Grčija danes je kot porušena in demoralizirana Nemčija po 2. svetovni vojni

1.2.2015 / 10:00 Komentiraj
Nemška politika je ta vikend dojela, da z Grčijo ni vse v redu in da problem ostaja problem, tudi če ga ignoriraš.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Morda ima Nemčija prav glede predpisane terapije zdravljenja grških težav — pa nima —, toda če večina Grkov terapijo zavrača kot nehumano, ima Nemčija problem. Ne bi ga imela, če bi bila Grčija nekje v Afriki. Problem za Nemčijo je v tem, da je Grčija v Evropi, v EU, v Natu. Problem je, kot sem pisal pred dnevi (Grški “izstop po nesreči" ali kako “nor" je Cipras), da se lahko za pomoč obrne na Kitajsko in Rusijo. In Cipras je začel flirtati z obema.

Flirtanje s sovražnikom

Ups, povečan kitajski ali ruski vpliv v članici Nata, EU in evro območja?! Niti slučajno! ZDA so po 2. svetovni vojni Nemčiji odpisale dolgove, oblikovale Marshallov plan za gospodarsko obnovo Evrope in spodbujale tako intenzivno multilateralno trgovinsko liberalizacijo prek GATT kot intenzivno integracijo med evropskimi državami. Vse to zato, da se “rdeči komunistični sovrag" ne bi razširil v zahodno Evropo. Zdaj, šestdeset let kasneje, pa bi se Rusija ali Kitajska skozi stranska vrata prebili v članico Nata? Ste zmešani?!

Vidite, politika je vedno močnejša od ekonomije, morale in drugih vzvišenih zadev. In nenadoma bodo vse floskule o tem, kako je treba dolg vrniti do zadnjega centa in da odpis dolga ne pride v poštev, da se morajo Grki navaditi živeti s tem, kar ustvarijo, razvodenele. Splavale bodo bodisi po Spree ali po Maini. Tako je treba tudi razumeti nenadoma spravljive tone v komentarjih v Der Spieglu — ki je v enem tednu popolnoma obrnil kurs —, in povedal, da je konec heca in da je zdaj čas za “Realpolitik". Čas naj bi bil za diplomacijo in kompromise.

Grčija potrebuje svoj Marshallov plan

Nemčiji so v zgodovini prav tako odpuščali in odpisovali dolgove, zdaj pa naj bi bil čas, da Nemčija odpušča drugim. Da pokaže svoj leadership. Zaenkrat sicer zgolj s podaljšanjem ročnosti kreditov in znižanjem obresti — medtem ko naj bi bil odpis dolgov “out of the question".

Toda Grčija ne potrebuje samo najmanj 50% odpisa dolgov, potrebuje tudi Marshallov plan za gospodarsko obnovo. Potrebna bo mednarodna konferenca o Grčiji, ki bo grškemu gospodarstvu zagotovila za najmanj 30 do 40 milijard evrov neposrednih tujih investicij. Ne finančne pomoči, temveč naložbe v gospodarstvo. Treba je ustvariti gospodarsko bazo. Grčija lahko odplača dolgove, če bo ustvarjala bistveno višji BDP in bistveno višji izvoz. Grčija lahko odplača dolgove samo tako, da od večjega ustvarjenega kolača pobere več davkov in jih nato nameni za poplačilo kreditov. Nemčiji so po drugi svetovni vojni odtegovali 5% od izvoznih prihodkov za poplačilo reparacij in kreditov.

Grčijo je treba postaviti na noge

Tako kot so ZDA in zahodne zaveznice po 2. svetovni vojni (kljub vsem grozodejstvom nacistične Nemčije) Nemčijo gospodarsko postavile na noge, da jim je nato lahko odplačala (del) kreditov in reparacij. In mimogrede obvarovala Evropo pred širjenjem komunizma.

Grčija danes je porušena in demoralizirana Nemčija po 2. svetovni vojni. (S to razliko, da Grčija ni nikogar napadla in da ni povzročila 60 milijonov smrtnih žrtev). Še več! Figurativno rečeno Grčija danes brani Evropo pred komunizmom (notranjim in zunanjim).

Je politikom v Berlinu, Bruslju in Washingtonu to tako težko razumeti? Mislim, da jim je nenadoma kapnilo.


Vir: Der Spiegel.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v nedeljo, 2. februarja 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Ups, Berlin, imamo problem v Grčiji. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE