Dragić je velik. Alah je velik. Toda naš Bog je največji player!

16.9.2017 / 06:08 9 komentarjev
Goran je na misiji, ki presega košarko. Ni samo športnik, temveč tudi religiozni upornik. Tako vsaj pravijo desničarji.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Še ena prisvojitev uspeha naših košarkarjev. Kititi se s tujim perjem je najslajše. Ob uspehih športnikov se politiki šlepajo nanje in se z njimi prozorno nastavljajo kameram. V demonično depolitiziranem prostoru, ki ga v Sloveniji tako radi ustvarjamo, je šport rešitev za dvigovanje ugleda politikov iz permanentne stiske nizke podpore, ki jo uživajo pri državljanih.

Včasih pa steče proces v drugo smer. Na Janševi Novi24TV.si — “prvi v službi resnice”, kot se hvalisajo v propagandnih sloganih —, lahko postane politična operacija tudi vsebinska, ideološka.

Ali v tem primeru religijska: Neustrašni Goran Dragić s križem okoli vratu pokazal Turčiji in Evropi, da njegovega Boga, ki mu je pomagal do zmage, ne morejo cenzurirati!.

Božje posredovanje

Emocionalna hipertrofija nam že z naslovom sugerira, da je športni rezultat zasluga božjega posredovanja. Novinarski znanilci resnice so to ugotovili na podlagi tega, da je Dragić po torkovi tekmi z Latvijo pred kamere v Carigradu stopil z verižico s križem okrog vratu.

Iz tega sledi zmagoslavno spoznanje: Dragić je na posebni misiji, ki presega košarkarsko. Bog je ne samo player vseh playerjev. Dragić nas ne osrečuje sam, temveč ima asistenta. V bistvu nam on pošilja Dragića, da bi Turkom v posmeh pokazal, katera religija je prava.

Ker njihova namreč ni: medtem ko se Evropa trudi ustreči muslimanom in cenzurira “domače” verske simbole, v Turčiji narašča nestrpnost do kristjanov.

In potem pride Dragić, naš heroj, ki jim kot kakšnim vampirjem pred očmi pobinglja s križem. (In to s pravoslavnim!)

Še več! Košarkarski heroj je tudi religijski heroj, saj je v rog ugnal še medije:

“Slovenski kapetan Goran Dragić je zmago na parketu milijonskemu občinstvu na očeh proslavljal s pravoslavnim križem okrog vratu. V prenosu cenzura pač ni mogoča.”

Emocionalna hipertrofija nam že z naslovom sugerira, da je športni rezultat zasluga božjega posredovanja. Novinarski znanilci resnice na Novi24TV.si so to ugotovili na podlagi tega, da je Dragić po torkovi tekmi z Latvijo pred kamere v Carigradu stopil z verižico s križem okrog vratu.

“Kristjanofobija”

Avtor, podpisan z inicialkama T.F., se nato razpiše še o Erdoğanovi Turčiji, kjer Sveto pismo baje velja za “teroristično gradivo” in kjer diskriminirajo študente krščanske veroizpovedi, “saj so številni pri pouku prisiljeni citirati islamske preroke oz. povzemati [K]oran, udeleževati se morajo tudi islamskega verouka”.

Prilaščanje športnikov po njihovih uspehih je dobilo čisti politično-ideološki prizvok: Dragić je s križem prikazan kot nekdo, ki provocira domačine, Turke, a tudi domače “levičarske medije [in] politike”, ki so islamu naklonjeni in v svoji zmedenosti ne vedo, kako bi interpretirali njegovo gesto.

Dvojna misija

Dragićeva misija je v tem smislu dvojna. Dragić ni samo športnik, temveč je tudi religiozni upornik. Pred polfinalno tekmo s Španijo so ga v enako športnem žargonu narisali kot nepremagljivega in predanega priprošnjika, nad čigar uspehi bdi sam Bog — kar v praksi pomeni, da brez pomoči od tam zgoraj ne bi bilo nič:

“Nihče ni mogel narediti popolnoma ničesar, zgolj nemo so lahko opazovali svetovnega košarkarskega zvezdnika, kako se svojemu Bogu zahvaljuje za zmago in hkrati prosi za srečo tudi na naslednji tekmi, ki čaka Slovenijo — danes [v četrtek, op. Fp] ob 20:30 uri bo namreč v polfinalu, prav tako v največjem turškem mestu, nasprotnik velesila Španija. Z zmago bi si Slovenija že zagotovila prvo medaljo na velikih košarkarskih tekmovanjih.”

Skratka: Dragić je velik. Alah je velik. Ampak naš Bog je največji.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v četrtek, 14. septembra 2017, pod istim naslovom. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE