Berlinale: “Blokada”. Biti spet mati svoji hčerki in igrati s svojo materjo

15.2.2017 / 06:08 Komentiraj
Lolita Chammah, hči Isabelle Huppert, izgubljena hči svoje matere in izgubljena mati svoje hčere v luksemburškem filmu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Sekciji Forum in Forum Expanded sta mi na Berlinalu zelo ljubi, saj obsegata filme različnih žanrov in oblik — dokumentarce, portrete, politično angažirane, etnografske, eksperimentalne filmske prispevke.

Ko sem letos prebirala programsko knjižico Forum/Forum expanded — od lani namreč ni več (pre)debelega kataloga, temveč bolj praktične knjižice za vsako sekcijo posebej —, sem si označila kar nekaj filmov. Med njimi je bil tudi film Barrage (Blokada). Šla sem ga gledat že v četrtek, prvi dan festivala. Zaradi zgodbe in zaradi zasedbe.

Gre za družinsko dramo z ženskim trikotnikom in posledičnim konfliktom treh generacij: matere, hčere in vnukinje. Predvsem pa mi je takoj padlo v oči ime Isabelle Huppert.

Prva violina filma: hči

Isabelle sicer ni navedena na prvem mestu, torej nima glavne vloge. Pa sem si rekla, da bom vprašala strička Googla, kdo se skriva pod imenom prve violine v filmu? Vtipkam torej Lolito Chammah: francoska igralka (1983), hči… — Isabelle Huppert!

Mati in hči v filmskem in v realnem svetu! No, pa poglejmo.

Mlada luksemburška režiserka Laura Schroeder (1980) je leta 2012 posnela otroški film D’Schatzritter an d’Geheimnis vum Melusina in nato še nekaj TV serij, letos pa se berlinski publiki predstavlja prvič.

Le kdo se ne spomni Isabelle Huppert po odlični glavni vlogi v Učiteljici klavirja (2001) Michaela Hanekeja ali v lanskem, z zlatim globusom nagrajenem filmu Ona nizozemskega režiserja Paula Verhoevena, letošnjega predsednika žirije tekmovalnega programa Berlinala. Elle smo novembra videli tudi na Liffu. Isabelle Huppert je za vlogo Michèle Leblanc v tem filmu nominirana za oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo.

Je babica hudobna čarovnica, ki hoče še vedno sama egoistično skrbeti za svojo vnukinjo in jo odvrniti od mame? Isabelle Huppert kot Elisabeth in Thémis Pauwels kot Alba v filmu Blokada luksemburške režiserke Laure Schroeder. — [Fotografija: © Red Lion/Berlinale.]

Družinska nota

Catherine (Lolita Chammah) se po desetih letih vrne iz Švice v Luksemburg, kjer hoče obiskati svojo mamo Elisabeth (Isabelle Huppert) in svojo hčerko Albo (Thémis Pauwels). Za hčerko je med Catherinino odsotnostjo skrbela babica.

Zakaj je Catherine pred desetimi leti odšla ali morda pobegnila in pustila hčerko pri svoji mami, iz filma ne izvemo točno, a vse kaže, da je imela psihične probleme, ki jih doma ob materi in majhni hčerki očitno ni mogla rešiti.

Po številnih neuspešnih telefonskih klicih materi se Catherine odloči, da bo šla na šolo in poiskala Albo. Skrivaj jo opazuje tako v šoli kot pri tenisu, za katerega jo babica spodbuja in trenira za turnirje… Alba vsak dan dobi tudi “bonbončke” — kot imenuje babica Elisabeth dnevno dozo tablet, ki jih mora vnukinja jemati za moč.

Babica počne z vnukinjo vse natanko tako kot nekoč s hčerko. Catherine se ob opazovanju zavrti kolo spomina v ne preveč lepo mladost. Mati jo je brez milosti trenirala in ji vsiljevala disciplino pri športu, ki da ji bo koristila tudi v vsakdanjem življenju.

Bo Catherine zmogla dovolj moči, da ji bo v drugo le uspelo biti mati in si pridobiti hčerkino zaupanje? Thémis Pauwels kot Alba in Lolita Chammah kot Catherine v liksemburško-belgijsko-francoski koprodukciji Blokada (Barrage). — [Fotografija: © Red Lion/Berlinale.]

Pustolovščina matere in hčerke

Ko pa se Catherine kar pojavi pred vrati in pove, da bi se rada sama srečala s hčerko in preživela z njo nekaj časa, Elisabeth nad idejo ni najbolj navdušena. Ne verjame, da bo Albi po desetih letih spet lahko mati.

Najstnica je na začetku srečanja zadržana in tudi jezna, saj materi očita, da ji v tem času ni napisala niti enega pisma. Catherine to zanika in nazadnje ugotovi, da pisma sploh niso prišla hčerki v roke, ker jih je Elisabeth pred njo skrivala.

Elisabeth nato le privoli v to, da se mati in hči sami odpravita ven. Tako se začne pustolovščina doživetij hčerke in matere, ki na poti do počitniške hišice v gozdu na novo spoznavata ena drugo in poskušata zapolniti luknjo v odnosu, ki je nastala v teh desetih letih. Še vedno nekoliko labilna Catherine s svojim obnašanjem bolj spominja na Albino starejšo sestro kot pa na mater.

Biti spet mati svoji hčerki

Pozitivne in negativne emocije kaže tudi vreme v filmu: sonce, nato kar naenkrat toča, pa spet dež. Že skoraj preveč idilično in pravljično vzdušje luksemburških gozdov poskrbi za nerealno in fiktivno stanje v filmu. Je Elisabeth hudobna čarovnica, ki hoče še vedno sama egoistično skrbeti za svojo vnukinjo in jo odvrniti od mame? Bo imela Catherine dovolj moči, da ji bo v drugo le uspelo biti mati in si pridobiti zaupanje hčerke?

Kako se bo glede na prizadetost iz preteklosti in možnost sprave v sedanjosti premaknil kazalec moči, pa puščam odprto. Morda pa boste le imeli možnost sami videti film in si boste na ta vprašanja kar sami odgovorili.

Isabelle in Lolita. Mati in hči. Igralki.

Isabelle Huppert se v filmu pojavi na začetku in nato še malo proti koncu, sicer pa je večji del zgodbe na ramenih likov Catherine in Albe. V emocionalnih in kritičnih situacijah sta obe prepričljivi in odlično delujeta kot filmski tim. Tudi Isabelle in Lolita v dialogih prepričata, vendar sem se nenehno morala spraševati, kaj sta vzeli iz življenja in izkušenj in kaj sta morali igrati.

Isabelle žal ne bo v Berlin, da bi odgovorila na to vprašanje, je pa zato tukaj Lolita — ki pa baje ni več pri volji, da bi nenehno odgovarjala na vprašanje, kako je igrati z materjo v istem filmu.

Lolita Chammah igra v kar dveh filmih sekcije Forum na letošnjem Berlinalu. Glavno vlogo ima še v filmu Drôles d’oiseaux (Čudni tiči) francoske režiserke Élise Girard. Ta film imam na sporedu šele 17. februarja, tako da kaj več o tem po ogledu filma. In upam, da se bo po filmu morda še predstavila ekipa in z njo tudi Lolita…


Barrage (Blokada). Režija: Laura Schroeder. Scenarij: Marie Nimier, Laura Schroeder. Kamera: Hélène Louvart. Glasba: Petra Jean Phillipson. Igrajo: Lolita Chammah, Thémis Pauwels, Isabelle Huppert, Charles Müller, Elsa Houben, Marja-Leena Juncker, Luc Schiltz. Luksemburg/Belgija/Francija 2017. Trajanje filma: 112 minut.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v torek, 14. februarja 2017, na avtoričinem blogu pod naslovom Berlinale 2017: Film Barrage v sekciji forum z Isabelle Huppert v stranski ter z Lolito Chammah v glavni vlogi. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

Mlada luksemburška režiserka Laura Schroeder (1980) je leta 2012 posnela otroški film D’Schatzritter an d’Geheimnis vum Melusina in nato še nekaj TV serij, letos pa se berlinski publiki predstavlja prvič z Blokado. — [Fotografija: © Dominique Houcmant/Berlinale.]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE