Milka na dan odžene kile stran: Ayn Rand ali kaj je prav in kaj narobe

22.7.2018 / 06:08 Komentiraj
Je prav, če poročen moški spi z drugim? Morda res ni prav v odnosu do njegove žene, prav pa je v odnosu do njega samega.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nimam poletnih ciljev. Sovražim zapovedane vaje, švic v telovadnicah, ogabno glasbo iz vódenih vadb, nabite tipe in prevzetne blond bejbe. Nimam poletnega telesa in ga nikoli ne bom imela. 

Bom pa čez poletje prebrala roman Atlas Shrugged od Ayn Rand, v katerem rusko-ameriška filozofinja poskuša razgrniti bistvo liberalnega konservatizma.

V resnici je Ayn Rand razmišljujoča, strogo objektivistična avtorica, ki na prvih stotih straneh več kot tisoč strani debele knjige izpostavi po mojem temeljno vprašanje: se v situacijah, v katerih se znajdemo, sprašujemo, ali ravnamo prav ali narobe.

Poskušajte za trenutek pozabiti vse, kar veste o njej in njenih stališčih. Sama ne vem veliko. Vem samo to, da so jo zmerjali s hudičevo odvetnico prostega trga — in vsakdo, ki ga množica prezira, se mi zdi vreden pozornosti.

Ne za na plažo

Ob tem ne ravno poletnem romanu za na plažo razmišljam, da se ljudje ne znajo več spraševati — kaj šele objektivno presojati —, kaj je prav in kaj narobe in zakaj je nekaj prav ali narobe. Lahko vas zaprejo v norišnico, če odprete to debato. 

Je prav, če podjetje, v katerem delate že štiri leta, z vami sodeluje preko avtorske pogodbe, čeprav ima vaše delo vse znake delovnega razmerja?

Ne.

Je prav, če vi sami tako želite in ste bili s situacijo seznanjeni že pred začetkom in ste na to pristali?

Ne. V obeh situacijah tako delodajalec kot delojemalec ne ravnata pravilno.

Zakaj tako ravnate?

Naprej. Je prav, če poročen moški spi z drugim moškim?

Morda ni prav v odnosu do njegove žene. Prav pa je v odnosu do njega samega. 

Recimo, da na avtobusu najdete denarnico in v njej 100 evrov. Kaj bi naredili?

Poskušajmo takole. Denarnica je nekomu padla iz žepa, ko je izstopal. Vrata so se že zaprla, vi pa poberete denarnico s tal. V njej je denar, osebni dokument, dve bančni kartici, izkaznica od knjižnice.

Denarnico lahko vrnete tistemu, ki jo je izgubil. Z vsem, kar je bilo v njej. Izbrskate ga na FB in mu poveste, da imate denarnico. Lahko mu jo celo prinesete na nek kraj, ki ga je on predlagal.

Zakaj ste tako ravnali? Vas je bilo strah, da vas je kdo videl, ko ste pobrali denarnico? Zato, da bi nekdo drug ravnal enako, če bi vi izgubili denarnico? Kaj je tisto, kar vas je napeljalo k taki odločitvi?

Recimo, da najdete torbo s 100.000 evri. Brez osebnih dokumentov. Na lokaciji ni žive duše. Tema je in s seboj imate kovček, v katerega lahko torbo takoj pospravite.

Solata s sirom

Vam povem nekaj o prehrani?

Ne jejte, če niste lačni. Jejte preprosto hrano. Makarone, maslo in začimbe, paradižnik, čebulo, krompir, zelje, koromač. Pojejte največ 1500 kalorij na dan v čimbolj raznolikih in obilnih kombinaciji. Kos belega kruha ima 70 kalorij, žlica olja 150. Čokolada 580. Milka na dan odžene kile stran. Pa še solata s sirom za povrhu.

Narobe.

Pa prijeten vikend želim.

Ayn Rand (1905–1982)

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE