Zaprite politike v sobo za tri dni in počakajte, da se pokadi bel dim

8.6.2018 / 06:08 Komentiraj
Bi nas volilna abstinenca morala skrbeti? Morda pa ne. Morda je to samo pokazatelj, da nas pač ne usmerja več politika.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slabo polovico Slovencev volitve v Državni zbor ne zanimajo. Volitev se ni udeležilo skoraj 822.000 državljanov z volilno pravico. Politične stranke in politično življenje jih očitno ne zanimajo dovolj. Prepričani so, da jim gre v življenju dobro. Da ne potrebujejo sprememb, ki jim jih obljubljajo stranke. Prepričani so tudi, da je vseeno, kaj se dogaja v Ljubljani. Neglede na to, ali so v svoji okolici zadovoljni ali ne, se jim dogajanje na političnem prizorišču zdi nekaj oddaljenega in nepomembnega.

Slaba volilna udeležba pa je tudi odraz nezaupanja v politične stranke, v predsednike strank. Je razočaranje nad dosedanjimi vladami in prepričanje, da politiki tako ali tako ne delajo za naše dobro, ampak se vrtijo vsak v svojem krogu. Da se novi obrazi v roku nekaj mesecev navzamejo navad starih obrazov.

Zakaj sploh volimo?

Ali več kot tričetrt milijona volilnih abstinentov koga vznemirja? Je to nekaj, kar bi nas moralo skrbeti? Kaj nam to govori o družbi, v kateri živimo? Bi politiki morali o tem razmišljati?

Morda pa ne. Morda je to samo pokazatelj, da našega življenja ne usmerja več politika. Da se sistema, v katerem živimo, ne dá spreminjati ali vsaj kratkoročno nanj vplivati.

Morda pa je Slovenija premajhna in politične stranke s svojimi odločitvami v resnici ne morejo vplivati na naš sistem.

Ali so odločitve o javnem ali privatnem zdravstvu, o dolžini delovne dobe, o obrestni meri v bankah, o cenah nepremičnin res v rokah slovenskih politikov? Samo deloma. Koliko je sploh pomembno vprašanje, ali bomo člani NATO pakta ali ne? Smo prepričani, da bodo tisoči in tisoči migrantov preplavili Slovenijo? Moramo zato na volitve?

Pada interes, pada ugled

Ker na letošnjih volitvah nobena stranka ni dobila takšne večine, da bi lahko sestavila stabilno vlado, demokratična pravila zapovedujejo dolgo proceduro.

Vsako zavlačevanje po povzročilo še manj volilcev na naslednjih volitvah. Iz izkušenj vem, da interes za poročanje o pogajanjih, na katerih se nič ne zgodi, celo najbolj pozornim spremljevalcem strankarskega življenja upada iz dneva v dan. Tudi ugled politike kot dejavnosti, ki bi naj delala za dobrobit državljanov, pada iz dneva v dan.

V pogajanjih morda uživajo politiki in najbolj zagrizeni komentatorji strankarskega dogajanja — vsi drugi pa bi najraje videli scenarij, ki se ga je domislil novi lastnik Agrokorja na Hrvaškem.

Pogajanja med upniki in novimi lastniki so tekla dolge mesece, pravega preboja pa ni bilo. Novinarskih poročil je bilo iz dneva v dan manj. Nazadnje pa je začasni šef Agrokorja vse skupaj sklical v hotel v Zadru, jim sporočil, naj vzamejo s seboj oblačila za tri dni in jih zaprl v sejne sobe — dokler se iz dimnika ni pokadil bel dim.

Misli globalno, deluj lokalno

Daleč od tega, da bi nad demokracijo in volitvami morali obupati. Nekaj podatkov v zvezi z zadnjimi lokalnimi volitvami 2014 je spodbudnih. V Osilnici je bila volilna udeležba 79%, v Sv. Andražu v Slovenskih Goricah 86%, v Ankaranu 72%, v Kobilju 81%.

Če imamo občutek ali če smo prepričani, da bo naš glas zares pomemben, gremo na volitve. To staro in obrabljeno geslo “misli globalno, deluj lokalno” spet deluje.

Se pa neglede na volilno udeležbo dobro počutim, ker se nismo odločili za orbanizacijo Slovenije.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE