Konec ameriškega intervencionizma: All we are saying is give Trump a chance

11.12.2016 / 06:08 1 komentar
Obama? Za mir na svetu? Za mir na ameriških ulicah, kjer dnevno umirajo njegovi črni bratje pod streli belih policistov?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Doslej sem pri vseh ameriških volitvah navijal za demokrate. Rojen sem bil v času najbolj mitskega demokratskega predsednika John F. Kennedyja, ki ga je moj foter na veliko hvalil. Še bolj zavzeto pa je kritiziral republikanca Nixona in vojno v Vietnamu.

Na kavboja Reagana v 80. sem bil prav alergičen. Čeprav je imel zgodovinsko srečo, da je prav med njegovim predsednikovanjem padel Berlinski zid. In čeprav sem tedaj prvič prepotoval ZDA od Vzhodne do Zahodne obale in bil zelo impresioniran nad tem, kar sem videl. Takrat je bil ameriški sen sicer že v knock-downu, ampak še živ.

Clinton je bil veliko olajšanje po dolgočasnem starem Georgeu H. W. Bushu, ki se je šel iraško vojno avanturo. Bill nas je na veliko zabaval s prigodami, ki so vključevale cigare in njegovo stažistko Monico. Pa tudi bombardiranja Beograda mu takrat nismo preveč zamerili. Milošević je bil res bad guy.

“We came, we saw, he died.”

Daleč največje upe pa sem polagal na prvega temnopoltega predsednika Obamo. To, da je bil izvoljen inteligenten, mlad, temnopolt kandidat, se mi je zdelo wow. Sploh po osmih letih George W. Busha, ki ima verjetno med vsemi ameriškimi predsedniki najnižji IQ.

Njemu in njegovemu handlerju podpredsedniku Cheneyu je padel v naročje največji alibi za intervencijo na bližnjem vzhodu — 11. september. Ampak namesto da bi bombardirala Savdsko Arabijo, od koder je bilo največ pilotov teroristov, sta se odločila, da bosta naredila konec s Sadamovemu režimom v Iraku. Pod pretvezo, da ima orožje za množično uničevanje. Kar je bila seveda laž.

In ko smo že vsi mislili, da bosta v času Obame in njegove zunanje ministrice Hillary Clinton zavladala love & peace, se je zgodila arabska “we came, we saw, he died” pomlad. Ki se je kmalu prelevila v vojno proti preostalim “nedemokratičnim despotom” od Libije do Sirije. Podprta z napadi, ki so ubili na stotisoče ljudi, večinoma nedolžnih.

Če je Bush operiral v štirih državah — Afganistan, Irak, Pakistan in Somalija —, je Obama dodal še Jemen, Libijo in Sirijo. Da ne govorimo o ostalih tajnih operacijah od Južne Amerike do Azije. In o obkrožanju Rusije in Kitajske z “defenzivnimi” jedrskimi sistemi in vojaškimi bazami.

From hackers with love

Če je George W. Bush v svojih dveh mandatih napumpal obrambni budget na 3,3 triljona dolarjev, ga je Obama v osmih letih prekosil z 4,1 v osmih letih. Nore številke. Ja, ameriški vojaško-industrijski kompleks mu bo večno hvaležen.

Obama je tip predsednika, ki govori o miru, za hrbtom pa skriva veliko gorjačo. Po drugi strani pa je njegov naslednik Trump gromovnik, ki govori o miru z Rusijo in o koncu ameriškega globalnega intervencionizma. Prav včeraj je za svojega aduta za zunanjega ministra izbral Rexa Tillersona, ki je CEO Exxon Mobila, ene od najbogatejših firm na svetu. Leta 2011 mu je sam Vladimir Putin podelil medaljo za prijateljstvo z Rusijo.

Ups! O odnosu med Obamo in Putinom sem se pred pol leta razpisal v tem članku.

In prav danes je besni Obama objavil, da je CIA potrdila, da je Rusija s svojimi hekerji neposredno vplivala na ameriške volitve. Prosim? Predsednik države, v kateri ležijo Silicon Valley z vsemi največjimi internetnimi podjetji na svetu in največjo globalno koncentracijo računalniških genijev na svetu, nam sporoča, da so anonimni ruski hekerji toliko pametnejši od njih, da so shekali ameriške volitve tako precizno, da je zmagal “rusofil” Trump? Neverjetno!

Zaprite Guantánamo

In kaj zdaj? Bo Obama na osnovi tega suma razpisal nove, nadomestne volitve, če že ponovno štetje kandidatke zelenih Jill Stein ni prineslo želenih rezultatov, ki naj bi ustoličili Hillary za predsednico? Seriously?

Istočasno pa zunanji minister Kerry v zadnjih krčih svojega groznega mandata vlači svojega ruskega kolega Lavrova po Ženevi, da bi podpisali nek nov sprazum o bodočnosti Sirije, kjer je Bašar El Asad s pomočjo Rusije v sirskem Alepu pravkar potolkel teroriste Al Nusra & Co. — beri: “moderate rebels” —, ki jih je oboroževala Amerika?!

“What is Aleppo?” bi rekel napušeni bivši kandidat za predsednika ZDA Gary Johnson.

Mi je zelo žal, gospod predsednik Obama. Čeprav sem se veselil vašega mandata, sem danes globoko razočaran. Kaj ste storili kot dobitnik Nobelove nagrade za mir za resnični mir na svetu? In za mir na ameriških ulicah, kjer vsak dan umirajo vaši afroameriški bratje pod streli belih policistov?

Mimogrede, se še spomnite, da je bila vaša prva predvolilna obljuba, da boste zaprli mučilnico nedokazanih teroristov Guantánamo?

Vaš predhodnik George W. Bush, s katerim imata zelo prijateljske odnose, si ne upa potovati po svetu, ker se boji, da ga bodo aretirali zaradi vojnih zločinov. Proti njemu se je pravkar začel proces, ki ga je sprožila Iračanka Sundus Shaker Saleh na sodišču v Kaliforniji zaradi vojnih zločinov med iraško vojno.

Imam en konstruktiven predlog. Kaj, če bi v tem mesecu dni, ki jih imate še na voljo, na hitro zaprli zapor v kubanskem Guantánamu in poslali domov zapornike, ki jim v 15 letih niste nič dokazali?

Prerok intervencionizma

Imam en konstruktiven predlog. Kaj, če bi v tem mesecu dni, ki jih imate še na voljo, na hitro zaprli zapor v kubanskem Guantánamu in poslali domov zapornike, ki jim v 15 letih niste nič dokazali?

Če pohitite, bi lahko v Raúlovi soseščini zgradili luksuzni dom za odslužene ameriške predsednike, ki nimajo čiste vesti in ki se bojijo mednarodnih sodnih organov in neprevidljivosti novega predsednika Trumpa. Karkoli že si kdo misli o njem — vi sami se nad njim vidno zgražate —, meni zadostuje že to, da podpira mir med največjima globalnima velesilama in konec ameriškega vojaškega globalnega intervencionizma, katerega prerok ste bili vi.

Ali kot je te dni rekla Yoko Ono, bivša žena rockerskega mirovnika Johna Lennona: “We all have a Hitler in us, but we also have love and peace. So why not give Trump a chance?”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE