Primer Hostla Celica (2.): Alterscena go home (ali pa naj jejo ćufte)!

15.12.2017 / 06:10 Komentiraj
Alterscena teži in teži s kulturno znamenitostjo slash turistično atrakcijo. Tako rekoč z živimi jaslicami arestantstva.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na Metelkovi je spet ogenj v strehi. Naj obnovim predzgodbo o znamenitem Hostlu Celica:

  • MOL prodaja nepremičnino za 2.340.000€.
  • Najemniku (podjetju TJs, v lasti direktorja ŠOUhostla) poteče pogodba s koncem leta.
  • ŠOU je svojemu direktorju že prej prodal (za 290.000€) pravico do upravljanja Celice.
  • Najemnik plačuje mesečno najemnino v višini 9.000€.
  • Janković sprva ni povedal, kakšne namene ima MOL s Celico kot hostlom oz. s to zgradbo sploh.
  • Alterscena pa v luft — s podporo nanjo prisesane biznis scene (in izjemoma desničarjev, ker je Janša v eni od teh celic 1988 “pojeo ćuftu”), češ, tujega nočemo, svojega ne damo.
  • Včeraj se je izkazalo, da zaenkrat ni zainteresiranih, ki bi kupili Celico.

Več na tej povezavi. Ampak zadeva ni tako preprosta. Janković se je medtem izjasnil, kaj MOL namerava, alterscena pa ne neha in ne neha težiti s kulturno znamenitostjo slash turistično atrakcijo — tako rekoč živimi jaslicami arestantstva.

Tako rekoč opravičilo Jankoviću

Pred dvema tednoma sem skratka napisal, naj se Jankovićeva scena nauči komunicirati, alterscena pa tudi — ampak da bom do nadaljnega “iz previdnosti raje na strani Metelkovcev in podpiral status quo”.

Jankoviću se opravičujem, da sem ga osumil mestne pohlepnosti in MOL pripisal, da s prodajo Celice poskuša po ovinku in postopoma gentrificirati célo Metelkovo.

Moja edina olajševalna okoliščina je, da je župan na slabem glasu — še posebej, ko nanese na njegov odnos do sicer naporne, samovšečne, vase zaverovane in medvedje zaščitene alterscene. Ta zna biti še bolj demagoška kot najeminentnejši zvitorepci političnega mainstreama z Jankovićem na čelu.

Odprta pisma sem in tja

Janković je v odgovoru na odprto pismo arhitekta Janka Rožiča še kar prepričljivo izrazil “dvom v dobronamernost trenutnega najemnika [Tomaža] Juvana” — pa tudi v pisca pisma samega, enega od avtorjev prenove Celice, zdaj tamkajšnjega vodje programa pod blagovno znamko KUD Sestava.

Župan v odgovoru pojasnjuje tudi “disfunkcionalno [upravljalsko] razmerje” s ŠOUhostlom. Ta da ni hotel (dovolj) vlagati v obnovo in vzdrževanje Celice. Ko je hostel prešel v izključno last MOL (in po uvedbi najemnine), so Rožičevemu kudu celo začeli odrekati sredstva za program (ki jih sicer vleče tudi od MOL).

Piše Janković:

“Kako to, da [Rožič] s tako ihto podpira trenutnega najemnika, ko pa […] ve, kako slabo je sam vlagal v mladinski hotel in njemu kot izvajalcu kulturnega programa odrekal sredstva na račun precej plehkih izgovorov?”

Slab imidž na grbi

Vse kaže, da gre spet za PR. Janković si je s svojimi dosedanjimi spornimi ravnanji — da ne naštevam — nakopal na grbo tak slab imidž, da mu nihče več ni pripravljen verjeti, pa če ima še ne vem kakšne poštene in svetle namene. Čeprav namreč piše:

“Ni dvoma o tem, da sta obnova in koncept Celice uspeh, prav tako ni dvoma o tem, da mladinski hotel Celica na Metelkovi je in ostaja naša skupna dediščina. Je tudi svetovna znamenitost, ki dviguje blagovno znamko Ljubljane.”

In še:

“[MOL] ima kot [edini lastnik] več možnosti glede Celice: odprodajo ali [samostojno] upravljanje ali pa [da] poišče novega, odgovornega najemnika, ki bo spoštoval tako dediščino stavbe, podpiral kulturni program v Celici in sobival z AKC Metelkova. […] Ne [smemo] zanemariti dejstva, da je [po] vseh [teh] letih Celica potrebna obnove, za kar bo potrebno zagotoviti večji znesek sredstev za investicijsko vzdrževanje.”

… in maslo na glavi

Glede na maslo, ki ga ima na glavi, Jankoviću skratka nihče več ničesar ne verjame. Niti nekaj tako benignega, kot so načrti s Celico.

Anarhisti mu ne priznajo pravice, da kot zakoniti zastopnik lastnika odloča, kaj se bo zgodilo s Celico — pa če bi jo hotel preurediti v dom upokojencev! —, niti pod pogojem, da bi res ohranil to, za kar se alterscena deklarativno zavzema: torej Celico kot landmark zgodovinskega spomina na areste vseh časov in režimov.

Tega še posebej ni sposobna (ali kaj šele voljna) ljubljanska alterscena, ki svojo prednost zaradi županovega žalostnega, da ne rečem bednega handicapa povečuje še z apriorno medijsko in socialno priljubljenostjo — če že ne ravno med stanovalci bloka na Metelkovi 11–17 (kjer sem nekoč sam stanoval).

Tako je recimo včerajšnje demonstracije na Prešernovem trgu proti napovedani prodaji Celice prenašala celo STA, kar se v zgodovini še kar pestrih slovenskih političnih protestov še ni zgodilo. Niti na televizijah, kaj šele na našem Tanjugu. Pa je verjetno že kdaj šlo za kaj pomembnejšega kot en hostel.

Aja, no, livestream je dandanes malo lažji kot prenos smučarskih poletov iz Planice.

Prosto po Voltairu

Medtem ko so alternativci demonstrirali, je bila — oz. bi morala biti — dražba Celice. Seveda je ni bilo, ker nihče ni vplačal zahtevane varščine v višini 10% izklicne cene kot prijavnino.

Pravzaprav je neverjetno, kako brez rezerve mainstream mediji kot glavni nosilci dominantnega diskurza in varuhi morale navijajo za altersceno. Nenačelna interesna koalicija!

No, saj. Kaj se sploh čudimo? Če hočejo mediji spraviti na oblast Šarca, potem ni niti najmanj čudno, da z objavami in komentarji forsirajo kulturnoumetniško in kulturnopolitično alternativo.

Ker da ne bo pomote, Celičinemu krogu ne gre za nedotakljivost po vsem svetu znanega hostla. Če je tu kaj nedotakljivo, potem je to ta njihov fevd.

Alterscena gor ali dol, vsak Slovenec prosto po Voltairu najraje okopava svoj mali vrtiček. Sam in na svojem. Četudi ni njegovo.


PS: Ampak Metelkove pa res ne damo! Zdaj je pa tudi jaz ne dam!

Grafit ob vhodu v Hostel Celica, 14. decembra 2017, na Metelkovi 8. — [Fotografija: Marko Crnkovič]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE