Zgodovina je potuhnjena prasica: Partizani in domobranci so zdaj tudi v ZDA

21.8.2017 / 06:10 Komentiraj
Ne vem, kako se bo končala ta konfrontacija v ZDA. Vem pa, da se v SLO iz izkušenj drugih spet ne bomo ničesar naučili.
NAROČI SE PRIJAVI SE

“Miting resnice” skrajnih desničarjev v ZDA konec prejšnjega tedna, protidemonstracije skrajnih levičarjev in Trumpov fail, da bi za nasilje, do katerega je prišlo, nedvoumno okrivil skrajne desničarje, so tudi v Sloveniji deležni veliko pozornosti, ker se lahko končno enkrat prepoznamo v ameriških problemih.

To se sicer ni zgodilo prvič, toda v Charlottesvillu so bolj kot kdaj prej izbruhnile dolgo potlačene in dolgo tleče travme poražencev v ameriški državljanski vojni 1861–65.

Slovenci se kregamo o 75 let starih temah, Američani pa o kar dvakrat starejših!

Politično funkcionalna delitev na Republikansko in Demokratsko stranko je več kot 150 let na vsakih (ali vsakih drugih) volitvah v ZDA zagotavljala gladke, za narod neboleče tranzicije. Toda po Trumpovi zaslugi je zdaj eskalirala v to, kar v Sloveniji poznamo kot ideološki konflikt med navijači za partizane in navijači za domobrance.

Pa bo Amerika spet super

V državljanski vojni je umrlo več Američanov kot v 1. in 2. svetovni vojni plus korejski plus vietnamski plus v Iraku in Afganistanu… — skupaj! In ti mrtvi zdaj prihajajo nazaj. Prihajajo zombificirani potomci tistih 30 odstotkov moške populacije tedanje secesionistične Konfederacije, ki so dali življenje za ohranitev suženjstva.

Vedno glasnejši so, ker so prepričani, da so se njihovi predniki borili za pravo stvar. Da so belci več vredni od črncev in drugih ras. Da se lahko v to prepričamo, če se samo malo ozremo okrog sebe. In da jih pusiji s kampusov ne bodo več zmerjali s fašisti. Da je treba pomagati Trumpu, da naredi Ameriko spet super. Tako, da bo najprej poskrbljeno za domače (in lojalne), ostale pa utišati.

Zombiji zgodovine

Rasizem in druge oblike skrajnega desničarstva imajo v ZDA že dolgo tradicijo, vendar so po uradni odpravi diskriminacije pred pol stoletja postajali vedno bolj marginalni. Ko se je kot kandidat pojavil Trump in začel spuščati petarde, pa so zaslutili svojo priložnost. Nazadnje je tako rekoč njihov človek res prišel v Belo hišo. Jasno, da so dobili krila. 

Vse, kar je Trump znal reči o dogodkih v Charlottesvillu, je bilo: “Najostreje obsojamo to nezaslišano sovraštvo, nestrpnost in nasilje. Na več straneh. Na več straneh.”

Potem je rabil dva dneva, da se je kolikor-toliko uklonil pritiskom in obsodil konkretno KKK in neonaciste, ne pa kar vseh počez. Vendar je že naslednji dan spet rekel, da je krivda “na obeh straneh”.

Alexis de Tocqueville (1805–1859): De la démocratie en Amérique (1835, 1840). To smo imeli za obvezno čtivo pri profesorju Capudru. Bi pa seveda moral danes obnoviti snov. — [Théodore Chassériau: Alexis de Tocqueville (1844)]

Katalizator in motivator

Res je seveda, da so tudi na drugem ekstremu političnega spektra dobili krila. Trump zna družbeno preozaveščene in militantne res spraviti ob živce. Trump je katalizator, kot mora biti vsak predsednik, in motivator, kar kot poslovnež najbolje obvlada.

Toda motivator in katalizator koga ali česa in za kaj? Trump s svojo miselno in retorično kontroverznostjo iz Američanov s skrajnimi, radikalnimi prepričanji vleče tisto najslabše in tudi tiste manj skrajne sili v radikalizacijo. Desničarji, ki se lepijo na Trumpa, so po eni strani navdušeni nad novimi priložnostmi, ki jim jih navidez ponuja kot končno en predsednik, s katerim se lahko identificirajo, medtem ko špilferderberski levičarji norijo od jeze in iz upora, da se pa take stvari res ne smejo dogajati.

Vedno več in vedno bolj naglas

Trump ni dovolj pameten, da bi se zavedal, da utišati (skrajne) levičarje pomeni dati glas (skrajnim) desničarjem, in razumel — kakorkoli že je ta pól na levi tudi naporen in moteč —, da se nikoli niso sklicevali na družbene vrednote in modele tistih, ki so zagovarjali suženjstvo in večvrednost belcev (ali črnce celo linčali).

Če kdo, potem to delajo nekateri Trumpovi volilci, ki zdaj lezejo iz lukenj. Tisti, ki so politično korektnost, sicer pogruntavščino njihovih nasprotnikov, začeli uporabljati kot orožje za vsegliharsko uveljavljanje demokracije.

Tako zdaj s Trumpovim tihim pristankom in po njegovem zgledu govorijo: če ima skrajna levica pravico povedati, kar misli, in temu primerno ukrepati, potem jo ima tudi skrajna desnica.

Ne vem, kako se bo končala ta konfrontacija v Ameriki. Upam, da ne bo hujšega. Vem pa, da se v Sloveniji kot ponavadi iz izkušenj drugih ne bomo nič naučili.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji in na spletni strani Večera v nedeljo, 20. avgusta 2017, pod naslovom Zdaj imajo tudi v ZDA svoje partizane in domobrance. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem in uredništvom.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE