iPhone X (1.): Telefon, ki ga ne bo izboljšal niti Apple. Čista Desetka!

5.12.2017 / 06:08 Komentiraj
Glavne odlike Iksa so fizične mere. Idealna velikost, oblika, teža, ekran. To je zdaj to. Napredoval bo samo še softver.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Čeprav sem prepričan, da je iPhone X najboljši mobilni telefon ever, tega ne bom naglas rekel, ker mi nihče ne bi verjel. Navsezadnje že osem let — od 3GS naprej — uporabljam samo Applove telefone, sicer pa samo vsaki dve leti za foro vzamem v roko kakšnega prepotentnega Samsunga (če se kdo v moji bližini z njim ravno postavlja) ali tu in tam kavalirsko pridržim neko smešno Nokio.

Zato bom raje filozofsko rekel, da je iPhone X najboljši iPhone ever. Tako rekoč neprekosljiv.

Pa ne zato, ker se famozno in fascinantno odklene, ko ga dvignemo predse in prepozna naš ksiht. Niti ne zaradi drugega softvera in zmogljivosti, ki jih starejši in/ali drugi telefoni ali iPhoni nimajo.

Ne. iPhone X je najboljši zaradi svojih fizičnih mer. Zaradi dolžine in širine glede na velikost ekrana — pa tudi debeline in teže. To je zdaj to. Apple naj se zdaj drži tega form-faktorja. Z iOS-om in appsi pa bojo — in bomo — že nekako.

Idealne mere

Resno. Če odmislimo vse, kar že dobrega obstaja na prejšnjih in sodobnih iPhonih, so glavne odlike Iksa njegove fizične mere. Apple je končno našel idealno velikost in obliko telefona (v razmerju do ekrana).

Pametna zadeva, ki jo stokrat na dan vzamemo v dlan, ne more biti premajhna kot iPhone 6, 7 in 8 (ali kaj šele starejši do 5S) — že kot izdelek ne, kaj šele z ekranom —, niti prevelika in štorasta kot 6 Plus, 7 Plus in 8 Plus. 

iPhone X je dolg 14,36 centimetra in širok 7,1 — torej za samo 5 milimetrov bolj spotegnjen in za 4 širši od iPhonov 6, 7 in 8. Ravno prav.

Ker pa je ekran za razliko od drugih modelov od roba do roba, to seveda pomeni, da je (po diagonali) večji od ekranov na modelih 6 Plus, 7 Plus in 8 Plus. Razlika je bistvena: na teh je ekran petinpolpalčen, na Iksu pa kar 5,8-palčen!

Izdelava pa je tudi fenomenalna. S steklom prevlečen hrbet je super. Za v roko res ni boljšega telefona.

Res pa je, da malo drsi. Ko sem ta vikend sedêl na z blagom oblazinjenem kavču z nekoliko (ampak res samo nekoliko) konveksnim sedalom, mi je telefon, odložen na kavč tik zraven mene, po nekaj minutah — ne da bi se ga dotaknil, kaj šele pogledal — padel na tla. (Na tepih, hvala bogu.)

Mislil sem, da se mi meša ali da imam privide. Potem pa sem ga spet položil na kavč in ga napeto in od blizu opazoval: in res je počasi, počasi, počasi lezel po tistem res neznatnem nagibu proti robu.

Tak ekran, pa tako malo informacij!

Apple ga je sicer polomil, da na Iksu ni omogočil obračanja ikon za 90° pri obračanju telefona (ekrana) iz pokončnega položaja v ležečega kot na Pluskah.

Pri tako velikem ekranu bi si tudi želel videti na ekranu malo več podatkov oz. informacij — vsaj na home screenu in vsaj tistih informacij, na katere sem navajen že od prej. Recimo procenta baterije. Pa podatka, v kakšnem omrežju sem (LTE, 3G, E, no service). Pa vrtečega se koleščka, ki kaže, da se nekaj loada.

Vsega tega na Desetki ni — zaradi “zareze” za slušalko in sprednjo kamero (tudi za face recognition), ki se na vrhu fizično zajeda v ekran, in ker sta zalivčka v levem in desnem zgornjem vogalu ekrana kao premajhna za vse to. Kot da nam ne bi mogli pustiti nekaj pikslov pod temi senzorji za vse to, kar vidimo na drugih iPhonih.

No, ura je zdaj na zeleni podlagi, ko telefoniramo, ali na modri, ko smo na hotspotu.

Face ID sem poskušal speljati na led z različnimi očali ter pokrivali in šali, pa mi ni uspelo. Ti smart telefoni so ful smart! Dokler mi ni enkrat uspelo morda samo zato, ker sem si nataknil sposojena očala. Ne vem, kaj mu je bilo. Lastnica teh očal je sicer rekla, da Face ID zato ni prijel, ker je bilo premrzlo.

Face ID

Za ekran od roba do roba je Apple moral žrtvovati home button. Super. Jaz ga prav nič ne pogrešam. Tudi tiste tri gumbe za glasnost (plus, minus in mute) bi jaz gladko ukinil. Septembra so se z iOS-om 11 že tako ali tako preselili tudi v virtualo Control Centra. Kar je čisto v redu. Ker le kaj bi s stikali?

Na svajpanje s spodnjega roba ekrana navzgor — torej s tiste precej debele črte, ki jo zdaj vidimo (in ki potem izgine, če ne naredimo nič) —, ki nadomešča pritisk na home button, sem se navadil takoj.

Tudi na Face ID sem se navadil takoj. Zadeva deluje in proti mojim pričakovanjem ni annoying.

Želel bi sicer še malo več: da bi se Iks, ko vidi uporabnikovo faco, odprl na home screen (ali nazadnje odprt app), ne pa da ga je treba še svajpat.

Face ID sem poskušal speljati na led z različnimi očali — tudi sončnimi — ter pokrivali in šali, pa mi ni uspelo. Saj pravim, ti smart telefoni so ful smart! Dokler mi ni enkrat uspelo morda samo zato, ker sem si nataknil sposojena očala. To se mi zdi sicer malo verjeten razlog. No, ne vem, kaj mu je bilo. Lastnica teh očal je sicer rekla, da Face ID zato ni prijel, ker je bilo premrzlo.

Saj nič ne rečem, tudi Touch ID je (bil) v redu, ampak na telefonih ni prostora za nostalgijo.

Toliko za začetek o iPhonu X. Prihodnje nadaljevanje bo bolj fotogalerija. Ker fotografije pa res dela genialne. Ali pa samo jaz tako dobro fotografiram. Ali pa je samo tako dober ekran, da fotografije tako dobro zgledajo.

Ne, brez heca. O tem je res vredno nekaj povedat.


Nadaljevanje jutri.


OpombaTestni iPhone X je dal v uporabo A1.

Levo: Zarezo vidite samo v živo oz. s prostim očesom, screenshot je ne zajame. Desno: Tako pa to zgleda na Applovi promocijski fotki.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE