Sgt. Pepper’s po 50 letih: 39 minut in 52 sekund, ki je spremenilo glasbo

21.9.2017 / 06:08 1 komentar
Zgodovina pop glasbe se danes izgublja v potrošnji slabih izdelkov, sproduciranih v skladu z interesi glasbenih založb.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko se danes oziramo v zgodovino, radi rečemo, da je bilo nekoč bolje in lepše. Pri tem pa pozabljamo, da je naš pogled kljub vsemu nekoliko manj oster, kakor bi moral biti.Leto 1967, torej 50 let nazaj, je bilo leto, polno premikov, na katere bi lahko danes gledali kot na vzvode, ki so oblikovali polstoletno zgodovino, v kateri se je zgodilo več kot v sto letih prej.

Te spomine bi lahko začeli z vojno v Vietnamu, ki je spremenila svet, vendar bom tokrat bolj razmišljal o glasbi kot pa o vojni — čeprav se umetnost ne more izogniti družbenim premikom.

Tako je januarja 1967 eksplodiral Apollo 1. V njem so umrl astronavti Gus Grissom, Edward Higgins White in Roger Chaffee. Brez te nesreče ne bi bilo albuma Apollo (1983), ki ga je posnel Brian Eno z bratom Rogerjem in Danielom Lanoisom. Posneli so ga za film For All Mankind (1989) in govori o podvigih misije Apollo, vključno s pristankom na Luni.

Yamaha DX7

Eno je praktično naredil ves album z enim prvih algoritemskih sintesajzerjev, ki jih je bilo mogoče programirati. Gre za legendarno klaviaturo Yamaha DX7, ki je v primerjavi z današnjimi klaviaturami in semplerji kot šajtrga ob ferrariju.

Ampak glasba, ki jo je naredil Eno, je nekaj absolutno posebnega. In če pomislimo, da imajo današnji glasbeniki na razpolago skorajda vesoljsko tehnologijo, iz nje pa naredijo bolj malo, se lahko samo poklonimo pionirjem zgodnjega glasbenega eksperimentiranja.

Maja 1967 so Pink Floydi pripravili prvi kvadrofonski glasbeni spektakel. Šlo je za popolno glasbeno novost Davida Gilmoura, Nicka Masona, Rogerja Watersa in Richarda Wrighta — takrat še z legendarnim Sydom Barrettom —, nekakšno kombinacijo matrične glasbe (tape music) z igranjem v živo, večkanalnim ločenim predvajanjem in hkratnim mešanjem zvoka. Danes si težko predstavljamo, kakšen podvig je bil to, vsekakor pa je prav ta koncert pomenil popolnoma nov pogled na rock sceno.

Bera 1967

Leta 1967 je izšlo veliko pomembnih glasbenih albumov na področju pop, rock in jazz industrije, ki so postali del glasbene zgodovine 20. stoletja:

In prav o tem albumu bo tekla beseda.

1., 3., 5., 10.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band je osmi studijski album skupine The Beatles. Snemali so ga kar 129 dni, gre pa za njihov najuspešnejši in najboljši album, na katerem so najbolj celovito in resno pristopili h glasbi in eksperimentirali s takratnimi tehničnimi možnostmi, slogi in stili.

Sargeant Pepper velja tudi za prvi konceptualno zaokrožen album v zgodovini pop glasbe. Na njem so kombinacije elementov britanske folk glasbe, pa tudi jazza in rock’n’rolla. Na znameniti lestvici 500 najboljših albumov vseh časov revije Rolling Stone (2003) je ta album na prvem mestu. (Med prvimi desetimi so kar štirje albumi Beatlov: poleg Sgt. Pepperja še z Revolver (3.), Rubber Soul (5.) in The Beatles (10.).

Verjetno tudi kakšni najbolj zagrizeni rock/pop entuziasti albuma ne poslušajo ravno vsak dan, vendar je obvezna glasbena literatura na vsaki resni polici zgodovine popularne in rock glasbe.

5. Beatli

Pri izvedbi je poleg Lennona, McCartneyja, Harrison in Ringa sodelovalo še veliko drugih glasbenikov. Producent George Martin je igral klavir, harmonij, hammond orgle in čembalo, Mal Evans je igral na orglice, Neil Aspinall pa še na dodatna tolkala. Kot studijski glasbeniki pa so bili tam še štirje hornisti in godalna zasedba (8 violin, 4 violončela), pa še sitar, kazu, tabla in dilruba (imenovana tudi esraj), trio klarinetov, saksofoni … — in seveda 40-članski simfonični orkester.

Na albumu je 12 različnih skladb. Večino sta jih podpisala John Lennon in Paul McCartney, eno (Within You Without You) pa George Harrison. Naslovna skladba se ponovi dvakrat: najprej kot prva (na A strani vinilne plošče), potem pa še kot predzadnja (na B strani). Tako rekoč vse so legendarne in je prav, da se jih spomnimo:

 • Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
 • With a Little Help from My Friends
 • Lucy in the Sky With Diamonds
 • Getting Better - Fixing a Hole
 • She’s Leaving Home - Being for the Benefit of Mr. Kite!
 • Within You Without You
 • When I’m Sixty-Four
 • Lovely Rita
 • Good Morning Good Morning
 • Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)
 • A Day in the Life.

39:52

Generacije mladih ljubiteljev dobre glasbe imajo možnost slišati zgodovino tudi v drugačni, sodobnejši preobleki.

Kongresna knjižnica v Washingtonu je ena največjih študijskih knjižnic na svetu. Ustanovljena je bila leta 1800. Njena zbirka obsega (po podatkih iz leta 2016) nekaj več kot 38 milijonov knjig in čez 160 milijonov vseh katalogiziranih enot. V njej deluje tudi oddelek za glasbo, v katerem je shranjenih okoli štiri milijone enot avdio materiala ter skoraj devet milijonov partitur. V njej je zaposlenih več kot 3000 ljudi.

Na oddelku za glasbeno zgodovino so album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band leta 2003 uvrstili v sam vrh zgodovinskega glasbenega arhiva — in sicer v register glasbe, ki je kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembna za človeštvo.

Zanimivo je dejstvo, da minutaža celotnega albuma znaša samo 39 minut in 52 sekund čiste glasbe, kar je za današnje razumevanje glasbene produkcije malo. Ne vem, odkod ta občutek, da morajo glasbeni albumi zadovoljiti občinstvo s kvantiteto.

Sgt. Pepper’s je bil samo v Veliki Britaniji 17-krat platinast (prodan v več kot petih milijonih), v ZDA pa 11-krat (enajst milijonov prodanih plošč).

Digitalno/analogno

Ob 50-letnici, natančneje 26. maja 2017, je album dočakal novo naklado v različnih formatih: od enojnega do dvojnega CD-ja, enojne in dvojne vinilne plošče plus šest CD/DVD plošč z dodatnim materialom.

Ob tem je treba poudariti, da je bil album originalno posnet v mono tehniki, zdaj pa so ga posodobili na stereo. Za prave ljubitelje pa je pomembno, da so stereo sliko naredili po originalnih trakovih — na podlagi tako imenovane prve generacije posnetkov —, jih ponovno položili na mešalno mizo ter večkanalno uredili, zvočno očistili in posodobili. Tudi digitalizirali seveda, kar pa je dvignilo precej prahu pri tistih, ki prisegajo (prisegamo) na analogni zvok.

Da bi album pokazali v najsodobnejši različici, pa so se odločili narediti celo 5.1 surround različico, kar pa zveni kljub vsemu nekoliko nasilno sodobno, zvočno razstavljeno, klinično čisto (digitalizirano) in mnogo preveč urejeno.

Morda pa je namen dosežen. Nove generacije mladih ljubiteljev dobre glasbe imajo možnost slišati zgodovino tudi v drugačni, sodobnejši preobleki. Kvaliteta glasbe pri tem dejansko ne trpi, morda samo avdiofilska ušesa in nekaj romantičnega patosa generacije.

Psihedelični zvok, ki prežema Sgt. Pepper’s, je sicer izven časa svojega nastanka in bi se bolj prilegal današnjim studijskim eksperimentom, ki pa so mnogokrat sami sebi namen. Ker je tega zdaj na tržišču kot listja in trave, je težko ločiti zrnje od plev. Zgodovina se izgublja v potrošnji slabih izdelkov, sproduciranih v skladu z interesi glasbenih založb.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji in na spletni strani Večera v soboto, 16. septembra 2017, pod naslovom Z lepimi pozdravi od narednika Pepperja. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem in uredništvom.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE