Imate za kruh? Zaslužite manj kot 20.000€? Večerov bob leta je lahko vaš!

17.1.2015 / 09:33 Komentiraj
“Nekdo, ki zasluži 20.000 evrov, težko razume, kako se počuti nekdo, ki nima za kruh.” — Izjava leta? Prosim? Se hecate?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Aja, ne, to je bob leta, ne izjava…

Izjava predsednika Društva gostincev Pohorja je po izboru Večerovih bralcev postala tako imenovani bob leta 2014.

Osrednji štajerski dnevnik je z izborom letos presegel samega sebe v tem smislu, da je podelil nagrado za izjavo, ki bi jo lahko izrekel kdorkoli, ki ima za kruh, ne zasluži pa 20.000 evrov [mesečno].

To lucidno in sočutno, družbeno angažirano opažanje skorajda anonimnega človeka, ki se je doslej uspešno skrival pred javno pozornostjo, so za izjavo leta izbrali Večerovi bralci z glasovanjem.

iBob, YouBob

Glasovalo je kar 26.918 bralcev. Morda jih je spodbudila možnost, da enega od njih izžrebajo za iPad.

Večer ne poroča, koliko jih je glasovalo za g. Maksimiljana Klančnika, kot je najmodrejšemu v deželi tej po mnenju Štajercev ime.

Večer tudi ne poroča, da bi bralci svoj izbor utemeljili z besedami, da se finalist “odlikuje z izjemno sposobnostjo vživljanja v sočloveka, še posebej do tistih na družbenem robu, medtem ko po drugi strani ne varčuje jezika na račun privilegiranih".

So pa nekaj takega mislili.

Za bob leta lahko konkurira karkoli — ampak res karkoli, očitno —, kar je nekdo povedal za Večer in je bilo v Večeru tudi objavljeno.

Uredništvo čez leto vsak dan objavlja predloge za “bob leta", bralci pa se konec leta — kolikor se še spomnijo predlogov — odločijo za “najboljšega".

Večer je podelil bob leta že šestnajstič. Prva razglasitev je bila leta 1999.

Tudi sinočnja prireditev je bila po tradiciji v mariborskem gledališču. Po tradiciji jo je prenašala TV Slovenija na ne več ne manj kot 1. programu namesto oddaje Moja Slovenija Maria Galuniča. Po tradiciji jo je vodil komik Tadej Toš.

Prireditev “bob leta 2014” je vodil komik Tadej Toš. Kot še marsikdo si tudi on ni mogel kaj, da se ne bi obilno zafrkaval na račun Janeza Janše.

Katere izjave so bile bob leta v preteklosti

Osvežite si spomin, kaj so bili po izboru Večerovih bralcev bobi leta od začetka izbora do danes. Poskusite tudi uganiti, kdo konkretno ga je to in to leto dobil. Dodali smo nekaj namigov.

  • Bob leta 2013 je dobila učiteljica za izjavo: “Na začetku svoje učiteljske poti sem učence učila, da lačni otroci živijo v Afriki, danes pa sedijo v klopi zraven njih."
  • Bob leta 2012 je dobila čistilka za izjavo: “Na kraj pameti mi ne pade, da bi pogledala, kaj na izdelku piše; je zdravo, ni zdravo, koliko konzervansov ima, je slovensko ali ni. Zame je pomembna samo cena. Kupujem tisto, kar je v akciji, in temu prilagajam svoj jedilnik."
  • Bob leta 2011 je dobil igralec za izjavo: “Blaginja ni to, da imam jahto pa mercedesa pa račun na Cipru. Blaginja je, da ima človek delo, svoj ponos, svojo držo."
  • Bob leta 2010 je dobil profesor/pravnik za izjavo: “Če se pošalim, bi rekel, da bi včasih z žrebom dobili boljšo sestavo državnih organov, kot pa jo dobimo z volitvami."
  • Bob leta 2009 je dobil komik za izjavo: “Ljudje imajo največ povedati o ljudeh, ki jih ne poznajo."
  • Bob leta 2008 je dobil sekretar Društva gluhih in naglušnih Podravja za izjavo: “Država je pogosto bolj gluha od nas gluhih."
  • Bob leta 2007 je dobil klerik za izjavo: “Fantje in dekleta, odgovornost do naroda se začne v postelji."
  • Bob leta 2006 je dobil premier — slovenski ali britanski, to še danes ni čisto jasno — za izjavo: “Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo najboljši."
  • Bob leta 2005 je dobil mariborski zdravnik za izjavo: “Propadla so vsa nekoč cvetoča velika podjetja in ljudi postaja strah, skoraj ga ni, ki ne bi imel brezposelnega sorodnika, znanca, prijatelja. Kdo bo še rojeval otroke v svet strahu?"
  • Bob leta 2004 je dobil profesor/pravnik za izjavo: “Ustvarja se sistem, v katerem lahko svoje pravice najbolje zaščitijo tisti, ki imajo denar."
  • Bob leta 2003 je dobil igralec za izjavo: “Temu, kar imamo danes, ne morem reči demokracija, temu pravim demogoljufija."
  • Bob leta 2002 je dobil knjižni urednik in oglaševalec za izjavo: “Na trgu so nekateri ljudje, ki hodijo iz firme v firmo, pocuzajo denar, firmo pa na koncu prodajo nekomu, ki ga ni."
  • Bob leta 2001 je dobila generalna državna tožilka za izjavo: “Za šankom Slovenci vedo vse, pred policijo petdeset odstotkov, pred tožilcem ali sodnikom se ne spomnijo nič več."
  • Bob leta 2000 je dobil sociolog, pozneje varuh človekovih pravic, za izjavo: “Pri nas je nekdo bogat, ker je pripadnik neke politične stranke, po drugi strani pa ljudje cele dneve delajo za drobiž."
  • Bob leta 1999 je dobil glasbenik za izjavo: “Slabi šefi jemljejo slabe delavce, da so lahko še naprej šefi, tako je tudi v glasbi."
FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE