Čevapčiči teknejo neglede na datum. Samo da jim ni rok trajanja potekel.

29.4.2017 / 06:08 Komentiraj
27. april: za ene vir navdiha in upora, za druge laž, za tretje priložnost za spravo, za četrte priložnost za roštilj.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Predsednik DZ Milan Brglez je ob prazniku upora proti okupatorju v Trbovljah rekel, da članstvo v EU hromi našo upornost in da postajamo preveč pacifistični, namesto da bi kazali svojo revolucionarni zanos.

S prstom je pokazal na Bruselj, ki da nas je samovoljno discipliniral in nam ukradel puntarskega duha. Namesto da bi se zoperstavljali večjim, bogatejšim in močnejšim, jim ponižno popuščamo in pred njimi klečeplazimo.

Naj živijo svoboda, upor in človekove pravice. To so vrednote, za katere so se naši dedje borili, mi pa jih zanemarjamo.

Ljubi Slovenci, bodimo trmasti!

Upor je po Brglezovem prepričanju pomembna vrednota, ki mora temeljiti na znanju in kreativnosti. Imeti mora jasen cilj, voditi ga mora skupno dobro.

Ne smemo pa pozabiti, da je včasih treba biti tudi trmast, saj tudi naše državne suverenosti brez punta ne bi bilo.

Uporniški pristop se dopade tradicionalnim simpatizerjem praznika upora kot Miru Cerarju, Milanu Kučanu, Borutu Pahorju, Majdi Širca in Gregorju Golobiču, ki so se proslave v trboveljskem Delavskem domu udeležili. 

Prav posebno mesto je bilo namenjeno pokojnemu predsedniku Janezu Drnovšku, ki se je postavil po robu prebivalcem Ambrusa in njihovi neprijaznosti do romske družine Strojan. S tem je postal eden vodilnih modernih revolucionarnih idolov in zgled za vse zaprisežene prvoborce.

Treba ga je posnemati na različnih področjih, pa naj gre za boj proti sežiganju smeti ali za boj na glasbenih odrih, kakršnega bije skupina Laibach.

Udeležbo na predstavi je bojkotirala opozicija, ki ima zaradi praznika povešen nos.

Krkovič: Cesar je nag!

Eden vidnejših nasprotnikov poveličevanja upora in celo privrženec ukinitve 27. aprila pa je brigadir Anton Krkovič. Za njega je to praznoverje in poskus rehabilitacije revolucije. Slovenska vojska je bila ob osamosvojitvi Slovenije razorožena pod simbolom rdeče zvezde, ki jo samooklicani uporniki zdaj poveličujejo.

Puntarji niso bili naklonjeni ideji neodvisne Slovenije. Ko je nastopil čas osamosvojitve, se niso izkazali za pravo stvar. Takrat so se upirali neuporniki.

Borut Pahor pa se naj že enkrat izjasni, na čigavi strani je, ne pa da cinca.

Pahor kot psihiater

Predsednik je prepričan, da se ni lepo pričkati na državni praznik. Praznovanje bi raje kot za izkopavanje bojne sekire izkoristil za spravo.

Zato je kot na vsak praznik v predsedniški palači organiziral dan odprtih vrat. Zanj je pomembno predvsem to, da se imamo radi. Treba je sezidati most med sprtima ideološkima taboroma. Roke so si zapackali s krvjo tako revolucionarji kot kontrarevolucionarji. O tem ni nobenega dvoma.

Pahor je 100-% prepričan, da je narodove zgodovinske rane mogoče zaceliti. To so Slovenci pravzaprav dokazali z enotnostjo med osamosvajanjem, ki je najboljše zdravilo za pretekle travme.

Lepi čevapčiči se lepo pečejo

A četudi je dan upora proti okupatorju vraževerje bodisi pravovernost in zato nekatere Slovence razdvaja, pa drugi v njem vidimo priložnost za jutranje poležavanje v postelji, izlet v naravo ali vsaj krajši popoldanski sprehod.

Če bi bilo vreme lepše, bi se prilegel tudi piknik. Čevapčiči teknejo neglede na datum. Samo da jim ni rok trajanja potekel.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE