Štekam Izštekane. Ziher so kul. Kot da bi nekdo updatal Buliča na Longyko.

9.12.2016 / 06:10 Komentiraj
Izštekani so kreativni, kulturni, organizacijski model SLO popa, ki ga je vredno gojiti, razvijati ali magari posnemati.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kino Šiška redko tako poka po šivih kot ta torek zvečer na koncertu Izštekanih 10: Sounds of Slovenia. Po štirih letih — in ob očitno več kot tisočglavi množici, ki to hoče slišat — bi bilo verjetno smiselno razmislit o selitvi drugam. Je pa seveda res, da Izštekani pašejo v KŠ. V Gallusovo dvorano CD že ne. V Halo Tivoli še manj, ker je pač bedna. Stožice pa so že prevelike.

Izštekani so nadgrajena in posodobljena, alternativna Slovenska popevka. Nekakšen showcase, revija nadstandardnih slovenskih izvajalcev, namenjena nadstandardno izbirčnemu občinstvu. Ne seveda vsem takim izvajalcem, ker jih Longyka ne bi imel kam spraviti na oder, in ne seveda vsem takim poslušalcem.

Očitno pa se v Ljubljani le zna nabrat dovolj velika množica poznavalcev, insiderjev, fanov, snobov, dobronamernih radovednežev (like you and me) ter kulturniških in nedefiniranih urbanih kreatur, ki nič ne štekajo, ampak jim je SLO pop ziher kul.

Po štirih letih in ob očitno več kot tisočglavi množici, ki to hoče slišat bi bilo verjetno smiselno razmislit o selitvi drugam. Je pa seveda res, da Izštekani pašejo v KŠ. — [Fotografija: Alan Orlič.]

Gatekeeper

Avtor oddaje (na Valu 202) in impresarij koncertov pod blagovno znamko Izštekani — pa tudi kovač besede oz. slovenskega prevoda za “unplugged” — Jure Longyka si zadevo predstavlja dovolj ambiciozno in še bolj kreativno. Njegov glasbeni koncept je jasen. Gre za izvajalski in avtorski miks (in/ali remiks) slovenske pop glasbe, v katerem lahko sodeluje načeloma vsak, ki se mu zdi dovolj dober. (In ki nima nič proti temu, da je SAZAS partner prireditve.)

Longyka je v bistvu glasbeni urednik stare šole, tak poslovenjeni Jools Holland z BBC. Gatekeeper. Vunbacitelj. Editor. Ampak prijazen in zanesljiv. Odličen update za starega hipijevskega tečneža in častnega predsednika Zveze združenj borcev proti balkan trashu Dragana Buliča.

Longyka je tudi dober voditelj in frontman. Na odru eleganten in diskreten nastopač. Ki pa bog pomagaj včasih preveč govori. Če bi iz skoraj triurnih Izštekanih izrezali njegove govorance med komadi, bi bil posnetek za uro krajši.

No, naj.

Longyki (ne fotografiji levo) nekako uspeva, da iz slovenske world music naredi svetovno. Sliši se dobro. In predvsem poslušljivo. S pomočjo dovolj odprtih glasbenikov, seveda, zlasti Janeza Dovča (na fotografiji desno) in Boštjana Gombača ter Janija Haceta in Robija Pikla. — [Fotografija: Alan Orlič.]

Crossover

Longyka živi v svojem izštekanem glasbenem svetu, v katerem je bolj malo prostora za (čisti) rock in jazz — tem več pa ga je seveda za tako imenovano glasbo svetov, ta najljubši, četudi včasih cigu-migu žanr celih generacij Slovencev z intelektualnim posluhom in odporom do slovenske etno (etno etno, torej narodnozabavne) glasbe.

Longyki nekako uspeva, da iz slovenske world music naredi svetovno. Sliši se dobro. In predvsem poslušljivo. S pomočjo dovolj odprtih glasbenikov, seveda, zlasti Janeza Dovča in Boštjana Gombača ter Janija Haceta in Robija Pikla.

To je super. Dandanes je itak vse crossover, ne?

Longyka je v zadnji verziji Izštekanih za moj okus preveč stavil na številčnost zasedbe, ki je bila od začetka do konca koncerta vizualno in v glavnem tudi aranžersko impozantna — zvočno pa malo manj. Okrog 50 nastopajočim, od katerih jih je na trenutke igralo in pelo hkrati tudi do pol toliko, mešalna miza in zvočniki niso bili kos.

Vesna Zornik (ex-Katalena) je na Izštekanih izvajala skladbo Ples zagrnjenih zaves. — [Fotografija: Alan Orlič.]

Še na mnoga leta

Ampak Izštekanih 10: Sounds of Slovenia pod črto ni za šimfat. Če so pritegnili in omehčali še mene kot večnega dvomljivca in glasbenega mrzlokrvneža, potem je že bilo nekaj na tem.

Treba je namreč ceniti ta trud za popularizacijo kvalitetne domače popularne glasbe in za brisanje kreativnih in nasplošno kulturnih meja med glasbeniki.

Če je to cilj Izštekanih, jih sicer čaka še veliko dela, ampak prvi učinki so že tu. Glasba, ki je osnova Izštekanih kot glasbenega in kulturnega profila izvajalcev in poslušalcev, je vedno manj ozka, vedno manj elitistična, vedno manj posvečena — a ne da bi prestopala čez v Ljubljani tako izrazito mejo osovraženega populizma.

Toda na vsak način so Izštekani model, ki ga je vredno gojiti in razvijati — ali magari posnemati — še naprej. Prisrčen, posrečen, pocukran finale s komadom Hvala za vijolice od Bilbi ni bil vrhunec koncerta, je pa bil nedvomno kulminacija tega pluralizma, o katerem govorim.

Zato želim Longyki — in seveda tudi drugim entuziastom, bodisi glasbenikom ali promotorjem, medijem in prirediteljem —, da bi to delali še dolgo. Ker bi to poslušal še na mnoga leta. Pa ne samo jaz. Tudi tisti še bolj zateženi od mene.


Embedan posnetek koncerta je dostopen na strani Vala 202.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE