Kdo pravi, da Instagram ni za penzioniste?

31.1.2018 / 06:10 Komentiraj
Virus šlepanja na Pahorjevo popularno komunikacijsko flirtanje na IG ustvarja nov stupidarij domače politične kulture.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Karl Erjavec je s svojim vstopom na Instagram te dni začel konkurirati  Borutu Pahorju. Že po dveh objavah je prehitel premiera Mira Cerarja, ki se je za manj kot 1000 sledilcev moral truditi več let in objaviti čez 400 fotografij. Erjavcu pa je uspelo že samo s tem, da si je nadel smešno kapo, na kateri piše “Karl”.

Bizarno — če pomislimo, da je prav Erjavec tisti, ki je nekoč zinil, da slovensko vlado vodi “dveletni otrok”. Ker takšne kape ponavadi nosijo dveletni fantički.

No, včerajšnja Erjavčeva objava na Instagramu kaže na že videno duhovičenje s pozicije “kralja Instagrama” — v smislu: kdo bo koga?

Sredi novembra 2017 — tik po predsedniških volitvah — sem opozoril na dejstvo, da se bo virus šlepanja na Pahorjev uspešen komunikacijski flirt lahko širil še naprej in ustvaril nov stupidarij domače politične kulture in razmere debilnega politainmenta. Na navdušenje senzacionalizma željnih rumenih in manj rumenih medijev.

Blagodejno za demokracijo

No, takrat je Erjavec sicer na vse kriplje podpiral Pahorja, čeprav je v isti sapi duhovičil in izražal pričakovanje, da bo vrli predsednik odslej “manj na Instagramu” in da bo “manj teh izletov”.

Zunanji minister je verjetno človek z najobsežnejšo kartoteko hipokrizije v Sloveniji. Ko je po volitvah prostodušno ponavljal svojo staro tezo, da je bil drugi krog “popolnoma odveč«, je brez dvoma zaznal, da je Šarec izgubil za pičlih 5% — zato je zmogel tudi nekaj malega “tovariške kritike” na račun svojega kandidata.

Da je bila takratna maškarada podpornikov kralja Instagrama še kako smiselna in dobičkonosna, so pokazale vse javnomnenjske ankete. Oba podpredsednika vlade, tako Židan kot Erjavec, sta si lahko zadovoljno mela roke ob uspehih “neodvisnega kandidata”. Podpora njunima strankama je skokovito narasla. Dva dni pred drugim krogom se je v Medianini anketi DeSUS povzpel na 5,6% in se uvrstil na tretje mesto (za SDS a 13,9% in SD z 11,8%). Še enkrat se je pokazalo, da ima sončenje ob kralju Instagrama blagodejne učinke za razvoj strankarske demokracije v Sloveniji.

Slaba tolažba

No, zdaj je Erjavec konkurenca Pahorju: na Instagramu mu je tako rekoč vrgel rokavico.

Zunanji minister je že doslej nastopal v cirkusantskih političnih vlogah, toda pred državnozborskimi volitvami očitno dobivamo célo množico takšnih in drugačnih mojstrov flirtanja z državljani, ki jim je resna politika pač v napoto.

Za neuko ljudstvo je koketiranje navidez dobra novica, saj si od tega lahko obetajo instantno in prazno zabavo. Nam pa preostane samo to, da nove oblike populizma spremljamo in akterje primerjamo med sabo. Kar je sicer kaj slaba tolažba.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v ponedeljek, 29. januarja 2018, pod naslovom Erjavčeva populistična ofenziva: domači kralji Instagrama se množijo. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE