Na vzhodu nič novega: MB župan potegnil iz klobuka dva nova podžupana

29.9.2016 / 06:10 Komentiraj
Politična stabilnost je po novem argument tistih, ki bi morali odstopiti, a se držijo korita — in tistih, ki ga polnijo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kar dva podžupana sta seveda odlična zamenjava za dve podžupanji, ki sta odstopili pred časom (Melita Petelin, Jelka Černivec).

Ali če sem natančen: Maribor je v bistvu izgubil samo enega podžupana in tudi dobil samo enega novega — eden od njiju si je namreč premislil glede svojega odstopa in se postavil na laž.

Je s tem sramota za Maribor in Fištravca manjša ali še večja?

Saša Pelko in Zdravko Luketič sta nova stara izbira za položaj, ki ga v vstajniškem mestu po obdobju Astrid Bah zasedata predstavnika Fištravčeve liste LŽAF in stranke NSi.

Saša Pelko je najmanjše možno presenečenje. Ne samo z vidika vstajniške občinske kvote, ki si župana lasti in ga je mentalno ugrabila, temveč tudi zaradi finančnega vložka iz lastnega žepa in blokiranih tekočih računov zasebnega podjetja, kot je pisal Večer.

Seveda je bralec že uganil, da bosta tako Pelko kot Luketič svojo podžupansko funkcijo opravljala profesionalno, torej plačano:

Domnevni prostovoljni prispevki

“Čeprav je Darko Berlič, vodja [Fištravčevega predvolilnega] štaba in še eden od administratorjev njegove Facebook strani, sprva trdil, da so to financirali s prostovoljnimi prispevki podpornikov, se je kasneje izkazalo, da je dobrih 13.000€ plačalo Pelkovo podjetje Mediasplet. ‘Verjamem v to zgodbo, na listi bom kandidiral tudi za mestni svet. Sem solastnik uspešnega podjetja, vendar nisem med tistimi, ki se postavljajo z novim beemvejem,’ je pojasnjeval Pelko, ki je, zato, da je lahko kandidiral, spremenil tudi naslov stalnega prebivališča.”

“Po vnovični izvolitvi je prevzel vodenje svetniške skupine v mestnem svetu, prejšnji teden pa je nanj župan prenesel tudi nekatera pooblastila za vodenje občine v njegovi odsotnosti.”

“Med naraščanjem Pelkovega političnega vpliva pa je padala njegova poslovna uspešnost. Kot kažejo javni podatki, je namreč njegovo podjetje Mediasplet lani krepko zabredlo v rdeče številke in leto končalo s 33 tisoč evri izgube. Zaradi tega je v zadnjem letu dni imelo kar 138 dni blokiran tekoči račun.”

Dve podžupanji in dva podžupana gor ali dol, samo da ima Andrej Fištravec ekipo.

Odgovornost pa taka

Bolj od Pelkovega imenovanja pa je zanimiv razplet glede Luketiča. Ta je namreč samo kak mesec dni nazaj napovedal odstop s podžupanskega položaja. Tako so ga sami ponosno in indignirano razglašali:

“Danes je podžupan Zdravko Luketič seznanil župana Andreja Fištravca, da bo z mesta podžupana odstopil konec septembra. Kot je v sporočilu za javnost zapisal Fištravec[,] je ‘Zdravko Luketič pokazal svojo odgovornost do podžupanskega mesta, ki ga zaseda[,] in to s tem, da bo svojo funkcijo podžupana opravljal do konca meseca septembra.’”

Glede odgovornosti so se strinjali tudi v Luketičevi Novi Sloveniji, kjer so napovedali zanesljiv odstop:

“Predsednik lokalnega odbora stranke Bernard Memon zdaj razlaga, da so s prenehanjem koalicije prenehali tudi razlogi za opravljanje izvršilne funkcije: ‘Naš podžupan bo v naslednjih dneh zagotovo odstopil. Res pa je, da moramo do občanov biti korektni.’“

Nenadno razsvetljenje

Kako je argumentiral svoj odstop?

“Ker je župan razpustil koalicijo in tako ni več večine, ki bi zagotavljala uresničevanje zavez[,] zapisanih v koalicijski pogodbi[,] pa tudi novih programskih ciljev, ki bi uživali zadostno podporo v mestnem svetu za njihovo uresničitev do ponovnih volitev, glede na potek dosedanje politične dinamike ocenjujem, da ni več podlage za moje nadaljnje opravljanje podžupanske funkcije.”

Tako Luketič, ki je pojasnil, da se vrača v službo v UKC Maribor. Memon pa opozarja, da je situacija v Mariboru “resna”, in pravi, “da mesto ne sme postati talec ene svetniške skupine, župan pa s pogostimi menjavami direktorjev uprave, ne postopa odgovorno”.

Zdaj je postalo jasno, koliko šteje krščanska beseda: v Novi Sloveniji so se izkazali za nenačelne lažnive kljukce. Luketič je nenadoma ugotovil, da v času njegovega napovedanega odstopa župan še ni predstavil nove platforme projektnega sodelovanja. Zdaj pa jo je. In to je tisto novo dejstvo, ki ga je prepričalo. Pa še k politični stabilnosti mesta bodo menda prispevali:

“V izjavi konec avgusta sem jasno zapisal, da je moj odstop logična posledica razpustitve koalicije in da župan Fištravec še ni predstavil nove platforme projektnega sodelovanja. To je mestnim svetnikom zdaj predstavil. Menim, da predstavlja novo dejstvo političnega delovanja v mestu. Zato smo na mestnem odboru stranke NSi, na poziv župana dr. Andreja Fištravca, soglasno odločili, da nadaljujem delo podžupana, in na ta način prispevamo k politični stabilnosti mesta. Zlasti na področju spodbujanja gospodarstva, ki mu kot stranka v našem programu namenjamo posebno pozornost.”

Načelnost in stabilnost

Če bi misel poskušali razviti do konca, je Nova Slovenija končno ugotovila, da se politično načelnost splača žrtvovati za politično stabilnost. Na ravni principov je to seveda hudo naivna razlaga: težko se je izogniti vtisu, da sta saltu mortale botrovala tako zasebni kot strankarski oportunizem.

Toda kaj je s politično stabilnostjo? Ta je zadnje, na kar bi se smel vstajniški župan sklicevati, saj so se mu vstajniki že dolgo nazaj odrekli.

Luketiču in Novi Sloveniji pa lahko sklicevanje na politično stabilnost zlahka pripišemo še iz časov Franca Kanglerja, saj so ga podpirali sredi razjarjene množice, ko se je moral dobesedno skrivati.

Sredi razpadajočega mestnega sveta so bili takšni pozivi seveda smiselni. Zdaj pa je politična stabilnost postala označevalec oblastnikov, ki bi morali odstopiti, a se oklepajo svojega korita. In tistih, ki ta korita polnijo.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v sredo, 28. septembra, pod naslovom Mariborsko trganje marjetice: bi odstopil, ne bi odstopil, bi…. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE