Koalicija od A do Š: Vse naše dosedanje vlade so bile zelo svobodomiselne

22.7.2018 / 06:10 Komentiraj
Če nas čakajo nove volitve, bo Miro Cerar edini predsednik vlade, ki je predčasno odstopil, na koncu pa najdlje vladal.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V nekem trenutku se mi je dozdevalo, da se je bila NSi res pripravljena priključiti petorčku levosredinskih strank (LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB). Ne samo zato, ker jim je programsko usklajevanje od neke točke naprej teklo kar solidno, temveč tudi zato, ker so bili povabljeni v koalicijo že ob zmagi SMC na prejšnjih volitvah, pa na koncu tudi ni prišlo do dogovora. Dvakrat pa ja ne bodo odigrali tako podobnega scenarija, sem si mislila. 

Da se je toliko strankam uspevalo usklajevati in iskati rešitve, je bilo videti prav spodbudno — četudi vemo, da so v ozadju čisto enostavne kalkulacije s seštevanjem in množenjem in osebni interesi oz. interesi vodstev strank.

Kakorkoli: usklajevanje sem razumela v tem duhu, češ, “delamo za dobro volivcev” — in med temi jih ni malo, ki pogajanja leve sredine vidijo kot odgovoren odnos do situacije, v kateri smo se znašli.

Kdo so najšibkejši členi?

Toda nekdo ali nekaj — morda neko nenadno spoznanje — je to odločitev NSi preprečila. Predsednik stranke Matej Tonin, ki je hkrati tudi (začasni) predsednik Državnega zbora, je sporočil, da se NSi umika iz te faze pogajanj. Kot razlog je navedel skrb, da takšna koalicija, v kateri je čutiti trenja že sedaj, ne daje dovolj trdnih obetov za zanesljivo vodenje potencialne vlade do konca mandata.

Čeprav mi odločitev NSi, da zapusti pogajanja, osebno ni prav nič všeč — saj oblikovanje vlade odmika v prihodnost —, pa se mi zdi prav, da nam je nekdo, ki je zunaj teh strank, vendar je v pogajanjih insajder, dal jasno vedeti, kako zelo so dosedanje koalicijske stranke med seboj sprte — in kako zelo krhko bi lahko bilo takšno zavezništvo.

Šibki člen so tisti, ki bi morali zaradi slabega volilnega rezultata takoj odstopiti. Pa gospodu Cerarju to ni padlo niti na pamet. Nasprotno, znebil se je Milana Brgleza, svoje slabe vesti. Po drugi strani pa organi DeSUS niso bili dovolj močni, da bi svojemu vladarju povedali, da je stranko pripeljal v maloro.

Šarec je izgubil vse, Janša ni pridobil nič

S tem, da je Tonin obelodanil svoj NSi-exit, je Marjan Šarec izgubil vse, kar je do tistega trenutka gradil — medtem ko Janez Janša ni pridobil nič. Nihče od njiju ne more sestaviti vlade.

Zato je moral relativni zmagovalec volitev predsedniku države sporočiti, da ne more prevzeti mandata za sestavo vlade. 
Seveda pa sta s tem obe strani pridobili 14 dni časa za drugi krog — čeprav nas, državljane, to raztegovanje časa in nova pregovarjanja živcirajo. Ključne nacionalne teme namreč ostajajo odprte, nerešene.

Dogajajo se celo nove neumnosti. Recimo ta absurd s tujimi zdravniki za otroško kardiologijo. Prej ni bilo denarja, da bi medicinsko osebje ustrezno nagradili, zato je veliko zdravnikov odšlo v tujino ali vsaj zapustilo UKC. Zdaj pa smo za tujo delovno silo nenadoma našli kupe denarja in s tem do konca razvrednotili delo in znanje domače medicinske stroke.

Rešitve, zaradi katerih jih sploh nismo volili

Prihodnji scenariji so že obdelani. Glasovi izračunani od A do Š. Če se Tonin spet začne pogajati s Šarcem, bomo jezni, ker nam je vzel 14 dni prave vlade. Če Tonin ostane pri Janši, se bo moral Šarec pogovarjati z Levico. To nam bo prineslo še več težav kot z NSi, s katero so vendarle dosegli vsebinske uskladitve.

Oblikovanje vlade z Levico bo prineslo vrsto sprememb v že precej usklajeni koalicijski pogodbi. To lahko pomeni razočaranje za volilce levosredinskih strank, saj Levica prinaša povsem drug pogled na vrsto ključnih vsebin. Tako bi stranke bi tako morale ugrizniti v rešitve, zaradi katerih jih sploh nismo izvolili.

Razmišljale so zelo svobodno

Če Tonin ostane pri Janši in z njima še Jelinčičeva SNS, jim zmanjka glasov za en SMC paket. Cerarjeva stranka se zdi v svojih stališčih še najbolj mehka, kje pravzaprav želi biti. Jasno je samo, da želi biti v vladi, kakršnakoli že bo. Tisto njihovo floskulo o razvojno naravnani in svobodomiselni vladi, ki nam jo ponujali v volilni kampanji, smo že prežvečili. V resnici ne sploh jemljemo ne kot obet, še manj pa kot grožnjo.

Svobodomiselne vlade smo namreč že navajeni. Vse naše dosedanje vlade so bile zelo svobodomiselne. Razmišljale so zelo svobodno. Namreč po svoje — neglede na to, kaj so menili volilci in civilna družba ter ugledni mnenjski voditelji in strokovnjaki ali na kar so opozarjali mediji in kar so nas vse skupaj učile izkušnje od drugod.

So pa nekatere naše dosedanje vlade to svobodomiselnost kljub vsemu znale bolj usmerjati v rešitve za ljudi, druge pa bolj zase. Tako je recimo Drnovšek veljal za spretnega, a tudi svobodomiselnega človeka. Ampak te svobodomiselnosti ni uresničeval samo na projektih, ki so bildali njegov ego in uresničevali želje njegovega kroga ljudi, temveč je vodil vlado tako, da smo volilci verjeli, da vsaj poskušajo delovati v dobro ljudi.

Luzerji

V tem političnem patu smo vsi luzerji. Politiki, ker ne morejo na oblast, zaradi česar so sploh šli v politiko — in mi, državljani, ker ne dobimo vlade, da bi začela urejati zadeve, zaradi česar smo šli na volitve.

Če nas čakajo nove volitve, bo Miro Cerar edini predsednik vlade, ki je predčasno odstopil, na koncu pa najdlje vladal.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?. Avtorica bo odsotna do 12. avgusta.

​Prihodnji scenariji so že obdelani. Glasovi izračunani od A do Š. Če se Tonin spet začne pogajati s Šarcem, bomo jezni, ker nam je vzel 14 dni prave vlade. Če Tonin ostane pri Janši, se bo moral Šarec pogovarjati z Levico. To nam bo prineslo še več težav kot z NSi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE