V: Kdo bo zmagal na volitvah? O: Tisti, ki ga bodo izvolili “neopredeljeni”

30.5.2018 / 06:08 2 komentarja
Popolna farsa! Saj dobro vemo, kdo. Če neopredeljeni ne bodo šli volit, bo zmagal Janša. Če ne bodo, pa ne bo zmagal.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tokratne volilne napovedi me spravljajo v smeh. Po eni strani eksperti — vključno s tistimi, ki za različne medije izdelujejo prognoze volilnih napovedi —, kar naprej izpostavljajo, da bo na volitvah zmagal Janša. Hkrati pa govorijo, da v resnici ni jasno, kdo bo zmagal. Saj več kot 20% volivcev še ne ve, koga bo volilo!

Kar ena tretjina volivcev pa poroča, da si bo o tem, koga bo volila, verjetno še premislila.

Po drugi strani pa je povsem jasno, kako bodo volitve potekale. In kdo bo zmagal. Seveda ne na osnovi javnomnenjskih raziskav. Ki zdaj že redno zgrešijo volilne izide.

Avtorjem raziskav znani in neznani naročniki še vedno plačujejo mastne denarje za napačne napovedi. Na osnovi poznavanja in razumevanja funkcioniranja slovenskega volilnega telesa. In njegovega delovanja.

Ki pa je znano. Previdljivo. In logično. In to kljub pripombam nekaterih izdelovalcev javnomnenjskih napovedi, da ni tako.

Farsa!

Kar pomeni, da gre skupaj skoraj za polovico slovenskih volivcev. In da zato tokrat res ni jasno, kdo bo zmagal. Da tega ni mogoče napovedati. Ob čemer novice o tem, da se Janši nasmiha volilna zmaga, polnijo vse prve strani medijev. Torej farsa!

Te pripombe dokazujejo samo to, da izdelovalci javnomnenjskih napovedi prelagajo številke. In mislijo, da je v tem rešitev. Oziroma resnica. In se z znanjem o slovenskem volilnem telesu ne seznanjajo. Tako kot se ne utrujajo z razumevanjem logik, po katerih to volilno telo deluje.

A če na letošnje volitve pogledano s tega drugega, ne javnomnenjskega zornega kota, je popolnoma jasno, kaj se bo zgodilo. Tako kot je jasno, da se slovenski volivci in volivke letos ne obnašajo nič drugače kot na preteklih volitvah.

Stvar je v resnici statična. In zato predvidljiva.

Tri tretjine

Prvo, kar je v tej statičnosti in predvidljivosti treba upoštevati, je dejstvo, da je slovensko volilno telo razdeljeno na približno tri tretjine.

Prva tretjina je desno volilno telo. Gre za volivke in volivce, ki jih redno posrka predvsem Janša. Nekaj malega pa odpade tudi na druge desne stranke.

Drugi del slovenskega volilnega telesa je levi. Gre za volivce in volivke, ki volijo razdrobljene leve stranke.

Tretja tretjina slovenskega volilnega telesa pa je tista, ki jo javnomnenjski raziskovalci radi poimenujejo kot “neopredeljene”.

A ta del volilnega telesa ni neopredeljen. V resnici je zelo jasno opredeljen. Res pa je, da gre za volilce in volilke, ki ne tvorijo rednega volilnega telesa vedno iste stranke. Ampak zamenjujejo stranke, ki jih volijo. Kar raziskovalci javnega mnenja opisujejo kot neresnost, obračanje po vetru itd. itd.

Kar pa je napačen opis in razumevanje tega dela volilnega telesa. Pri tem delu volilnega telesa namreč ne gre za neresne volivce in volivke.

Gre namreč za volivke in volivce, ki neodvisno od pripadnosti strankam vedno znova presojajo, komu lahko zaupajo. Kdo bi lahko uspešno reševal njihove probleme. In ki praviloma ne oproščajo tistim, ki so jim že zaupali. Ali so jih razočarali. Zato bi jih lahko videli celo kot najbolj odgovoren del slovenskega volilnega telesa.

To je tisti del volilnega telesa, ki vedno odloči slovenske volitve. To so tisti, ki so izvolili Jankovića. In Cerarja. In ki zdaj vsaj deloma podpirajo Šarca. To so tisti, ki jih javnomnenjske raziskave ne morejo ujeti. To so tisti, ki — če in kadar pridejo na volišča — redno porazijo slovensko desnico.

Potencialno telo

Kajti ta del volilnega telesa je vsaj potencialno levo volilno telo. In je definitivno protijanševsko usmerjeno volilno telo. To so tisti, ki proizvajajo volilne rezultate. To so tisti, ki tako zelo čudijo javnomnenjske eksperte: da na slovenskih volitvah redno zmagujejo novinci.

In to so tisti, ki lahko porazijo Janšo. To pomeni, da natančno vemo, kdo bo zmagal na tokratnih volitvah. Oziroma kaj se bo zgodilo.

Tisto, kar se bo zgodilo, je namreč naslednje: če ta del volilnega telesa ne bo prišel na volišča, bo na volitvah zmagal Janša. Če pa bo ta del volilnega telesa prišel na volišča, Janša ne bo zmagal.

Ker Janša ne more zmagati. Ponovila se bo zgodba zadnjih nekaj volitev. Ko je bilo Janši v javnomnenjskih raziskavah prav tako napovedano, da bo zmagal. Ko si je že pripravil šampanjec. Torto. Glasbo. Itd. Pa je na koncu doživel poraz.

Samo Šarec

Seveda bi to lahko bila tudi slovenska levica. Če bi je ne dajali veliki egi. In domačijska logika. Za kar pa ni nikakršnih možnosti.

In zato Slovenija ponovno in še enkrat ne bo imela leve vlade. Čeprav je večina volilnega telesa levega. Natančno zato bo — če bodo ti volivci prišli na volišča — zmagal “novi obraz”.

Ker ta del volilnega telesa ne izbira stranke. Ampak tip slovenske družbe. In ker za ta del volilnega telesa ni sprejemljiva janšistična različica slovenske družbe, vedno izvoli tistega, ki lahko prepreči uresničitev tega tipa družbe. Zato voli vedno tistega, ki lahko ustavi Janšo.

In bo tako volil tudi tokrat. Če bo ta del volilnega telesa prišel na volišča, bo — tako kot vedno — volil tistega, ki lahko Janšo premaga. Kar se zdi, da je tokrat edino Šarec.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE