iPhone X (3.): Pametni in neumni ljudje ter pametni in neumni telefoni

7.12.2017 / 06:08 4 komentarji
Vsak pameten telefon je vreden svojega denarja. Drag, ampak se splača. Ker imamo veliko od njega. Kaj šele od iPhona X.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nadaljevanje in konec tekstov iPhone X (1.): Telefon, ki ga ne bo izboljšal niti Apple. Čista Desetka! (5.12.) in Najboljši fotoaparat je tisti, ki ga imate s sabo: iPhone X (2.) (6.12.).


Kaj se je zgodilo, da vrhunski mobilni telefon — konkretno iPhone X, pa čeprav morda najboljši — danes stane 1.200€ ali celo 1.380€? Je to samo Applova inovativna marketinška lakomnost? (Pa saj niso edini, tudi če so kolovodja.) Je to problem industrije nasploh, da so top izdelki vedno dražji (namesto da bi bili vedno cenejši)? So nori potrošniki, ki so to pripravljeni plačati? Ali pa morda ne gre za nič novega: statusni simboli niso bili nikoli poceni.

Razlogi se seštevajo. Vse to je razlog. Pa še kaj. In vsemu temu se ne znamo zoperstaviti drugače kot s cinizmom, da bo dober zaščitni ovitek za iPhone X stal toliko kot en manj fancy telefon, ki pa tudi čisto dobro dela.

Koliko bi “moral” in “smel” stati telefon?

Človek, ki ne kupi telefona na 12 ali 24 mesečnih obrokov ob vezavi na določenega operaterja — pa četudi nima namena, da bi ga zamenjal —, je pameten človek.

Človek, ki kupi iPhone X za 1.200€ ali 1.380€ z enkratnim plačilom, da ga ne bi leto ali dve (pre)plačeval, ni pameten človek.

Koliko bi po mnenju povprečnega uporabnika sploh moral in smel stati zasilen, povprečen, vrhunski telefon? In kaj sploh to pomeni, “moral” in “smel”? Telefon pač stane toliko, kot se proizvajalcu zdi primerno. Applu ali kateremukoli drugemu. Sto ali tisoč dolarjev ali evrov. Kupimo ali ne kupimo. Tega ali drugega ali petnajstega.

Primitivni telefoni

Z visoko ceno se strinjamo tudi, če se nam izdelek ali storitev zdita pomembna — ne samo kvalitetna in vredna svojega denarja in ne samo zaradi našega statusa in imidža.

Živimo v času, ko so telefoni pomembni ali se nam vsaj zdijo pomembni. Navajeni smo jih non-stop uporabljati — tako službeno kot privatno — ali smo z njimi celo zasvojeni. Kar naprej beremo z interneta, objavljamo na Facebooku in Twitterju, komuniciramo s kolegi, znanci in prijatelji po mailih in mesidžih, fotografiramo, poslušamo glasbo, si naštimavamo bujenje, iščemo pot, vidimo evidence stroškov, fizičnih aktivnosti, vodimo dnevnik, kupujemo, naročamo, preverjamo.

Telefon nam je vse. Cele dneve ga imamo v roki. Noč in dan, tako rekoč.

Seveda je res, da bi se lahko vsemu temu odpovedali in skromno živeli z nepametnim, neumnim, da ne rečem primitivnim telefonom. Ampak za to bi morali radikalno spremeniti svoj lifestyle. Zelo radikalno. Nekako tako, kot če bi se lepega dne in kdo ve zakaj odločili, da se bomo odpovedali internetu — ali celo elektriki —, ker nam nič ni manjkalo, dokler smo vse te reči počeli drugače, peš, na roko. S knjigami, pisali, zvezki, zemljevidi in budilkami, stacionarnimi telefoni, kuvertami in poštnimi pošiljkami.

In ja: ob svetlobi sveč in petrolejk, v kočijah in na konjih, magari z inkunabulami in na pergamentu ali glinastih ploščicah. Zakaj bi šli nazaj? Kdo bi šel nazaj? Zakaj bi se odpovedali temu, kar nam dajeta življenje in tehnika? Nikoli se nismo odpovedali ničemur, kar sta nam prinesla življenje in tehnika.

Amortizacija

Niti najdražji telefoni niso najdražje stvari, ki si jih ljudje privoščijo. Poglejmo samo avtomobile. Novi stanejo 20-krat, tudi 50-krat več kot iPhone X. In kaj o njega imamo — razen da nas prepelje od točke A do točke B? Kaj je dandanes bolj pomembno: avto ali telefon? Kaj se bolj splača imeti?

Seveda se izdelka ne izključujeta, ker v naših življenjih opravljata vsak svojo vlogo. Ampak ali ni smešno, kako lahkomiselno si ljudje kupujejo avtomobile — neglede na ceno in magari rabljene —, po drugi strani pa se zgražajo nad cenami telefonov, ki stanejo toliko manj?

Stvar, ki nam vsak dan, vsako uro, vsako minuto naredi toliko uslug in ki jo stokrat na dan vzamemo iz žepa in je postala tako rekoč del nas, se hitro amortizira. Če ga uporabljamo tako, kot opisujem zgoraj, in za vse to, potem noben telefon ni predrag. Vsak pameten telefon je vreden svojega denarja. Seveda je drag, ampak se splača. Ker imamo nekaj od njega. Veliko imamo od njega.

Kateri telefon zamenjati?

Za konec še to, kateri iPhone zamenjati za iPhone X.

  • Če ste zadovoljni s starimi, ta malimi iPhoni — 4 ali 4S (če vam še dela in če vam ni mar za zadnji iOS 11) ter 5S in 5SE —, potem nimate razloga, da bi prešaltali na najnovejšega.
  • Če uporabljate iPhone 6 ali 6S in ste vajeni na dve, tri leta zamenjati telefon in se predajati napredku, potem resno razmislite o Iksu.
  • Če uporabljate iPhone 7 — ki ga sam nisem nikoli uporabljal, ampak nič hudega —, potem raje še počakajte kakšno leto. To bilo preveč zapravljivo. Pa bog ve, kakšne bodo naslednji modeli Iksa ali kakorkoli ga bo Apple že poimenoval.
  • Če uporabljate 6 Plus, 6S Plus, 7 Plus), tudi resno razmislite. Celo, če ste zdaj na Sedmici. V primerjavi z Iksom so ta veliki iPhoni obupno štorasti. Vem, ker sem ga imel in potem prepustil starejšemu sinu, dokler mu ni klavrno crknil (pa ne po njegovi krivdi). In ja, 6 Plus se je res zvijal, čeprav nisem nikoli sedel na njem.
  • Iz povedanega sledi, da dajem absolutno prednost Iksu pred 8 Plus (ki mu je po zmogljivostih še najbolj podoben). Sploh ni dileme.

V vsakem primeru pa pojdite v trgovino in vzemite iPhone X v roke. Potežkajte ga, preprimite, obrnite, preizkusite vse svoje žepe. Ponavljam: glavne ali vsaj bistvene odlike Iksa so — komparativno gledano — njegove fizične mere. Idealna velikost, oblika, teža, ekran. To je zdaj to. Če vam bodo to ustrezalo, naj bo vaš. Ne delajte si skrbi s softverom. Ali z baterijo.


OpombaTestni iPhone X je dal v uporabo A1.

Kamera, ki prepoznava uporabnikov obraz, morfa emojije v realtimeu v animojije. Za 1.200€ lahko pošiljamo GIF mesidže z drekcem-pekcem, ki se pači tako, kot sami hočemo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE