Moj bog Dela Petrič, ki si v Idriji, odpusti jih, saj ne vedo, kaj delajo!

12.2.2017 / 06:10 Komentiraj
Na Delu se “na stroškovni strani, tudi pri zaposlenih” prilagajajo. No, prav. Ampak naj si le naredijo zalogo piškotkov.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V duhu mojega starega slogana iz leta 1998 — “Delo. Prva in zadnja beseda.” — pri tako imenovanem osrednjem slovenskem časopisu nikoli ne zamudijo priložnosti, da bi ostali tiho. Niti tisti, ki mečejo — ali jim rečejo, naj mečejo — ljudi na cesto.

Tako se je v zvezi z nazadnje odpuščenima Sonjo Merljak Zdovc in Petrom Jančičem prejšnji petek v posebnem, ne seveda kot PR označenem članku v včerajšnjem Delu.si pustil citirati v. d. odg. ur. Dela Gregor Knafelc.

V stikih z javnostjo izvežbani Knafelc se je konkretno spravil na prispevek v Dnevniku TVS ta torek o odpuščanjih na Delu. Drznil si je reči, da gre za “blatenje ugleda” — in da je novinarka Vesna Zadravec imela “drug namen kot opozoriti na položaj novinarstva, v katerem je to”.

Intervencija me spominja na stare čase, ko je bilo Delo še glasilo SZDL. Disidenti so se že lahko kdaj oglasili, ampak potem je transmisija oblasti vzela stvari v svoje roke in s pomočjo internih ali infiltriranih politkomisarjev pravoverno odgovorila.

Knafejklc

Knafelc tudi očita novinarki, da je njen prispevek v Dnevniku (21:10–23:15) “primer poročanja, ki je zrelo za častno novinarsko razsodišče” — Zadravčeva da je članica Izvršnega odbora Sindikata novinarjev Slovenije in kot taka po njegovem v konfliktu interesov.

Še več! Knafelc si je celo izmislil, da se Zadravčeva “sklicuje na lastno pisanje, ki ga kot sindikalna funkcionarka […] zapiše dopoldne, popoldne pa navede kot vir pri svojem poročanju”.

To ni res. To je fake. Zadravčeva nikjer v 2 minuti in 5 sekund dolgem prispevku ne omenja izjave IO SNS (in IO Sindikata novinarjev Dela), sprejete in objavljene dejansko istega dne, kot je TVS oz. ona sama o tem poročala.

Ravno nasprotno! Čeprav Sindikata v izjavi trdita, da gre pri odpuščanjih za “kršitve delovnopravne regulative” in da Delo “[kombinira] fleksibilno krčenje novinarskega potenciala […] z nezakonitimi prekarnimi zaposlitvami pogodbenih novinarjev”, Zadravčeva v prispevku izrecno omeni, da vodstvo Dela po lastnih trditvah “deluje skladno z zakonodajo” in da “tudi inšpekcija za delo [med lansko racijo v prostorih uredništva, op. MC] ni odkrila kršitev”.

Knafelc–Deklevova intervencija me spominja na stare čase, ko je bilo Delo še glasilo SZDL. Disidenti so se že lahko kdaj oglasili, ampak potem je transmisija oblasti vzela stvari v svoje roke in s pomočjo internih ali infiltriranih politkomisarjev pravoverno odgovorila.

Damage control

Če že govorimo o novinarski objektivnosti — ki ne obstaja — in eventualnem konfliktu interesov — ki še kako obstaja —, potem naj o tem raje razmislita Knafelc sam in njegov pribočnik Luka Dekleva, avtor Delovega damage control članka z naslovom Delo vlaga v razvoj družbe.

Gregor Knafelc je seveda spregovoril skozi usta oz. računalnik urednika notranjepolitične redakcije — torej človeka, ki je Sonjo Merljak Zdovc in Petra Jančiča indirektno odpustil.

Če nič drugega, je Dekleva obema novinarjema za delo v svoji redakciji dal (in predložil uredniškemu šefu in upravi) takšno letno oceno — očitno nezadostno ali vsaj preslabo —, da je ta pripeljala do prekinitve njunega delovnega razmerja.

Jah, nekateri imajo pač zajebano službo, v kateri je kdaj treba koga odpustit. Pa čeprav Sonjo in Petra.

Ampak če že imaš bivšega piarovca za šefa, potem bi se lahko vsaj toliko spoznal na krizni menedžment, da ne bi še naprej drek mešal. Bodi raje tiho. Ker se vedno najde kdo, ki lahko tvoje dejanje uporabi proti tebi in te še bolj osramoti kot te je že itak sram globoko v duši, ker pač magari s cmokom v grlu opravljaš svoj job.

Sindikalna uravnilovka

No, predsednica Sindikata novinarjev Dela Simona Fajfar pravi: “Imena [odpuščenih] novinarjev v resnici sploh niso pomembna.”

Tega pa ne štekam. Po mojem gre za to, da tudi na drugi strani fronte ne razumejo, za kaj v resnici gre.

Kaj skratka misli sindikalistka, ko pravi, da imena niso pomembna? Kako da ne? Ali misli, da je vseeno, kdo je odpuščen? Ali misli, da vodstvo ne bi smelo odpustit nikogar?

To zadnje že — seveda v idealnem svetu —, ampak ta trditev smrdi po uravnilovki.

Sonja Merljak Zdovc in Peter Jančič nista bila kdorsibodi med novinarji Dela, kot tudi ni bila pogrešljiva večina tistih, ki so bili odpuščeni že prej.

Seveda ni vseeno, koga odpustijo. Med novinarji in novinarji so razlike. Obstajajo taki, ki jih je škoda, in taki, ki jih ni. In taki vmes.

Knafelčeve agende za vzpostavitev idealnega uredništva — v danih ekonomskih, medijskih, profesionalnih razmerah in glede na legitimna pričakovanja lastnika — seveda ne poznamo in lahko o njej na podlagi iracionalnih, nelogičnih dosedanjih odpuščanj samo neuspešno ugibamo.

Ampak tako kot je bilo Delovim vodstvom — praktično vsem po Titu Doberšku in Juretu Apihu — glede zaposlitve, angažmaja in nagrajevanja vodstvu vedno vseeno, ali si dober ali slab, bran ali ne, delaven ali len, celo lojalen ali kritičen, je bilo po svoje vedno vseeno tudi sindikatom. Vsak je zagovarjal svoje. Neglede na vse.

Halo?! Delo je od nekdaj znano po tem, da brusijo razlike med svojimi novinarji. Da dajejo potuho neopaznim sivim miškam in režejo krila samostojnim in originalnim. To je v njihovem DNK, ne pa “odgovorna javna funkcija”, kot se hvali Knafelc!

V 20 letih pa so se ekonomske razmere tako spremenile in zaostrile — seveda vzporedno z vsesplošno degradacijo poklicnih standardov —, da si vodstvo Dela ne pomišlja odpustit kogarkoli, medtem ko Sindikat na drugi strani še vedno ne razume, da ni mogoče, da ne bi odpustili nikogar.

Na Delu je bilo vsem vodstvom po Doberšku in Apihu — in tudi sindikatom — vedno vseeno, ali si dober ali slab, bran ali ne, delaven ali len, celo lojalen ali kritičen. V 20 letih pa so se razmere tako zaostrile, da si vodstvo Dela ne pomišlja odpustit kogarkoli, Sindikat pa še tem bolj anahronistično ne razume, da ni mogoče, da ne bi odpustili nikogar.

Nisem vedel, da se je Belovič medtem povzpel na funkcijo predsednika SNS. Nisem namreč spremljal njegove kariere, odkar je nekoč vprašal urednika Sobotne Alija Žerdina, kdaj se bo že enkrat znebil “tega psa”.

Nakar še ta udarec

A to še ni vse! K besedi se je prijavil tudi Mario Belovič, zdaj že očitno bivši predsednik Sindikata novinarjev Slovenije.

No, pravzaprav se ni prijavil sam, ampak ga je prijavil Luka Dekleva v taistem članku.

Guess what? Belovič je Deklevov namestnik (urednika notranjepolitične redakcije).

Nisem vedel, da se je Belovič medtem povzpel na funkcijo predsednika SNS. Nisem namreč spremljal njegove kariere, odkar je nekoč vprašal urednika Sobotne Alija Žerdina, kdaj se bo že enkrat znebil “tega psa”.

To je citat. Mislil je mene.

Anyway, Belovič je “nepreklicno” odstopil s položaja predsednika Sindikata “zaradi očitnih razhajanj v vodenju sindikata” in “po njegovi oceni neregularnega ravnanja ob pozivu javnosti glede dogajanja na Delu”.

Po Deklevovem pisanju se Belovič tudi “ne more znebiti vtisa, da je bil sindikat ob zadnjem dogajanju instrumentaliziran” in da si svoje misli, “zakaj je prispevek na nacionalki o odpuščanju nastal ravno zdaj, ko se razmere umirjajo in je Sindikat novinarjev Dela v fazi pogajanj za sklenitev hišne kolektivne pogodbe”.

Priden!

Neregularno ravnanje Vesne Zadravec? Instrumentalizacija? Reče sindikalist in ostane živ. It takes one to know one.

Prekleto, šele danes razumem, da je tudi v novinarstvu tako kot v politiki in da moraš taktizirat in sklepat in razdirat zavezništva. To zveni tako, kot če bi predsednik kakšne stranke zagrozil z odstopom, ker bi si zaželel v drugo koalicijo.

Ne v opozicijo, seveda.

Kot je razvidno iz priloženega, se na Delu zaradi padanja naklad in prihodkov od oglasov “na stroškovni strani, tudi pri zaposlenih” še naprej prilagajajo.

No, prav. Ampak izdatno zalogo piškotkov pa si naj le naredijo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE