BMZ (2.): “Pravi psihopati z visokim IQ-jem grejo redko v zapor.”

22.3.2017 / 06:08 2 komentarja
“Pastir je lahko samo korak pred ovcami, da bodo šle za njim. Če je dva koraka pred njimi, pa mu ne bodo več sledile.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nadaljevanje od včeraj:


BMZ: Dobrih pravnih šol ni, so samo dobri učitelji. Dobrih bolnišnic ni, so samo dobri zdravniki. Dobre sodnije ni, so samo dobri sodniki. […] Gre za kvaliteto sodnih odločb. To dá vedeti količina pritožb na višje instance.


Vanessa Čokl: In kaj naj potem s personalom na sodiščih? Čakamo, da bo več in več dobrih? Pa toliko je že zamujenega…

Boštjan M. Zupančič: Ne vem, ali so nove generacije boljše ali slabše, ampak tu se strinjam z ustavnim sodnikom Zobcem, da kontinuiteta pač kontinuira. Kakšna posebna lustracija pri nas ni bila nikoli možna, ker bi bil lustriran vsak drugi Slovenec.

Pravosodje pa se je začelo sesuvati že davnega leta 1976. Zanimivo: predsednik kasacijskega sodišča v Rimu mi je pred leti za italijansko pravosodje rekel isto. Prišlo je do menjave generacij…

Obnavljanje strukture

Prav leto 1976 je zareza? Kaj se je zgodilo 40 leti?

Ja, gre pa še za nekaj drugega. Komunizem je primitivno vztrajal, da bo pravo odmrlo. Praktična posledica tega je bila, da Pravna fakulteta ni imela dovolj sredstev. Nakar so si leta 1970 vendarle izmislili sistemizacijo delovnih mest in so ubogi profesorji morali asistente rekrutirati iz dveh generacij. Dobrih pravnikov pa je prav tako malo kot dobrih violinistov. Najeti vse iz dveh generacij je nepojmljivo. Posledice so tukaj.

In se še nadaljujejo.

Ja. Struktura se obnavlja s sebi enakimi strukturami. Lep primer tega je Jaklič.

Dvojni doktor Klemen Jaklič, kandidat za ustavnega sodnika?

Čeprav je diplomiral na pravni fakulteti v Sloveniji, je doktoriral na Oxfordu in Harvardu in je zato tujek v sistemu. Ko pa bo enkrat na Ustavnem sodišču, bo doživljal isto kot jaz. Napisal bo kup ločenih mnenj, od drugih sodnikov pa ne bo nikoli nikogar prepričal.

Pastir je lahko en korak pred ovcami, pa bodo šle za njim. Če je dva koraka pred njimi, pa mu ne bodo več sledile.

Zdaj ste ga pa dobro motivirali! Naj se kar vsi odselimo?

Ah, ne. Slovenija je še vedno simpatična dežela. Moj nasvet pa bi se glasil: ne iščite pravice na sodišču!

Predsednik države pošilja poslancem za ustavne sodnike v potrditev štiri profesorje prava. Nič rednih sodnikov kot skoraj vedno zadnja leta, kar ni bilo dobro. Pavčnik, Jaklič, Accetto, Knez: je to dober seznam?

Pozabljamo, da je lahko bil v prejšnjem pravnem sistemu vsak habilitiran profesor brez pravosodnega izpita kandidat za Vrhovno sodišče. To je bilo logično. Potem pa je sodniški ceh to možnost nespametno odpravil. V Strasbourgu sem videl veliko profesorjev prava. Bili so za konjsko dolžino boljši od tistih, ki so prihajali iz sodnih sistemov. Saj vemo, tudi v armadah rekrutirajo najboljše generale izven hierarhije. Tisti, ki se vzpenjajo v hierarhiji, niso najboljši.

Po novem bomo imeli najmlajše Ustavno sodišče doslej. Premlado? Ker mladost ni ravno prvi kriterij.

Ta palica ima dva konca. Dobro je, da bodo mladi. Sposobni, prodorni, agresivni v pozitivnem pomenu besede. Ampak za sodno službo — tudi ali predvsem na Ustavnem sodišču — pač rabiš življenjske izkušnje in modrost. To pa pride z leti. Ne samo pri nas, tudi v drugih tranzicijskih državah so mladeniči nosilci štafetne palice. Tudi Bošnjak je za strasbourške razmere bistveno premlad.

Dr. Marko Bošnjak, ki vas je nasledil na ESČP?

Pogledal sem, kaj ima kdo pokazati. Ljudje mislijo, da je sodna služba rutinska, da ne zahteva nobene ustvarjalnosti. To ni res! Še pred desetimi leti je bila na ESČP najpomembnejša kvaliteta sodnih odločb. Danes pa…

Ne več? Kaj se je zgodilo?

Ne gre za to, da prihajajo ženske. Nekaj jih je bilo odličnih, recimo neverjetna Ann Power, irska sodnica, ki pa je druge sodnice niso sprejele. Niso pa vse takšne. Kvaliteta varira.

“Le Penova ne bo zmagala, ker se bodo na levi in desni v drugem krogu proti njej združili. Vprašanje je samo, koga bodo podprli zato, da jo porazijo. Ker porazili jo bodo vsekakor. Če bo predsednik Macron, bo to katastrofa. Da je z njim nekaj narobe, se vidi že po tem, da je njegova žena 24 let starejša od njega.” — [Fotografija: Igor Napast.]

Petelinčki, ki so prezgodal zapeli

Če se vrneva k ustavnim sodnikom…

V demokraciji vedno prevlada najnižji skupni imenovalec, kar je po svoje problem zahodne civilizacije. To mi je rekel že pokojni France Bučar. V situaciji, kakršna je, in pri izbirah, ki so se zdaj pojavile, je Pahorjev seznam imen še kar dober.

Kaj pove o sodnem aparatu to, da šele Ustavno sodišče razveljavi nek primer? V mislih imam seveda Patrio.

Ne poznam podrobnosti, ker me ni bilo tukaj, ampak primer Patria je bil in je še politično takšna tempirana bomba, da ga je nemogoče jemati kot merilo za to, kar se dogaja v pravosodju. Jaz se na to ne bi skliceval. En primer ne more zbrisati vseh dobrih sodnikov.

Če zastara primer Bavčar, bodo letele glave, je rekel minister Klemenčič.

Nobene glave ne bodo letele, ker minister nima pooblastil, da bi jih sekal.

Mogoče pa bo letela njegova?

Mislim, da tudi ne. Zaenkrat je vlada stabilna. In če sva že pri ministru. Ni narobe svet, da sem po vrnitvi v Slovenijo svetovalec svojega študenta. Ta država pač ne najde prostora za ljudi — čeprav bi ga po resoluciji komiteja ministrov pri Svetu Evrope morala! —, ki se vrnejo s sodišča v Strasbourgu. Slovenija je dežela brez herojev. Spoštovanja ni in ni občutka za to, kaj se spodobi. Je pa zato ogromno zavisti. Več želez imam v ognju, tako da ta situacija zame ne bo trajala.

Sodišče za Kosovo to že ne bo.

Ne. Ker je spet šlo po spolu in je komisarka Mogherinijeva imenovala neko bistveno manj kvalificirano in neznano Bolgarko.

Se boste po vseh teh desetletjih vrnili predavat v Ameriko?

Zagotovljeno imam mesto na ameriški univerzi. Najverjetneje bom šel. Če si Slovenija z mano ne zna pomagati, potem… Ne bom se pustil zriniti na blatno obalo majhnega ribnika.

Podoben problem bo, ko bodo novi ustavni sodniki zaključili svojo devetletko na Ustavnem sodišču. Kam bodo šli na vrhu kariere pri 50. letih?

Hoteli bodo na ESČP. To so vse petelinčki, ki so prezgodaj zapeli.

Čeprav je Jaklič diplomiral v Sloveniji, je doktoriral na Oxfordu in Harvardu in je zato tujek v sistemu. Ko pa bo enkrat na Ustavnem sodišču, bo doživljal isto kot jaz. Napisal bo kup ločenih mnenj, od drugih sodnikov pa ne bo nikoli nikogar prepričal.

Mediokritete

Kdo ima v Sloveniji moč?

V Sloveniji imajo moč mediokritete. Slovenija nima elite. Komunizem je selekcioniral na podlagi partijske izkaznice. Tisti, ki so v komunizmu vodili velike sisteme, so bili kljub vsemu preverjeni kadri. Danes pa na teh položajih sedijo nepreverjeni kadri. Če se milo izrazim.

Francija, kjer ste bili četrt življenja, je pred predsedniškimi volitvami, Amerika je izvolila Trumpa…

Izvolitev Trumpa je bila referendum. Masovni upor tihe večine zoper politično korektnost. In se je politična korektnost sesula. Dogaja pa se še nekaj drugega: duh uhaja iz steklenice. V milejši obliki se to zdaj dogaja v Evropi. Po drugi strani pa se je pokazala masovna demaskulinizacija. Polmoški, kot je na primer kanadski feminist Justin Trudeau, so navdušeno glasovali za Hillary. V Franciji je za take volilce idealen kandidat Macron.

Kdo bo naslednji predsednik Francije?

Le Penova ne bo, ker se bodo na levi in desni v drugem krogu proti njej združili. Vprašanje je samo, koga bodo podprli zato, da jo porazijo. Ker porazili jo bodo vsekakor. Če bo predsednik Macron, bo to katastrofa. Da je z njim nekaj narobe, se vidi že po tem, da je njegova žena 24 let starejša od njega. Če bo prededipalni Macron predsednik, sledi še pet let razpadanja francoske države.

Če pa bo Fillon… Ker kdaj so se spravili na Fillona? Potem, ko se je deklariral za katoličana! Takrat so proti njemu nastopile določene strukture, ki jih financira… — saj vemo kdo.

Bavčar bi lahko igral košarko tudi na Dobu. Saj je tudi tam košarkarsko igrišče.​

Sorosev duh iz steklenice

Kdo? Soros?

Zaradi Twitterja, samo zaradi Twitterja je ta duh ušel iz steklenice. Soros, ki financira pete kolone, je zato že marsikje persona non grata. Rusija je nanj razpisala mednarodno tiralico. Države poskuša oropati njihove identitete. To je projekt, to hočejo doseči. Mogoče se bližamo točki bifurkacije, ko lahko preobrat sproži ena sama oseba. Kot ga je Donald Trump v Ameriki. Trump je zato simptom kontrakulture.

Kaj pa Trump in ameriško sodstvo?

Ker je sodnik v 9. federalnem okrožju v San Franciscu blokiral predsednikov dekret, sodstvo v Ameriki pač še ni ogroženo.

Zakaj slovenski zakon o tujcih za vas ni problem, gospod Zupančič? Kje se končajo samoobrambni interesi države in kje se začnejo človekove pravice?

Kaj pa je drugega naredila Avstrija? Kaj je naredila Francija? Zaprli sta meje. Makedonija je zaprla mejo, ustavila je pritok migrantov in zato dobila nemire, ki jih je financiral Soros. Zanetil je požar, ki ga zdaj gledamo. Za kazen je destabiliziral Makedonijo. Zakon o tujcih ni problem. Popolnoma jasno je, da je suverenost države nad njenim teritorijem nedotakljiva.

Predsednik?

Z ministrom Klemenčičem pa očitno ne delita tega mnenja, da zakon o tujcih ni problem. Vas ni poslušal?

Nisva govorila o tem in ne pustim si vzeti svojega mnenja.

Ostaniva še malo v Sloveniji in pri vaših opcijah. Kaj pa, če bi kandidirali za predsednika države? Tudi v Sloveniji bodo predsedniške volitve.

Da bi Slovenci glasovali za urbanega kandidata? Si predstavljate, da bi bil meščanski Dimitrij Rupel izvoljen za predsednika republike? Kje pa!

Borut Pahor…

… pritiska na prave gumbe, seveda.

Kako se bo končala slovensko-hrvaška arbitraža?

Hrvati so v Evropski komisiji diplomatsko močnejši od Slovenije. To ni nobeno presenečenje. Ali ima to kakšen vpliv na arbitražo ali ne, pa ne vem. In drugič, član arbitraže bi moral biti dr. Ernest Petrič. Zakaj ni bil? Kakršenkoli že bo rezultat, jasno je, da ga Hrvati ne bodo sprejeli. Slovenija je spet premehka, premalo odločna, premalo pametna. Je pa Hrvaška po zadnjih informacijah zaradi Agrokorja v hudih finančnih težavah. To bo počasi prišlo na dan, izgovarjali pa se bodo seveda na Mercator.

Niste še povedali: je problem, da Bavčar ne sedi v zaporu in da bo ta primer čez nekaj tednov zastaral?

Seveda je problem. Kazenskopravni represivni aparat — policija, tožilstvo, sodišče —, to je imunski sistem države. Ko oportunistična bakterija, kot temu rečejo v medicini, napade organizem, antibiotiki primejo ali pa ne.

So pri nas v zaporu samo tajkuni, ki so se v imunskem sistemu države slabše znašli?

Seveda. Saj je vedno tako. Pravi psihopati, tisti z visokim IQ-jem, pridejo zelo redko v zapor. Samo da Bavčar ni to. Košarko bi lahko igral tudi na Dobu. Saj je tudi tam košarkarsko igrišče.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v soboto, 18. marca 2017, v Sobotni prilogi Večera, in v ponedeljek, 20. marca 2017, na spletni strani Večera pod naslovom Moj nasvet: ne iščite pravice po sodiščih!. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico in uredništvom Večera.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE