27. Liffe (1.): Še dobro, da obstaja alternativa za kino s kokicami

8.11.2016 / 06:08 Komentiraj
Jutri se ne začne festival. Začne se 12-dnevni neglamurozni dopolnilni program oz. priboljšek siceršnje filmske ponudbe.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Letos bomo na Fokuspokusu pokrivali tako imenovani LIFFE, LIFFe, Liffe, Life, whatever — izgovori “lif” —, kar je kratica za “Ljubljana International Film Festival”, “ljubljanski mednarodni filmski festival” (ex-FAF) nesrečnega imena.

Začne se jutri, 9. novembra, trajal pa bo do naslednje nedelje, 20. novembra. V 12 dneh bo na sporedu 106 filmov (oz. 200+ projekcij).

Organizatorji pričakujejo blizu 50.000 obiskovalcev — ali vsaj prodanih vstopnic —, kar bi bilo na nivoju obiska v zadnjih letih.

Filme na Liffu bova za Fokuspokus spremljala Jedrt Jež Furlan — ki bo kot zunanja sodelavka Cankarjevega doma vodila tudi nekaj poprojekcijskih pogovorov z ustvarjalci — in podpisani in malo tudi Stojan Pelko.

Ceci n’est pas un festival

Da ne bo pomote: super, da imamo Liffe. Brez njega marsikdo sploh ne bi hodil v kino — razen v Kinodvor in eventualno v Kinoteko. Liffe je garant za tisto dobro, staro, pa čeprav evforično, kampanjsko, za naše pojme celo množično obiskovanje kinodvoran kot javnih prostorov, kjer je tema in (kolikor-toliko) udobni sedeži.

Vendar je treba vedet, da razen v smislu časovne in prostorske zgoščenosti programa in projekcij Liffe ni festival v pravem pomenu te besede — da bi šlo za neko slavje ali celo karnevalsko druženje —, temveč bolj za dopolnilni program ali priboljšek siceršnje filmske ponudbe v Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Greš pogledat film, morda celo večkrat na dan — in potem domov. Vmes pa še kakšna spremljevalna prireditev. Kot da si na nekem malo bolj zabavnem seminarju ali kolokviju.

Liffe ima koncept, ki je v celoti jasen samo selektorju Simonu Popku. Kljub temu pa mu kot anahronističnemu gatekeeperju — ki se niti ne deklarira kot kurator — nekako uspeva, da program ni čisto brez repa in glave.

V glavnem smo z Liffom zadovoljni. Niso vsi filmi na Liffu super in niso vsi super filmi na Liffu. Niso samo taki filmi na Liffu, ki jih sicer ne bi mogli videt nikjer drugje (ali mogoče niti ne downloadat). Niso samo premiere. Niso samo novi filmi. Niso samo igrani filmi. Na Liffu je vse živo. Tudi kaj takega, da ti včasih ni nič jasno.

David Lynch: Blue Velvet, z.t.k. Modri žamet. Kinoteka, četrtek, 10.11. ob 19:00. To moram videt po 30 letih! Me zanima, če se mi bo ta kultni film še vedno zdel tako dober.— Na fotografiji Isabelle Rossellini v vlogi Dorothy Vallens.

Ceci n’est pas un fashion week

Predvsem pa Liffe zato ni festival, ker je totalno neglamurozen. Brez zvezdnikov, brez rdečih tepihov, brez paparacov, brez black tie only.

Liffe ni Cannes, Berlin, Benetke, niti Pula ali kaj šele Sarajevo. Ljubljana ni za te reči oz. ljudi. Na Liffu ne bi bilo zvezdnikov niti v primeru, če bi se organizator valjal v denarju. To ne paše v Ljubljano, to ne paše v Slovenijo sploh. Liffe je tak majhen protestantsko skromen — kot bi rekla VVG — in neambiciozen festival v narekovajih, ki ga kulturna oblast in sponzorji stiskaško, a nesebično podpirajo za pristno intelektualno zadovoljstvo lokalnih ljubiteljev filma.

Pa saj ne, da bi se čez to pritoževali. Vsak naš lokalni fashion week je bolj zafnan kot Liffe, zakaj bi bila še ta kulturna prireditev?

Nekaj namigov in urednikov izbor

Na tej povezavi je izčrpna, a ne preveč pregledna spletna stran “festivala”. 
- Na tej povezavi je uvodnik selektorja Popka. - Na tej povezavi si lahko ogledate celoten nabor filmov (s termini in lokacijami projekcij vred), sortiranih po tematskih sklopih oz. kategorijah: Perspektive, Predpremiere (pozneje na rednem kino programu), Kralji in kraljice, Panorama, Ekstravaganca, Kinobalon (za otroke in mladino), Posvečeno: Skolimowski, Retro: Film gre v kino, Evropa na kratko, Fokus: Romunija, Modri žamet 30. - Na tej povezavi je seznam nagrad, ki jih bodo podelile različne režije in publika.

Jaz pa grem gledat naslednje. S to pripombo, da ne prevzemam materialne odgovornosti za priporočila, če kateri od teh filmov komu ne bo všeč, in da si pridržujem pravico do spremembe programa, če ne bom imel časa ali če se mi ne bo dalo. Podobno velja za Jedrt Jež Furlan in Stojana Pelka. Kar ne pomeni, da se ne bomo skoordinirali.

 • Jerzy Skolimowski: 11 minut. CD (Linhartova), sreda, 9.11. ob 19:30. Ker je ravno otvoritev.
 • Igor Šterk: Pojdi z mano. CD (Linhartova), četrtek, 10.11. ob 17:15. Ker sem ga zamudil na FSF v Portorožu.
 • David Lynch: Blue Velvet. Kinoteka, četrtek, 10.11. ob 19:00. To moram videt po 30 letih! Me zanima, če se mi bo ta kultni film še vedno zdel tako dober.
 • Peter Braatz: Ponovni pogled na Modri žamet. Kinoteka, četrtek, 10.11. ob 21:15. Če sem že tam, zna bit zanimivo.
 • Terrence Malick: Potovanje časa. CD (Linhartova), petek, 11.11. ob 17:00. Narrated by Cate Blanchett.
 • Paul Verhoeven: Ona. CD (Linhartova), petek, 11.11. ob 19:00. Ker sem fan od Isabelle Huppert.
 • Nicolas Charlet/Bruno Lavaine: Ultraseks je izginil. Kinodvor, petek, 11.11. ob 21:30. Nisem ziher, grem gledat na priporočilo. Ampak naslovi s seksom vedno pritegnejo.
 • Anders Thomas Jensen: Možje in kokoši. Kino Komuna, torek, 15.11. ob 21:15. Samo slutnja, da bo dobro.
 • Damjan Kozole: Nočno življenje. CD (Linhartova), četrtek, 17.11. ob 19:00. Da končno vidim ta masterpiece…
 • Ron Howard: The Beatles, Eight Days a Week. Kino Komuna, četrtek, 17.11. ob 21:30. Beatle obvezno.
 • Jim Jarmusch: Paterson. Kino Komuna, petek, 18.11. ob 19:00. Jamuscha obvezno.
 • Nicolas Winding Refn: Neonski demon. Kino Komuna, petek, 18.11. ob 21:15. Ker sem fan od Keanuja Reevesa. Režiser je bil Von Trierjev montažer. Čeprav nisem fan od Von Trierja…
 • Werner Herzog: Lo and Behold, Rêveries of the Connected World. CD (Kosovelova dvorana), sobota, 19.11. ob 17:00. Anthony Lane ga je v New Yorkerju sesul, ampak grem vseeno gledat.
 • Álex de la Iglesia: Moja divja noč. CD (Linhartova dvorana), sobota, 19.11. ob 19:30. Ker je ravno zaključek in se šlepam na vabilo za dve osebi.
 • Luc Dardenne/Jean-Pierre Dardenne: La Fille inconnue (uradni slovenski prevod Neznanka). Kino Komuna, nedelja, 20.11. ob 15:00. Mogoče pa še obstaja kak francoski novi novi val?
 • Bruno Dumont: Ma Loute (uradni slovenski prevod Mirni zaliv). CD (Linhartova dvorana), nedelja, 20.11. ob 21:15. Zgleda smešno. Pa ker je ravno Juliette Binoche.

Toliko za začetek.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE