Če revolucija ne gre do konca, potem je bolje, da se niti ne začne.

17.6.2017 / 06:10 2 komentarja
Viva la revolución! Izpeljati jo bodo morali milenijci. Corbynisti. Tisti, ki obvladajo instinktivna, digitalna znanja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Odraščal sem v 60. in 70. in bil prepričan, da v 21. stoletju ne bo več avtov na nafto, da bo NASA poslala astronavte na Mars in da ne bo več krivičnih družbenih ureditev, ki izkoriščajo človeka po človeku. Huda utopija.

Kot uporniški pubertetnik sem potihem sanjal, da bi pobegnil od doma in se priključil Rdečim brigadam, ki so v tistih letih terorizirale politike in kapitaliste. Precej kasneje sem prebral, da so bile ultralevičarske Brigate rosse baje samo podaljšana roka organizacije Gladio, ki so jo sestavljali v glavnem nekdanji fašisti.

V Titolandiji smo imeli omejene vire informacij. Danes jih je toliko, da povprečnega smrtnika čisto zbegajo, če jih ne zna brati cum grano salis.

Konkurenčni mediji drug drugega obmetavajo z očitki, da so fake news in obratno. V tem medijskem kaosu pa je najbolj bizarno to, da je proputinovska televizija RT (Russia Today) danes mnogo bolj objektiven medij kot pa CNN, ki je postal PR kanal vedno bolj agresivnih ameriškim Demokratov.

Cowboy nation

Recimo danes, ko to pišem, na njihovi strani še komaj najdem med nepomembnimi novičkami novico, da je radikalni Demokrat James T. Hodgkinson včeraj streljal na republikanske politike na treningu za dobrodelno baseball tekmo in jih več ranil, najhuje prominentnega kongresnika Steve Scalisa.

Ja, če so bili ameriški avtohtoni teroristi v zadnjih desetletjih predvsem simpatizerji Republikancev, se bomo očitno morali navaditi, da so Demokrati in njihovi privrženci po izvolitvi Trumpa za predsednika postali bolj militantni od volilcev GOP. Kot v divjih 60. letih. S to razliko, da so se takrat borili proti vojni v Vietnamu in za državljanske pravice.

Na RT je bila sinoči debata na to temo. Prisotni Demokrat je izjavil, da se to ne bi zgodilo, če bi poslušali Demokrate, ki tradicionalno predlagajo nove zakone za omejevanje dostopnosti orožja.

RT-jev komentator Lionel je začel ob tem zavijati z očmi. Ker ve, kako brezplodna je ta debata. Večine za za sprejem teh zakonov v ameriškem kongresu ni bilo še nikoli. Američani imajo doma več kosov orožja kot prebivalcev — sovražnikov pa obilo. Kar je še malo za cowboy nation.

Corbyn proti Vampirki

V Londonu pa gori. V rekordno kratkemu času je pogorela stanovanjska stolpnica Grenfell Tower. Kako pompozno ime za socialno gradnjo! Občina se je odločila, da ga bodo olepšali s poceni panelkami (ki so vsaj v ZDA in Nemčiji prepovedane). Da ne bi gospodje v bolj upscale soseščini gledali take bede. Denarja za alarmne naprave in razpršilce vode pa je žal zmanjkalo. Saj hitro teče, kdor beži.

Ampak panelke so gorele hitreje. Kot bi rekel nekdanji župan Londona, zdaj zunanji minister Boris Johnson, na vprašanje mestnega svetnika, zakaj zmanjšuje budžet za požarno varnost: “Oh, get stuffed!”.

Upamo lahko, da bo ta arogantnost Konservativcev do deprivilegiranih pripeljala do večje volilne podpore Laburistom. Jeremy Corbyn je na nedavnih volitvah presenetil Thereso May. Na naslednjih, ki bodo po mojem še letos, pa jo zlahka odpihne v opozicijo.

Ker Vampirka ni nič dojela. Niti tega, da mora hoditi na predvolilne debate na TV. Ali da bi lahko kdaj pokazala vsaj malo empatije s 30 žrtvami in morda še enkrat toliko pogrešanimi. Tako se je izognila tudi pogovoru s kakim preživelim stanovalcem Grenfell Towerja, ki je ostal brez doma. To ne bi bilo v njenem stilu. Imela je privatni ogled kraja nesreče z množico varnostnikov, kjer se je pogovarjala samo z gasilci. Na Twitterju so ljudje ponoreli, recimo: “I mean, Jesus Christ, even on cynical grounds this PM is an idiot.”

Corbyn pa je odkoral naravnost do stanovalcev, ki so ostali brez strehe nad glavo. Ti so ga toplo sprejeli in mu položili na srce: “The country needs you.”

Laburisti imajo zmago v žepu. Žižek polaga v Corbyna vse svoje socialistične upe. No, če se medtem ne zgodi kaj predvidljivo nepredvidljivega — recimo totalna vojna na Bližnjem vzhodu.

​In kaj lahko storimo mi, ki smo za politike samo številke? Preostane nam samo svetovna revolucija. Zveni preveč ambiciozno? Če revolucija ne gre do konca, potem je bolje, da se niti ne začne.

Viva la revolución global!

In kaj lahko storimo mi, ki smo za politike samo številke? Preostane nam samo svetovna revolucija.

Zveni preveč ambiciozno? Če revolucija ne gre do konca, potem je bolje, da se niti ne začne.

Izpeljati jo bo morala milenijska generacija. Sandersisti. Corbynisti. To so tisti, ki obvladajo vsa potrebna instiktivna in digitalna znanja. In ki vedo, da brez moralnega preporoda globalnih oligarhij in ob neupoštevanju načela temeljne pravičnosti sistem na koncu razpade. Da ne govorimo o uničevanju planeta.

Milenijci bodo najbolj nasrkali. Če ne prej, ko jih bodo na delovnih mestih nadomestili poceni roboti.

Ali pa bomo raje čakali, da pridemo v fazo Matrice? Da bomo samo še humus za oligarhe in njihove stroje?

Viva la revolución global!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE