Od Tretjega rajha do danes in naprej: Za vsak slučaj pa srečno novo leto

20.12.2017 / 06:08 2 komentarja
Danes nismo takšni tepci, da se ne bi nič naučili iz preteklih napak. V to sicer verjamem, nisem pa popolnoma prepričan.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tako so 2. februarja 1933 po nacističnem prevzemu oblasti zapisali v vodilnem judovskem časniku v Nemčiji Der Israelit:

“Ne strinjamo se z mnenjem, da bodo Herr Hitler in pajdaši, zdaj ko so končno zavzeli oblast, po kateri so tako dolgo hrepeneli, uresničili načrte in nemškim Judom odvzeli njihove ustavne pravice, jih zaprli v geta ali jih prepustili pohlepnim in morilskim instinktom podivjane množice. Ne samo, da tega ne morejo storiti zaradi pomembnih dejavnikov, ki omejujejo njihovo moč, […] temveč tudi sami očitno ne želijo iti po tej poti. Ko nekdo prevzame vlogo evropske velesile, celotno vzdušje spodbuja etični razmislek o izboljšanju samega sebe in človeka odvrača od svoje prejšnje opozicijske drže.”

Holokavst in drugi zločini 2. svetovne vojne niso bili posledica dejanj podivjanih psihopatov, temveč državnega, ideološko utemeljenega, politično pripravljenega, pravno podprtega in birokratsko izpeljanega projekta. Holokavst je bil zločin, rojen iz črke zakona.

Prizor iz Ivangoroda

Eden najbolj pretresljivih prizorov 2. svetovne vojne je bil posnet leta 1942 v bližini ukrajinskega mesta Ivangorod. Na fotografiji je mati, ki v naročju stiska svojega otroka, kot da bi ga njen objem lahko ubranil krogle iz puške nemškega vojaka, ki stoji za njima.

Na porumeneli fotografiji vidimo vso nepojmljivo grozo, ki so jo nad Evropejci zagrešili Evropejci. Popolna dehumanizacija žrtve in popolna organizacija zločina. Na eni strani mati, ki umre z zavestjo, da ne more zaščititi svojega otroka. Na drugi pa vojak, katerega popolna drža in odsotnost kakršnekoli čustvene reakcije odražata usposobljenost, pripravo in protokol.

Ne ravno banana republika

Tretji rajh ni bil banana republika, temveč dobro organizirana in učinkovita država. Pravna država. Rabljev strel v Ivangorodu je bil epilog zločina, ki se je začel z dehumanizacijo bodočih žrtev. S sprejetjem nürnberških zakonov. Zakon o zaščiti nemške krvi in časti.

Nacisti so obrambo narodne enotnosti, kulture in identitete jemali zelo resno. “Judje morajo biti odstranjeni iz nemške skupnosti, ker ogrožajo narodno enotnost,” je leta 1940 v časopisu Das Reich svoje misli strnil minister Goebbels. “Gre za osnovna načela rasne, nacionalne in družbene higiene.” Čeprav je še nekaj let pred tem miril mednarodno skupnost, da bo Nemčija s “pretiranim judovskim vplivom” opravila na “praven in human način”, so v končni fazi uporabili na krogle, vislice in plin. Da je šlo hitreje.

Bog bo že prepoznal svoje, kot so rekli v tistih časih.

Volksgerichtshof

Tako kot vsaka spodobna pravna država tudi Tretji rajh ni imel samo zakonov, ampak tudi sodišča. Pa ne samo običajnih sodišč, temveč tudi posebno, ljudsko sodišče. Njegova originalna značilnost je bila, da je delovalo zunaj ustavnega okvira. Volksgerichtshof je v dobrih desetih letih v imenu nemškega naroda obsodil na smrt z obešenjem ali giljotino na tisoče ljudi. Oprostilnih sodb je bilo seveda zelo malo — in še v teh primerih je popustljivost ljudskih sodnikov korigiral Gestapo s promptno (tudi izvensodno) internacijo v koncentracijska taborišča.

Če vas bega dejstvo, da je v pravni državi delovalo sodišče, ki je sodilo izven ustavnopravnih okvirov, potem ne razumete pojma nacionalne suverenosti — ali vsaj ne tako, kot so suverenost razumeli nacisti. Carl Schmitt, Hitlerjev dvorni pravnik in filozof, je suverenost definiral kot pravico do razglasitve izrednega stanja, suspenza vseh pravnih norm in uporabe posebnih pravnih ukrepov, potrebnih za vzpostavitev “normalnosti”.

Ali z drugimi besedami: ko ustava, zakoni in mednarodno pravo postanejo ovira za “obrambo življenjskih interesov nacije”, si lahko z njimi suvereno obrišeš rit. Navzven je Tretji rajh to kazal tako, da je izstopil iz Lige narodov, se požvižgal na mednarodno pravo in vodil agresivno vojno na vseh štirih koncih sveta. Navznoter pa tako, da so nečloveško ravnali z ljudmi, ki jim niso bili pogodu.

Ein Volk, ein Reich, ein Führer

Nacistični slogan “Ein Volk, ein Reich, ein Führer” je strnjeno in jedrnato izražal ideološko in politično paradigmo, ki je pripeljala do holokavsta in v nekaj letih, neposredno ali posredno, povzročila smrt več kot 60 milijonov ljudi.

“Ein Volk” je izraz nativizma, ideologije, ki fetišizira identiteto in zapoveduje, da mora biti prebivalstvo države etnično homogeno, saj vsako drugačnost, bodisi etnično, rasno, versko, kulturno ali idejno dojema kot grožnjo narodu in državi.

“Ein Reich” predstavlja nacionalizem, ki se ne odraža v ljubezni do naroda, temveč v sovraštvu do drugih. Utemeljuje pravico do agresije in nadvlade nad drugimi državami v imenu naroda in njegove pravice do “življenjskega prostora”.

“Ein Führer” pa je izraz ekstremnega populizma. Ne gre za ideologijo, temveč za prevaro, s katero si samooklicani edini legitimni predstavnik naroda prilasti pravico, da se v imenu nacije in podivjane nacionalne suverenosti postavi nad ustavo in zakone, nad mednarodno pravo, nad vsa etična načela in vse demokratične institucije nadzora oblasti.

Pa srečno

Tako je bilo včasih. Danes je seveda vse drugače. Nismo namreč takšni tepci, da se ne bi ničesar naučili iz preteklih napak. Imamo vrsto pomembnih dejavnikov, ki omejujejo zlorabo moči — da niti ne govorimo o vzdušju, ki spodbuja etični razmislek o izboljšanju vsakega posameznika in človeka odvrača od ponavljanja najbolj krvavih poglavij lastne zgodovine.

V to sicer verjamem — vendar nam v prihajajočem letu (in v letih po njem) za vsak primer želim veliko, veliko, veliko sreče. Ker če se slučajno motim, jo bomo še kako potrebovali.


FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE