Mislila sem, da poznam Puškina. Kako puhloglavo! Pojma nisem imela o njem.

27.6.2018 / 06:08 Komentiraj
O bog, kakšen pokvarjenec! No, med Puškinom in de Sadom je vendar razlika. Puškin si je prizadeval žensko zadovoljiti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Danes me je v knjižnici pot zanesla na ruski oddelek. Izposodila sem si Skrivne zapiske Aleksandra Sergejeviča Puškina. Velikega ruskega pesnika, pisatelja, dramatika — genija, začetnika najbolj plodnega obdobja ruske književnosti. 

Za Puškinove zapiske se ne ve točno, kako so se ohranili. A dejstvo je, da jih je Puškin pisal v francoščini, ki jo je zraven še šifriral. Puškin se ni pustil motiti pri opisovanju spolnih odnosov. Bil je zelo radoživ. Češplje je menjaval kot obleko.

V knjigi pove: “Ne morem se vzdržati, da ne bi zaupal svoje duše papirju — in v tem je neozdravljiva bolezen pisateljstva.”

Glede svojih potreb je bil zelo perverzen: “Fukal sem ženo. Ne za zadovoljstvo, marveč zato, da bi ji ostal zvest.”

“Špranja”

Veliko si je dal opraviti tudi z ljubicami in kurbami. Najbolj od vsega ga je zanimalo žensko spolovilo ali kot je sam to imenoval — “špranja”. Ta mu ni dala miru niti v sanjah. Opisi njegovih spolnih vragolij so tako sočni, kot da bi se res dogajali v sanjah, zato bralca neprestano meče iz “verjamem” v “ne verjamem”. 

Predrzno se je spuščal celo v razpravo o ženski individualnosti:

“Zgubljena raznolikost se je nadomeščala s prikaznimi žensk, ki se posajajo name: tiste, ki imajo špranjo bliže riti, si z rokami razdevajo ritnice, da bi razprle špranjo, tiste pa, ki imajo špranjo dlje od riti, si špranjo razpirajo spredaj, raztegujoč sramne ustnice. Tukaj se razodeva ženska individualnost.”

Puškin proti de Sadu

O bog, kakšen pokvarjenec! Ne verjamem, da je kaj resnice v tej razlagi ženske individualnosti. Prej gre za poniževanje žensk. Saj tudi drugje v knjigi žensk ne omenja s polnim imenom, temveč samo z začetnico. 

Nekatere prigode, ki jih Puškin podrobno opisuje, v svoji nazornosti in izvirnosti spolnih tehnik ne zaostajajo niti za tistimi, ki jih je opisoval marki de Sade.

Seveda pa je med Puškinom in de Sadom velika razlika, ki po veljavnih moralnih ali moralističnih načelih govori v prid Puškinu. Za razliko od de Sada si je Puškin prizadeval žensko zadovoljiti.

Ves čas tega sveta

V teh Zapiskih sem zašla predaleč. Mislila sem, da poznam Puškina. Kako puhloglavo! Pojma nisem imela o njem. Zato sem si izposodila še njegovo resnejšo literaturo: Stotnikovo hči.

V spremni besedi in opombah Mileta Klopčiča sem prebrala cel kup podatkov o tem, zakaj je Puškin genij in utemeljitelj ruske proze:

“A. S. Puškin ni le največji ruski pesnik, ampak je tudi v pripovedništvu — prozo je pisal v zadnjih desetih letih svojega življenja — položil temelje, na katerih je zrasla literatura ruskega realizma. Pri njem so se učili vsi veliki mojstri ruskega romana od Gogolja in Lermontova do Saltikova-Ščedrina, Gončarova, Turgenjeva, Tolstoja.”

Srdito sem se spustila v branje romana Stotnikova hči, a se mi je zdelo besedilo preveč arhaično. Napisano sicer v lepem slogu, vendar malo preveč oddaljeno. Nisem zdržala do konca. Priznam in se opravičujem. Bolje bi bilo kaj lažjega, krajšega. Naslednjič si bom mogoče vzela poezijo od Lermontova. Upam, da je bolj nežen in da so njegove pesmi o ljubezni.

O ljubezni res ni težko pisati. Sem tudi sama poskusila. Pesem iz moje zadnje zbirke Eksplicitne nosi naslov Ljubim.

“Ljubim se stoje, leže, sede / Ponoči, podnevi, ob zarji, o mraku / Oblečena, slečena, / Čista in budna, / Brez premora, brez hitenja / Saj imam ves čas tega sveta”

Natalija Nikolajevna Puškina, née Gončarova (1812–1863), žena Aleksandra Sergejeviča Puškina (1799–1837) zadnjih šest let njegovega življenja. Puškin je padel v dvoboju z francoskim častnikom Georgesom d’Anthèsom, s katerim je imela Natalija domnevno afero in zaradi katere naj bi se d’Anthès za krinko poročil z njeno sestro. — [WikiMedia Commons]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE