Prej bi nehal kaditi kot uporabljati iPhone. (Ja, gre za podobni razvadi.)

13.9.2017 / 06:08 8 komentarjev
Ravno včeraj sem kupil sinu za rojstni dan revampano retro Nokio 3310. Nakar sem pomislil: “Zakaj pa sploh imam iPhone?”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Applovi eventi postajajo dolgočasni, gledam pa jih še vedno. Podlegam suspenzu, četudi novi modeli prihajajo hitreje kot bi jih sploh rabil ali si jih kaj šele privoščil iz potrošniškega fanatizma in objestnosti.

Koga to zanima razen mene, Jonasa in Žigo Turka? Vse Applove uporabnike ali samo hard core fane? Ali tudi tiste druge, ki uporabljajo karkoli, vendar jih applomanija zanima kvečjemu kot fenomen globalnega afnanja tehnično trmastih in/ali nevednih ljudi, ki dajo na dizajn orodja in uporabniško počutje več kot na pragmatično učinkovitost sámo?

Morda pa vas Applovi eventi zanimajo vsaj kot freak show kalifornijskih tehnomenedžerjev mojih let, ki si za nič na svetu ne zatlačijo srajc v kavbojke in vzklikajo: “Isn’t that awesome!”?

Jaz tudi nosim srajce ven, pa še v New Balance supergah okrog hodim. Mea culpa za vse skupaj: 25 let Appla. Moj problem. Se bom potrudil, da ne bo tudi vaš. Da bo za vas samo fenomen.

Pri baronu Fosterju

Uvodni nagovor predsednika uprave Tima Cooka — premierno v Steve Jobs Theatru na novem Applovem kampusu — je bil razumljivo precej sikofantski do leta 2011 umrlega (so)ustanovitelja, tehnoguruja, čudodelca, protowunderkinda računalniške ekspanzije 20. stoletja in polbožjega krošnjarja touchscreen appifikacije 21..

Recimo, da je imel Cook pietetično prav. Brez izgubljenega sina sirskega migranta Apple dejansko ne bi bil to, kar je danes, niti ne bi bilo včeraj lansiranih produktov, čeprav je že šest let na onem svetu.

Še več! Brez Jobsa ne bi bilo niti grandioznega, vesoljskega, hipermodernega, futurističnega, še ne popolnoma vseljenega in operativnega sedeža firme v obliki 7-etažnega prstana (–3, +4) s premerom skoraj pol kilometra in 260.000 m² površine plus pritiklinami, vse skupaj za 5 milijard dolarjev, by Foster + Partners (Norman Foster, baron Foster of Thames Bank, OMHonFREng).

Apple Watch 3

Apple je sinoči predstavil kar tri iPhone (iPhone 8 in 8 Plus ter iPhone X), tretjo generacijo Apple Watch in novo verzijo Apple TV 4K.

Nov Apple Watch me ta trenutek ne zanima, ker bi si lahko kupil — ali bi si moral kupiti, bolje rečeno — vsako leto novo. Kar mi ne pride na misel, ker bi bilo noro, če že ne nemogoče.

Lahko pa bi počakal dve leti in bi si jo kupil šele zdaj. (To bi bilo podobno nepredstavljivo.) Ker Series 3 seveda ni slabša od prve, ampak boljša. Ima namreč vgrajeno nekakšno verzijo še bolj nanoizirane SIM kartice, zato lahko Apple Watch uporabljate za samostojne klice, ne da bi imeli pri sebi iPhone. Kar pa seveda pomeni, da morate imeti s seboj slušalke.

Skromen kot sem, upam, da bo updatan Watch OS prinesel vsaj nekaj novih ciferblatov. Ker sem starih že malo naveličan.

8, 8+, X

Glede telefonov pa takole:

Kot uporabnik iPhona 6S ne vidim razloga za upgrade na iPhone 8. Še tem manj najbrž s Sedmice, morda pa tudi s Šestke. Brez veze.

Pred 6S sem imel 6 Plus. Tako velikega telefona nočem imeti nikdar več. Pa tudi zato, nenazadnje, ker je bil Plus moj edini iPhone, ki mi je crknil.

Bi pa imel iPhone X. Desetko. Zgleda čista desetka.

To je po dolgem času spet res posebne omembe vreden Applov dosežek. Naprava, ki v duhu najboljše Applove tradicije združuje dizajn kot bistvo tehnologije.

Če primerjamo velikosti, je Desetka od manjše, osnovne Osmice (ali Sedmice ali Šestke) za 5 milimetrov daljša in samo za 3,5 mm širša, od Plusa pa za 15 milimetrov krajša in 7 milimetrov ožja.

Toda kljub temu ima Desetka 5,8-palčni zaslon — medtem ko ima večji Plus samo 5,5-palčnega, manjši iPhone 6–8 pa samo 4,7-palčnega. To pa zato, ker ima Desetka zaslon od roba do roba — in ker je zato Apple moral redizajnirati tako softver kot hardver in na novo definirati geste, s katerim telefon komandiramo.

Desetka nima gumba za Touch ID, ker zanj pač ni več prostora. In ker ga ni, telefon odklepamo z biometričnimi podatki. X skenira naš obraz, ko pogledamo telefon, in ga odklene. Noro. Celo malo spooky, če dvakrat premisliš. Baje lahko zamenjaš frizuro, si pustiš brado ali si jo obriješ, nosiš očala ali ne — v vsakem primeru te prepozna. Tudi v temi. Tudi s kapo ali pod klobukom. (Za nikab ne poročajo.) Bomo videli. Me prav zanima.

Primerjave velikosti telefonov in velikosti zaslonov.

Nokia 3310

Naključje je hotelo, da sem ravno včeraj kupil sinu za rojstni dan revampano, novo staro Nokio 3310. Ko sem prišel iz trgovine, sem za trenutek pomislil: “Zakaj pa jaz nimam tega telefona? Zakaj imam iPhone? Zakaj ne bi s telefonom samo telefoniral ali poslal kak mesidž? Kot v dobrih, starih časih? Kaj pa mi je takrat manjkalo?”

Ne vem. Po mojem na telefonu dandanes delam vse to, kar pač delam, samo zaradi občutka navidezne svobode, da mi ni treba biti kar naprej za računalnikom. Zaradi varljivega in nečimrnega občutka, da sem advanced. Ker me tehnika poljudnoznanstveno in nedeljsko fascinira. Da dizajna niti ne omenjam. Ker sem komot. Ker sem navajen. Ker mi je dolgčas.

Ne bi pa mi bilo treba. Lahko bi nehal. Morda bi celo moral.

Tekstov na telefon seveda ne pišem. (Enkrat sem enega za hec napisal. Na svoj prvi iPhone.) Emaili niso tako nujni, da bi jih moral brati in pisati na telefonu. Objavljanje ali spremljanje objav na Facebooku je seveda še tem manj urgentno. V bistvu telefon res nima drugega smisla, kot da se z njegovo pomočjo pogovarjam in na hitro komuniciram, zraven pa še fotografiram in izjemoma poslušam muziko.

Lahko bi nehal uporabljati iPhone. Pa saj nisem edini. Kdorkoli bi lahko nehal uporabljati karkoli smart. Ampak tega seveda ne bomo storili. Zase lahko rečem, da bi prej lahko nehal kaditi kot pa nehal uporabljati iPhone.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE