Pahor razglasil SLO za Indijo Koromandijo, a ga nihče ni znal prav citirati

3.1.2018 / 06:08 Komentiraj
Kaj naj pričakujemo drugega od predsednika, ki nima nekih realnih, pomembnih kompetenc, če ne optimističnega nakladanja?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko sem se na podarjeni praznik prvič letos za več kot mimogrede obesil na internet, sem za trenutek pomislil, da so se že začele širiti fake news. V oči mi je padla novoletna poslanica Boruta Pahorja. Namreč video poslanica. Tista s Facebooka.

Predsednik Republike je v njej optimistično prikazal Slovenijo kot nekakšno Indijo Koromandijo, kjer nam — domnevam — samo negativizem, lažna skromnost, pomanjkanje ponosa in nagnjenost k nergaštvu preprečujejo, da ne bi cenili in se veselili njenih dosežkov, uspehov, danosti, prednosti itd.

Še bolj kot na to dobro voljo — za katero vemo, da je Pahorju ne manjka — pa sem postal pozoren, da so vsi, ki so o tem poročali, Pahorja narobe citirali.

Takoj sem postal na to pozoren. Kako so lahko to vsi spregledali?

Pahor je namreč rekel — dobesedno —, da je “dobro […] končno začelo spet prevladovati”. Vsi pa so ga citirali, kot da je rekel, da je “dobro […] začelo končno spet zmagovati” [oboje boldiral jaz].

Filozofizacija

Prvi (človek in/ali medij), ki je Pahorjevo posneto izjavo transkribiral, je hote ali nehote napisal “zmagovati” namesto “prevladovati” — nakar se je začela pomota širiti kot požar.

Lahko razliko med besedama zanemarimo in odmahnemo z roko, češ, big deal? 

Meni se pa to ne zdi picajzlanje. Poglejmo.

Najprej “prevladovati”. Da dobro “prevladuje”, je bolj nevtralen izraz kot da “zmaguje”. Da “dobro zmaguje”, zveni skorajda patetično — in to je verjetno tudi razlog, zaradi katerega je verjetno prišlo do pomote. Nekdo je slišal in prepisal tako, kot je podzavestno hotel slišati in prebrati oz. je uganil, kako želijo drugi slišati in brebrati.

V tem smislu je tudi logično, da če Pahor reče: “Samozavest.” — namreč “samozavest” in pika, da ne bo pomote —, potem ga v Oni Plus (in še kje) redigirajo, editirajo, korigirajo, popravijo, izboljšajo v: “Samozavest, da skupaj zmoremo.”

In ko se enkrat strinjamo, da je Pahor hotel reči oz. že kar naravnost rekel, da “dobro [bolj] zmaguje” kot pa “prevladuje”, potem tudi ni več daleč do dokončne filozofizacije njegove izjave s tem, da se “dobro” kot substantificirani pridevnik spremeni v “Dobro” z veliko začetnico.

Ker je nemščina pač materinščina moderne filozofije. Jenseits von Gut und Böse. Also sprach Pahor nicht.

100% dobeseden tekst

Takšen je bil tekst Pahorjeve poslanice. Stoodstotno dobeseden. Arbitrarni so samo odstavki in ločila:

“Drage državljanke, spoštovani državljani. Obstaja država, ki je na vsem svetu najboljša za otroke. In je bila, kot prva na svetu, razglašena za zeleno državo.”

“Ali res sploh je taka država? Je.”

“In to sploh še ni vse.”

“Skupina njenih znanstvenikov je prva v raziskovanju virusa zika. Ta država ima najboljši program za zdravje zob v šolah na svetu. V športu ima največ svetovnih in olimpijskih prvakov na število prebivalcev. Ima najboljšo vrhunsko kuharico na svetu. Ima absolutnega zmagovalca znanstvene olimpiade. Najboljši dekliški zbor v Evropi. V tej državi opravijo največ presaditev srca na milijon prebivalcev. In zadnjih petih letih je zmanjšala stopnjo brezposelnosti mladih več kot za polovico.”

“Ali res sploh je taka država? Je.”

“Ta država je Slovenija. Naša domovina.”

“Seveda ni vse samo dobro. Toda dobro je končno začelo spet prevladovati. Seveda ne smemo niti za hip spregledati številnih stisk in težav naših ljudi. Toda da jih bomo rešili, potrebujemo spodbudo. Navdih. Samozavest. Optimizem. In ja, ponos.”

“Hočem reči, da imamo rázloge, da smo eden na drugega in na našo  domovino tudi ponosni.”“Vsem nam želim, da bi v prihodnjem letu storili nekaj takega, na kar bi bili ponosni.”

“Srečno, Slovenija.”

“Aja, pa še najlepša je.”

2014, 2015, 2016, 2017, 2018 …

Med brskanjem po internetu sem našel tudi Pahorjeve poslanice iz preteklih treh let:

Srečno novo leto 2014: “Usoda nam pokloni srečo v znak hvaležnosti, za naš pogum in dobroto. Lep večer.”

Srečno novo leto 2015: “Se bomo medsebojno spoštovali ali ne? Se bomo vključevali ali izključevali? Bodo v nas zmagali angeli ali demoni? Bomo sodelovali ali si bomo nasprotovali?”

Srečno novo leto 2016: “Še zdaleč ni vse idealno. Vendar je boljše. Torej skupaj zmoremo. Prav to samozavest potrebujemo za čas, ki prihaja.”

Itd. To po eni strani zveni smešno in nakladaško, vendar kaj pa naj drugega pričakujemo od predsednika države — ki nima nekih realnih kompetenc, ki bi naredile bistveno razliko —, če ne optimističnega nakladanja?

Državljani mislimo, da je Pahorju na predsedniški funkciji lepo in da se v svoji službi ne pretegne. Pa ni čisto tako. Gôvori, ki jih mora po funkciji imeti ob otvoritvah in za praznike — z bolj neformalnimi famoznimi novoletnimi poslanicami vred —, so verjetno nekaj najhujšega, kar ga lahko doleti.

Kar kaj pa naj reče drugega, kot da je vse super? Ali da vsaj bo super? Da nas bodri? To je pač politični PR.

Ampak da ne bo pomote: to ni isto, kot če recimo Janković ponavlja mantro, da je Ljubljana “najlepše mesto na svetu” — pa vsi vemo, da ni in žal ne more biti.

Pahorjevo nakladanje je spodbujanje pozitivnih misli, ki ne more nikomur škoditi — naš problem, če mu nočemo verjeti. Za to rabi jeklene živce in dober želodec, da ga ne mine govoriti vse najboljše ljudem, ki se za to ne zmenijo ali tega celo niso vredni.

Pa naj še kdo reče, da je lahko biti predsednik Republike Slovenije!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE