujskaštvu proti muslimanom. A kaj, ko Manica Janežič Ambrožič očitno misli drugače. Verjetno je argument to, da je javnost treba informirati o poslanskih vprašanjih.

Magister farmacije

Pred leti sem v kontekstu analize tehnik politične diskreditacije razvil koncept “kužnosti”. Včasih je dovolj že to, da ste se na ulici rokovali z politično kontaminirano osebo, pa bodo o vas objavili članek o tem, da ste kužni tudi vi.

No, v primeru ksenofobije je ta koncept spet aktualen — le da se z njim ne diskreditira političnega nasprotnika, temveč Drugega, okoli katerega gradimo čustva sovraštva.

Demokraciji so na ta način povzeli potencialno kužnost kopalke iz Term Vivat, v kateri kot glavni akter skrbi za naše zdravje nastopa magister farmacije s svojim poslanskim vprašanjem. Seveda zgolj zato, da bi zakamufliral svojo ksenofobno idejo:

“Jelinčiča predvsem skrbi, da takšno početje ogroža zdravje preostalih kopalcev, ‘saj naj kopanje oblečenih osebkov z obutvijo na nogah v evropskih, tako tudi slovenskih javnih kopališčih, ne bi bilo dovoljeno’. Ob tem je spomnil, kako zdravstvene inšpekcije ministrstva po dolgem in počez preverjajo zaposlene v firmah, ki imajo stik s strankami, jemljejo brise rok, preverjajo prostore in omarice zaposlenih ter tudi prostore, v katerih se izvajajo določeni procesi. ‘Tudi v bolnišnicah si osebje stalno umiva roke, prav tako pa so v bolnišničnih prostorih, kjer je fluktuacija obiskovalcev velika, nameščena razkužilna sredstva.’”

“Predsednik SNS ugotavlja, da glede na to, ‘da kopalka prihaja iz krajev, kjer je struktura bolezni, pa tudi njih razširjenost, popolnoma drugačna kot v kontinentalni Evropi, je možnost okužbe s pri nas neznanimi agensi zelo možna’. Kot magister farmacije opozarja, da ‘že samo pomanjkanje vitamina D vodi do motenj uravnavanja količine kalcija v krvi in je povezano s številnimi hudimi motnjami, vključno s kardiovaskularnimi boleznimi, diabetesom tipa 1, multiplo sklerozo in revmatoidnim ter še čem’. A so naštete bolezni mačji kašelj v primerjavi, da vzamemo v obzir ‘prenosljive oziroma infekcijske bolezni Afrike, ki jih povzročajo bakterije, virusi, paraziti in glive’, ki se lahko ‘širijo direktno ali indirektno z osebe na osebo’. Jelinčič ravno zaradi tega ocenjuje, da sta ravnanje in odgovor Term Vivat zaskrbljujoča.”

Rasist in njegov sram (ki ga ni)

V skupini Danes je nov dan so zapisali vse bistveno, kar je treba vedeti o tej zgodbi:

“Vsi vemo, da je rasizem neumen. To, da si mora nekdo s sovraštvom do ‘drugačnih’ nabildati svojo šibko samopodobo, ni nikakršen razlog za zaničevanje milijard ljudi na podlagi odtenka kože. A kako reagirati v primerih, ko razumski argumenti ne zaležejo?”

“Z vzponom Trumpa in t.i. alt-right so fašistična prepričanja spet postala moderna. Fasada radikalne desnice se je zgladila, rasisti so postali prisotnejši v javnem prostoru — s tem pa njihove nazadnjaške ideje spet širše družbeno sprejemljive.”


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v soboto, 21. julija 2018, pod naslovom Kužnost Drugega: “rjuharice” in ksenofobna politična fantazmatika. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE