Dan žena in mučenikov: One v cvetju, oni od trnja do zvezd

11.3.2018 / 06:10 3 komentarji
Moški nam 8. marca poklanjajo rože in priznavajo zasluge za to, da so lahko sami uspešnejši. To je sporočilo. Bullshit!
NAROČI SE PRIJAVI SE

O 8. marcu, dnevu žena, imam svoje mnenje. Praznik me ne povleče v globalno evforijo. Lepe besede o družbeni vlogi žensk, ki jih ta dan slišimo, me ne prepričajo s pristnostjo in odkritim priznavanjem sledi, ki jih ženske puščamo v zgodovini.

Zakaj moramo ženske slaviti samo en dan v letu? To se mi zdi ponižujoče. To je tako, kot da je praznik žena eden od številnih svetovnih dni nečesa, ki jih OZN posveča različnim zgodbam ali izbranim vsebinam. Dan snega, dan čebel, dan mokrišč, dan knjige, dan aidsa … — in dan žensk. Stavim, da imamo tudi dan glavobola, dan izgubljenih ključev, dan kobulnic ali dan zajčjih repkov.

Odpraviti in opraviti z vlogo žensk v enem dnevu v celem letu je preprosto žaljivo. Tudi sporočila, ki jih ob tem slišimo, so za današnjo civilizacijsko stopnjo nesprejemljiva.

Leto za letom

Pogovarjati se o ženskih plačah, ki so tudi pri nas nižje od moških — čeprav velja Slovenija za sedmo državo na svetovni lestvici enakosti spolov — je ponižujoče. Pogovarjati se o tem, da so mlade ženske najbolj nezaposljiva kategorija, je srce parajoča debata.

Dejstvo, da nam je narava naklonila to čudovito prednost, da nosimo in rojevamo otroke, ne more biti hkrati tudi kazen in ovira za celovit razvoj ženske, v poslu, doma in v družbi.

Razglabljanja o tem, da ženske ne zasedajo dovolj menedžerskih položajev, da jih ni v politiki, da so potrebne kvote za skladen družbeni razvoj — vse to se mi zdi en velik bullshit. Kakšna ponižanja moramo ženske poslušati na dan, ki mu pravimo dan žena! Leto za letom.

Tesla 1

Svetovni veleum Nikola Tesla je januarja 1926 dal zgodovinski intervju za New York Times, v katerem je napovedal današnji svet. Rekel je (prosto prevedeno):

“Ko se bo brezžičnost uporabljala v vsej njeni popolnosti, se bo vsa zemlja spremenila v ogromne možgane, ker je v resnici vse del resnične in dinamične celote. Neglede na razdaljo bomo lahko komunicirali med seboj. Ne samo to, tudi po televizije in telefonu bomo videli in slišali drug drugega, kot da smo v neposredni bližini, čeprav bomo tisoče kilemtrov narazen. Instrumenti, s katerim bomo to delali, bodo presenetljivo preprosti v primerjavi z našim sedanjim telefonom. Človek ga bo lahko nosil v svojem žepu.”

Tesla je torej že leta 1926 napovedal razvoj mobilnika. Pozabil je samo dodati, da ga bomo ženske nosile v torbici.

Tesla 2

V istem intervjuju pa je zgodovinsko spregledano pomembno sporočilo glede vloge žensk v družbi. Takole je še rekel Tesla:

“Ženski um je pokazal enake mentalne sposobnosti in možnost enakih dosežkov kot moški. Kot kaže razvoj generacij, se bodo njihove zmogljivosti še razširile. Povprečna ženska bo tako izobražena kot povprečen človek, nato pa bo bolje izobražena, saj bodo njeni možgani zaradi več stoletij počitka še bolj stimulirani k aktivnostim in še močnejši. Ženska se ne bo ozirala na dosedanje vzorce in bo začela civilizacijo s svojim napredkom.”

Danes, skoraj stoletje let po teh zgodovinskih besedah, se še vedno pogovarjamo o tem, ali smo in koliko smo enakopravne. Moški nam 8. marca poklanjajo rože in priznavajo zasluge za to, da so lahko sami uspešnejši. To je zame skrito sporočilo tega dne. Res nakladanje! Vlogo v družbi si bomo morale zagotoviti same. Ni nam je dala Clara Zetkin, ni nam je dal Nikola Tesla, niso nam je priborile borke v 2. svetovni vojni ali feministična gibanja po njej. Če kdo, si jo oblikujemo me same.

Ženske same, ženske kvote

Formalno smo ženske v Sloveniji povsem enakopravne. Toda me same si moramo postaviti cilje in si želeti gospodarsko in družbeno angažirano življenje. Nihče nam tega ne bo podaril. Odločitev za to moramo sprejeti same, začrtati cilje in se podati na to pot. Nobene kvote ne bodo ustvarile ravnovesja spolov v družbi, v politiki ali voditeljstvu, če se ženske o tem ne bomo odločile same.

Kvote so lahko tudi sicer tvegan kriterij, saj dajejo spolu prednost pred kompetencami — kar pa seveda spet ni prav.

Dan mučenikov

Ne vem, ali še kje na svetu razen v Sloveniji praznujemo dan mučenikov, ki slavi moške. To danes ni nek blazno resen praznik, četudi ima izvor v krščanski zgodovini in v dejstvu, da je 40 moških, ker se niso želeli odpovedati krščanstvu, umrlo v ledeno mrzlem jezeru.

Danes ima praznik bolj humorno, hudomušno noto in je razlog za malo moškega veseljačenja, ki jim ga ta dan blagoslovijo ženske.

Ko se bodo preroške besede Nikole Tesla glede žensk uresničile v svoji polnomočnosti, bo vloga žensk v družbi v odnosu do moških približno takšna, kot je praznovanje dneva žena v primerjavi z dnevom mučenikov.

One v cvetju, oni v trnju. Potem bodo boj za enakopravnost pričeli moški. In svet se vrti dalje.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

“Po tradiciji naj bi moški na dan štiridesetih mučenikov v dar prejeli suhe slive, trnje in klobaso, kot znak partneričine pozornosti.” — [Wikipedija]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE