65. Pula (1.): Kaj novega v HR kinematografiji? Ja, tudi filmi so vatreni.

16.7.2018 / 06:08 Komentiraj
Ko pomislim na Hrvaško, pomislim na Dalmacijo in katolištvo. Na otvoritvi puljskega festivala se mi je stereotip izšel.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Svečana otvoritev 65. Puljskega filmskega festivala se je pričela z naključnim prisluškovanjem lokalnim tračaricam. Vedno je dobro vedeti, kaj pravijo in koga vse poznajo lokalne tračarice. Ne samo da so vzdihovale nad večno milino prisotne srbske, nekdanje jugoslovanske dive Milene Dravić, ki je v karieri posnela približno 90 filmov, temveč tudi nad mačje sivo obleko igralke Tihane Lazović.

Tihana Lazović se je na premiero dala pripeljati na motorju. V stilu Aleksi svojega lika v istoimenskem filmu režiserke Barbare Vekarić. 

Tračarice so pokomentirale celo parolo “Sutra smo za vatrene”, ki se je vrtela na velikem platnu pred samo otvoritvijo. Ena od njih je zavzemala antinacionalno držo, medtem ko sta drugi dve dihali samo za Hrvaško — tako kot skoraj vsaka duša te dni v tej državi — ter druga drugo vabili na kozarec šampanjca med fenomenom svetovnega formata.

V znamenju režiserk

Letošnja Pula se je začela v znamenju ženskih režiserk. Pred desetletjem bi še rekla, da ni razlik med moškim in ženskim filmskim ustvarjanjem — ker pač ni razlik med moškim in ženskim dojemanjem življenja.

Seveda pred desetletjem nisem imela pojma. Danes pa se zavedam, da nimam pojma.  Ko pomislim na Hrvaško, vedno najprej pomislim na Dalmacijo in katolištvo. Tokrat se mi je stereotip celo izšel. V obeh filmih otvoritvenega večera v areni je bilo namreč videti oboje.

Kratki film Karle Lulić U ime jagode, čokolade i duha svetoga govori o preizkušnjah župnika Petra, ki ga na začetku (tako je vsaj videti) mika prvi sladoled na začetku sladoledne sezone — dokler se mu v življenje ne vmešajo latentne freudovske sanje in prividi o zapeljivi rdečelasi faranki.

Svetovna premiera filma je bila na festivalu v Los Angelesu, igrajo pa Goran Navojec in Igor Galo ter Zoran Prodanović Prlja in Damir Martinović Mrle iz skupine Let 3. Igor Galo je dobil nagrado Fabijana Šovagovića za igralca, ki je pustil pečat v hrvaški filmski zgodovini.

Barbara Vekarić, režiserka Aleksi, otvoritvenega filma 65. Puljskega filmskega festivala.

Čustveno presenečenje

Sledilo je čustveno presenečenje. Že uvodne scene filma Aleksi so mi zlezle pod kožo, saj sem mnogo poletij zapovrstjo preživljala na Pelješcu, nedaleč od hiše, v kateri živi družina filmske Aleksi.

V mojih letih na Pelješcu je teta Mirjana pripravljala brodet ali solato iz hobotnice ter hrano postregla na terasi hiše. Bilo je očitno, da sem razmeroma srečna, čeprav je velik del mene v resnici vibriral na iste tone kot Aleksi. Namesto da bi živela, sem govorila, da hočem živeti. Življenje pa se začne šele potem, ko o njem nehaš razmišljati.  

Tihane Lazović se najbolj spomnim iz Matanovićevega filma Zvizdan, ki sem ga v puljski areni gledala pred nekaj leti in ki me je v nekem prizoru pripravil celo do solz, kar se mi je ob filmih zgodilo morda trikrat v življenju.

Gre za igralko, ki je dve leti nazaj na Berlinalu proglašena za European Shooting Star, med deset najpomembnejših mladih filmskih upov.

Hrvaška filmska igralka Tihana Lazović, ki je nastopila v vlogi Aleksi v istoimenskem filmu.

Shabby chic

To ni samo film o frajerkah, ki so dovolj otročje, da se polulajo v fantovo posteljo. Ali o še enih joškah v še enem ex-yu filmu. Ali o frajerkah, ki nočejo biti mame. Ali o frajerjih, ki igrajo kitaro v bendu. To niso samo sanje mladih, ki mislijo, da lahko živijo od umetnosti.

Odnosi so se z leti spremenili. Predvsem romantični. Včasih smo vsi malo Aleksi. Neprilagojeni trapci. To je film o neki novi romantiki, ki ni oropana človekove ranljivosti in nepopolnosti. Da nam je ljubezen vsem v pogubo, paso spoznali že v drugih filmih, zakaj bi še tukaj o tem. Shabby chic hiša na Jadranu, dalmatinski pejsaž in Sebastijan Cavazza v stranski vlogi so samo pika na i.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE