31.5.2018: Dan nove OF, ko je Trg republike spet postal Trg revolucije

1.6.2018 / 06:10 Komentiraj
Podpiram. Demonstracije proti desnici so družbeno koristno delo. Zakaj bi kdo volil stranke, ki legitimirajo stupidnost?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včeraj je na Trgu republike — prav pod spomenikom revoluciji in nekaj korakov stran od vrlega Kardelja — nastala nova Osvobodilna fronta. Resno. Četrtek, 31. maja 2018 si bomo zapomnili kot novi, alternativni dan OF. Dan upora proti … 

Hmm, proti komu že? Kdo je okupator? Komu se ljudstvo upira? Od koga ali česa oz. izpod česa se osvobaja?

Karkoli že organizatorji govorijo, dejstvo je, da je bil shod pod geslom Proti politiki sovraštva uperjen proti desnici. Tri dni pred volitvami, na katerih bo zmagala največja desna stranka. Če shod ne bi bil uperjen zoper desničarje, ne bi imel smisla. Ga sploh ne bi bilo.

Toda to so bile tudi demonstracije proti obstoječemu redu — ki ga ni ustvaril Janez Janša. To so bile demonstracije alternative, ki se je brez podpore levice, a na njeno zadovoljstvo zbrala proti bavbavu desnice.

Slovenija je na razpotju. Alternativa se buni proti sovražnemu govoru desnice, obenem pa hoče postati levi mainstream. Čeprav je v bistvu že.

It’s complicated.

Intervju z Dobranićem

Preden sem šel na demonstracije, sem si ogledal vsaj en intervju s Filipom Dobranićem. Pogovor z njim na Pop TV je potekal takole:

Novinarka: “Torej, proti komu konkretno bodo usmerjene vaše demonstracije samo tri dni pred volitvami? Proti delu desnice? Proti morda Janševi SDS? Tako je namreč lahko razumeti.”

Filip Dobranić: “Lahko je tako razumeti, ampak usmerjene bodo proti vsem, ki širijo politike sovraštva in ki širijo strah. Torej, ne samo proti Janševi SDS, ampak tudi proti SLS, SNS, Hervardom, celotni gnojnici slovenskih spletnih mest in komentarjev in vsem Twitter accountom in vsem ljudem, ki se jim zdi sprejemljivo reč, ‘dajmo begunce postreljat’.”

Novinarka: “Kritični ste torej do desnice, če vas prav razumem. Kaj pa do levice?”

Filip Dobranić: “Jah, jaz mislim, da zaenkrat nismo vidli nobene tako konkretne sovražne izjave. V trenutku, ko jo bo kdo našel in v trenutku, ko bo kdo kaj takega povedal, se bomo temu uprli. Ampak samo zaradi tega, ker nekateri ljudje so sposobni govorit, brez da bi žalili in širili strah, to še ne pomeni, da je ta akcija politično pristranska.”

Novinarka: “Torej so to demonstracije večinoma proti politični desnici …”

Filip Dobranić: “Ne, to ni res. To so demonstracije proti sovražnemu diskurzu. Ne bomo dovolili, da jih zbanalizirate v pač neko stvar, ker se upiramo konkretni stranki.”

Novinarka: “Kdo ste to, ‘ne bomo dovolili’? Kdo ste pravzaprav organizatorji? Ste v bistvu politična koalicija, ki ne želi, da bi desnica zmagala na teh volitvah? Kdo stoji za temi demonstracijami? Konkretna imena?”

Filip Dobranić: “Mi nismo kolitična, pardon: politična koalicija. Če bi bili, bi kandidirali na volitvah.”

Koza, ki hofira neonacijem

Organizatorji so oglaševali svojo prireditev z navedbami primerov sovražnega govora, ki so jih dali prebrati pred kamero nekaterim svojim prominentnim privržencem.

V videu na Facebooku lahko vidimo še zdaleč ne the worst of gnusnih in primitivnih izjav desničarjev, objavljenih na družbenih omrežjih. To je ta gnojnica, ki jo omenja Dobranić — jaz sam pa sem ta folk označil kot stekle pse desnice

Prireditelje demonstracij v tem podpiram. Jaz sam zaradi tega ne bi demonstriral, ker sem pač človek s trdo kožo, jim pa seveda dam prav. Zakaj hudiča bi kdo pri zdravi pameti volil stranko, ki ima na kandidatni listi kozo, ki hofira neonacijem? Zakaj hudiča bi kdo pri zdravi pameti volil stranko, katere predsednik zmerja resda nekorektne novinarke s prostitutkami?

Zakaj hudiča bi kdo pri zdravi pameti volil stranko z ogabno senzacionalističnimi, ultimativno neprofesionalnimi mediji — kdorkoli že jih financira —, ki dnevno razpihujejo sovraštvo in prezir do domačih in tujih levičarjev, beguncev, poslovnežev, umetnikov in kulturnikov, drugih medijev, sponzorirancev itd.

In nenazadnje: zakaj hudiča bi kdo pri zdravi pameti volil stranko, ki legitimizira javno stupidnost?

Vladar ne vlada samo tistim, ki ga imajo radi in ki ga občudujejo! Vladar vlada — in mora vladati — tudi tistim, ki ga ne marajo in ne spoštujejo. Tem lahko vlada. Ne more pa vladati tistim, ki ga sovražijo.

Mladina od hudiča

V množici transparentov sta mi še posebej padla v oči dva. Tipa, ki sta ju nosila, sta kot nalašč stala eden zraven drugega. Na prvem je pisalo: “STRPNOST STRPNOST STRPNOST”, na drugem pa: “Onim, ki se hočejo vojskovati: vojskujte se! Scal bom na vaše grobove!”

Nedaleč stran je stala priletna gospa v beli tuniki in črnih hlačah in z vranje črno fen frizuro. Z odobravajočim nasmeškom na licu je tu in tam zaploskala udarnim stavkom današnje mladine o neoliberalizmu, kapitalu, delavstvu, perkarnosti, izkoriščanju, nestrpnosti do istospolnih in sovražnemu govoru.

Ja, seveda. Kdo pa drug. To je bila Svetlana Makarovič.

No, ta današnja mladina je od hudiča. Za začetek so odlični govorniki. Morda ne vejo, kaj hočejo, vejo pa, kaj hočejo povedati — in znajo tudi prekleto dobro povedati. Pisateljica, prevajalka, performerka in LGBT aktivistka je bila nepozabna. Govor za v anale retorike. Tudi s črnim trikotnikom, simbolom “asocialne lezbijke”, narisanim na dlan. Wow!

Prtljaga osovraženosti

Desničarji so se kruto zmotili, če so mislili, da si bodo s pobesnelimi primitivizmi kupili naklonjenost ljudstva. Nekaterih že. Očitno celo mnogih. A teh je (ali bo) dovolj ravno za to, da bo SDS relativna zmagovalka volitev. In tudi če bo Janša nekako sestavil vlado, bo desnica do nadaljnega nosila s sabo to prtljago osovraženosti.

In kako bo vladal? Vladar vendar ne vlada samo tistim, ki ga imajo radi in ki ga občudujejo! Vladar vendar vlada — in mora vladati — tudi tistim, ki ga ne marajo in ne spoštujejo. Tem lahko vlada. Ne more pa vladati tistim, ki ga sovražijo. In Janša si je to pač nakopal nad glavo, pa če se zdaj dela še tako državotvornega in konstruktivnega.

Demonstracije kot družbeno koristno delo

Ponavljam! Včerajšnje demonstracije so bile demonstracije proti Janši in nič hudega slutečim in nič krivim desničarjem — politikom in drugim —, ki pa so tako neumni, da se na političnem parketu ne vidijo brez njega.

Levičarji so vredni svojega denarja, so pa dobri in verzirani v sesuvanju človeka, ki je v svojem političnem obupu povzročil Sloveniji več škode kot vse predvojne in medvojne ideološke razprtije, ki se še danes vlečejo za nami.

Zato jim dam prav. Svetla prihodnost Slovenije je prihodnost brez Janše. Sicer se z levičarji moralno in ideološko ne strinjam in trdim, da so oportunisti, ki se niti ne zavedajo, da so jih v to situacijo pahnili “njihovi” politiki, proti katerim pa ne bodo nikoli demonstrirali.

A dejstvo je, da s to novo Osvobodilno fronto v tem trenutku opravljajo družbeno zelo koristno delo.

Sirski begunec Ahmad Shamieh govori na shodu Proti politiki sovraštvav četrtek, 31. maja 2018, na Trgu republike. — [Fotografija: Marko Crnkovič]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE