Meh, res smo kmetje! Tega nam ne bo izbila iz glave niti Ksenija Benedetti…

31.10.2017 / 06:10 8 komentarjev
Marjan Šarec je en tak podeželsko pomanjšani Drnovšek. Kot nalašč za čase, ko ljudje tripajo — pardon! — na Modrijane.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Morda pa je Pahor z izjavo, da noče biti moralna avtoriteta, odprl Pandorino skrinjico političnega sprenevedanja? Morda pa se mu ta odkritosrčna, a nepremišljena, riskantna domislica vrača kot bumerang?

Ker če pogledamo včerajšnje pismo vodstva SMC svojemu članstvu, da “nobenega od kandidatov ne [morejo] decidirano podpreti”, je to točno to. V bistvu so citirali Pahorja: “Verjamemo v vašo razsodnost in zmožnost presoje.” 

Nič novega ne bom povedal, če rečem, da je nekaj globoko narobe s strankami, ki se otepajo obeh kandidatov. Toda izjava SMC je bila v svoji poniglavosti politično samomorilska.

Še v četrtek se je Cerar v Šarčevem štabu “brez sprejemanja sklepov” pogovarjal z za svoj rang poniževalno neprimernimi sogovorniki, že v ponedeljek pa je izjavil, da stranka ne podpira ne enega ne drugega kandidata. Čeprav je v isti sapi jasno, da je z majestetično nepristranskostjo napisana izjava SMC formulirana tako, da je vsakomur jasno, da je Pahor tisti, ki jim gre bolj v nos.

Zamerljivi? Nori? Nespretni?

Čeprav z drugimi, zanj bolj primerno zoprnimi besedami, je isto rekel Janša že prejšnjo nedeljo po prvem krogu: “Dejstvo je, da je v drugi krog organizatorjem vseh teh projektov uspelo spraviti dva kandidata, med katerima osebno ne vidim razlike.”

No, prav. Tako SMC kot SDS sta s svojima kandidatkama v prvem krogu pogoreli. Prva celo katastrofalno in sramotno (četudi predvidljivo).

Toda ali so res tako zamerljivi do obeh zmagovalcev, da za nalašč nočejo podpreti ne enega ne drugega? Ali so tako nori, da ne vidijo, da jim bodo (njihovi) volilci to zamerili? Ali pa so samo tako nespretni, da ne znajo pretehtati, katerega od obeh preostalih kandidatov se jim splača podpreti?

La cohabitation

Za glavno vladno stranko je še tem bolj kot za glavno opozicijsko sramotno, da noče podpreti ne enega ne drugega predsedniškega kandidata. S tem prispevajo k politični destabilizaciji Slovenije in diskreditaciji predsedniške funkcije. Ta že po Ustavi ni zelo pomembna, zdaj pa jo še sami v nič dajejo. In to bodisi iz preračunljivosti ali mentalne lenobe.

Edino olajševalna okoliščina v narekovajih za SMC je to, da bodo s predsednikom, ki ga ne marajo, morali kohabitirati še manj kot leto dni.

Ja, ja, vem. Slovenija še ni tako zrela demokracija kot Francija, kjer so si pojem kohabitacije izmislili. Qui vivra verra.

SDS pa tako ali tako dela the hard way, zato njihovo zdajšnje ravnanje ob eventualni zmagi na prihodnjih volitvah — v katero ne verjamem — zanje ne bo imelo bistvenih posledic.

Kaj bi se spodobilo

Spodobilo bi se, da stranke, katerih kandidatu se ni uspelo uvrstiti v drugi krog, podprejo enega ali drugega kandidata. Ali da jih podprejo kandidati sami, zaradi mene. Pa ne zato, ker bi državljani oz. privrženci posameznih strank rabili navodila. Gre preprosto za politično higieno.

Situacija je zdaj naslednja:

  • SMC se očitno ne namerava izjasniti in prepušča izbiro med Pahorjem in Šarcem vsakemu liberalnemu posamezniku.
  • SDS in Janši se Pahor in Šarec zdita isto sranje, drugo pakovanje. Znajdite se sami. Reši se, kdor se more.
  • Karl Erjavec je že pred volitvami jasno in glasno podprl Pahorja, za drugi krog pa še cel DeSUS.

To že vemo. Kaj pa drugi, ki se še niso izjasnili?

  • NSi je dovolj državotvorna, da se bo potrudila podpreti enega od kandidatov. Po mojem Pahorja. Ziher je ziher.

Podpora drugih ni bistvena: ne za podprtega, ne za politično higieno.

Sicer pa je ta Šarec prav hecen fenomen. Po eni strani ga nihče ne podpira — mislim, ne stranke, po mojem niti strici iz ozadja ne, razen po ovinku, kolikor pač pljuvajo po Pahorju —, po drugi pa se je z neverjetnim rezultatom prebil v drugi krog.

Šarec je očitno en tak ljudski kandidat — ampak res ljudski: ne v tem smislu kot radi rečemo za Pahorja —, ki ga etablirane politične stranke malo zato in malo iz nevoščljivosti ne marajo. Marjan Šarec je en tak podeželsko pomanjšani Drnovšek. Kot nalašč za čase, ko ljudje tripajo — pardon! — na Modrijane. 

Kakorkoli že, stranke se naj zamislijo nad Šarcem. On je merilo njihove odmaknjenosti od realnosti.

Lipovi bogci

Pa še nekaj, kar priča o zadregi, v kateri smo se znašli: 

Kolikor se spomnim, je bil predsednik Republike — tudi Borut Pahor — ob prihodu v dvorano oz. na prizorišče neke prireditve vedno deležen vsaj vljudnostnega, da tako rečem protokolarnega, če že ne huronskega aplavza.

Sinoči pa ne. Ko je napovedovalec po ozvočenju povedal, da “v dvorano prihaja predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor” — ne da bi omenil tudi “gospo Tanjo Pečar”, če smo že pri tem —, je dvorana sicer vstala, nakar so vsi tam stali kot lipovi bogci.

Nikomur od tistih 600 ljudi v Linhartovi dvorani CD ni prišlo na misel, da bi zaploskal. Bilo je mučno in brez veze. Stali so in stali najprej celih 23 sekund, dokler Pahor/Pečarjeva nista v spremstvu Ksenija Benedetti sestopila po stopnicah in se pod odrom mimo fotografov prebila do svojih sedežev, potem pa (z njima vred) še dodatnih 22, dokler ni oktet končno blagovolil intonirati Zdravljice.

Publika na proslavi zagotovo ni bila v povprečju zelo nenaklonjena Pahorju — pa tudi najbrž ne zelo nevzgojena. Po mojem so bili ljudje tako čudni iz neke slabo zaigrane in še bolj neosmišljene politične korektnosti. Bomo mu drugič zaploskali, kajneda — so si najbrž mislili —, ko ne bo predvolilne kampanje. Pa še proslava je, zdaj se pa res ne spodobi.

Slovenci smo res kmetje. Meh, tega nam ne bo izbila iz glave niti Ksenija Benedetti.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE