Proslava ob dnevu D (1.): Umetniško spahorjevanje ali iz nič ni Nietzscheja

27.6.2017 / 06:10 4 komentarji
NSK psevdofilozofiranje paše k izpraznjeni politiki. Nakladanje. Državotvorni kič. Zahtevajmo ločitev države in kulture.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Letos sem bil spet enkrat fizično na državni proslavi ob dnevu D. Dnevu državnosti. V živo grem gledat proslavo vsakih nekaj let. Ne zelo načrtno in namenoma. Bolj iz nekega državljanskega, četudi distanciranega firbca. Proslave sicer skoraj vedno gledam po televiziji. V živo ali posnetek. Tudi za druge praznike. Vzdušje na prizorišču me ne pritegne. Tudi če je kdaj kakšna dobra.

Ne spomnim se seveda vseh, ampak letošnja je bila ena slabših v neslavni zgodovini obeleževanja slovenske samostojnosti. Tako rekoč na intelektualni hojladri.

Po svoje vse paše skupaj. Rdeča preproga za 1%, nomenklatura v prvih vrstah, praporščaki in pleh muzika, predsednikov brezpredmetni govor, nakar še kulturno-umetniški program. Ničesar čisto dobro ne razumemo — ali sploh ne —, ampak iz vljudnosti se tiho odkašljujemo in še tišje ploskamo.

“Zastavico?” je vprašala hostesa, ovešena z državnimi simboli kot krošnjar s helijevimi baloni na Tromostovju.

“Hvala,” sem rekel.

Sveto pismo v latinščini

Pahor je imel enega svojih bolj brezveznih govorov. Pravzaprav je bil dolgočasen. Razen po njegovi standardni, izpopolnjeni, evforično-dostojanstveno-patetično-telegenični odrski prezenci in retoriki si predsednikovega govora ne bomo zapomnili po ničemer.

No, kvečjemu po tem, da je najmanj enkrat pozabil uporabiti nikalni rodilnik.

To je bil govor na nivoju predsednika Državnega sveta. (Če slučajno veste, kdo je, in če ste kakšnega njegovega kdaj slišali.)

Ampak to še ni nič. Proslavo si bomo zapomnili po najbolj obskurnem, nerazumljivo nakladaškem, psevdofilozofskem, blefersko literariziranem tektu Petra Mlakarja v stilu: “Nič ne štekam, ampak ziher je kul.”

Iz nič ni Nietzscheja. Ali kot bi rekla Vesna V. Godina tu zraven: Sveto pismo mora biti v latinščini, da ga ja ne bi kdo slučajno razumel.

Dobri, stari Berger

Zanimivo, da se nihče več — no, razen zoprnega Zlobca — ne pritožuje nad takimi zgrešenimi proslavami. Vsaj ne v vsebinskem, kulturnem smislu.

To dokazuje, da je mainstream marginaliziral kulturo, ki lahko zdaj dela, kar hoče, in da jo v tem smislu obvladujejo samozadostni insiderji, ki se imajo za blazno pomembne, v resnici pa njihovo delo nikogar ne zanima. Niti naročnikov niti naslovnikov. Dobimo servirano in brez pripomb pogoltnemo.

V resnici pa velikanske večine to sploh ne zanima. V dobrih, starih časih je predstave delal recimo Matjaž Berger. Hvala bogu, da je bil takrat predsednik vlade Drnovšek — in da je protežiral Bergerja.

Ali morda kdo misli, da danes kdorkoli protežira Igorja Zupeta? Ne, nihče ga ne protežira. On je pač trenutno na sceni — ali na vrsti. Dober, ampak ta proslava se mu ni posrečila. In kako bi se mu sploh lahko, ko pa je tekst pisal Peter Mlakar?

Kaj hočejo povedati politiki in umetniki?

Vedno se najdejo ljudje, ki jim niso všeč literarni viri, iz katerih režiserji črpajo.

V Bergerjevih časih so se recimo mnogim zdeli neprimerni za proslave Srečko Kosovel, Anton Podbevšek, Ferdo Delak in drugi slovenski avantgardisti (plus režiserjeve številne reference na šport in športnike in estetiko fizkulture à la Leni Riefenstahl) — češ, preprosti ljudje ne bodo razumeli poante proslave.

Te argumente populističnih očitarjev je bilo mogoče relativno preprosto zavračati z argumenti, da povprečna izobrazba in razgledanost ne moreta biti merilo za ustvarjalce. Poznati še kaj razen Prešerna je pač najmanj, kar lahko od folka pričakujemo.

Pa tudi če ne poznajo. Bergerjeve proslave so imele umetniški rep in intelektualno glavo, tudi če jih ni ravno vsakdo štekal.

Tole zdaj pa je bilo državotvorni kič. Državne proslave so postale državotvorni klišeji. Ta še posebej. Tako v vizualnem smislu, predvsem pa v intelektualnem. 

Poljubna, neobvezna zajebancija kot smešno globoko in globoko smešno filozofiranje — beri: nakladanje — o državi.

In to nakladanje lahko razumemo kot subverzivno dejanje, če smo ravno take volje — in če avtorjem dobrohotno priznavamo, da so zapoznel podaljšek NSK —, ali pa kot umetniško potuho izpraznjeni politiki. Bodisi politiki kot Pahorjevemu protokolarnemu paternalizmu ali pa Cerarjevemu kao konstruktivnemu, a neučinkovitemu cinizmu.

Tako kot ne vemo, kaj nam hočejo povedati politiki in kakšno zvezo ima to z realnostjo, nas puščajo v nevednosti tudi umetniki. Celo izobraženo publiko. Ne samo tistih, ki pred 15 leti ali več niso razumeli, kaj in zakaj je “človek z bombami” recitiral s strehe Državnega zbora.

Ločiti državo in kulturo

V bistvu bi morali nehati delati državne proslave s kulturnim programom. Ne za kulturni dan, ne za dan upora proti okupatorju, ne za dan državnosti, ne za dan Reformacije, ne za dan samostojnosti in enotnosti.Ritualne politične manifestacije z obveznim in domnevno prestižnim kulturnim programom so usedlina pompozne socialistične slavilnosti, ki se je očitno ne moremo odvaditi.

Včasih se kaj posreči. Vsakih nekaj let kakšna Prešernova proslava. Ali recimo Kovač–Pelko–Podgorškova za letošnji dan upora v Trbovljah. Ali lanska za dan upora v Križankah, ki jo je tudi režiral Zupe z mnogimi odličnimi in nepozabnimi izvajalci na čelu z Živadinovim.

Ampak prosim, nikar ne onesrečujte državljanov z obrabljenimi domislicami Petra Mlakarja.

Sobotna proslava dokazuje, da sta se država in kultura — pa če sta navzven še takšni nasprotnici — sprijeli v grdo zmes nesramno nerazumljivega govoričenja politično in kulturno posvečenih. To nima več nobene zveze s prazniki in praznovanjem, niti z državo kot skupnostjo. Niti na filozofskem nivoju, kaj šele na državljanskem.

Država in kultura morata biti ločeni. Nekako tako kot država in Cerkev.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE