Samo 200 milijonov? Za zdravstvo brez sprememb ne bo dovolj niti milijarda.

25.9.2016 / 06:10 1 komentar
Načrpati v zdravstveni sistem svež denar in pri tem ignorirati odtekanje, so mokre sanje vsakega dobaviteljskega lopova.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Težko bi z odobravanjem sprejeli pobudo skupščine Zdravniške zbornice Slovenije, naj vlada za urgentno urejanje težav v zdravstvu zagotovi okrog 200 milijonov evrov in v ta namen obremeni državljane z višjim prispevkom za zdravstveno zavarovanje.

Razumem zdravnike. Tudi mi si želimo, da bi se čakalne vrste skrajšale. Zdravniki si želijo, da bi njihov sistem deloval. Želijo se v miru in daleč od medijske pozornosti posvetiti delu.

A to ni tako preprosto. Zdravniki so skupaj s politiki, dobavitelji in zdravniškimi menedžerji del problema. Del odgovornosti nosijo tudi oni sami. Zdravniki niso samo strokovnjaki, temveč so tudi menedžerji, ki diktirajo način dela v zdravstvu.

Kako premagati sistem

Po logiki kariernega napredovanja mlad zdravnik prej ali slej postane vodja. Če ne formalni, pa neformalni. Človek z veliko večjim vplivom kot takrat, ko je še bil stažist. 

Na začetku kariere je zdravnik poln idej, kaj bi bilo treba v delovnem okolju spremeniti, da bi bilo zdravljenje učinkovitejše. Vendar iz tega ni nič, ker mu spremembe preprečujejo starejši kolegi, nadrejeni, primarij, sistem itd.

Toda ko pride sam do pozicije vodje in ko bi moral za uresničenje svojih mladostnih ambicij premagati samo še sistem, tega ne stori.

Zdravstvena mašinerija

Zakaj? Ker je od začetka njegove kariere minilo 20 ali 30 let, je že zdavnaj postal del zdravstvene mašinerije. Ta zdravnike spreminja v prilagodljive, od številnih interesnih skupin odvisne strokovnjake. Utrujene od nedeljskih, nočnih, prazničnih dežurstev. Po eni strani so utrujeni od boja z mlini na veter, po drugi pa zadovoljni v coni udobja okolja, na katerega so se navadili in se mu prilagodili, ker jim koristi.

Seveda niso vsi taki, da ne bo pomote. Toda tistih, ki si resnično želijo spremembe, je premalo. Zato se nič ne spremeni.

Generatorji sprememb

Pametni lastniki gospodarskih družb in njihove uprave pošiljajo svoje vodje in direktorje na izobraževanja in treninge. Tam jih pripravljajo na to, da sami postanejo generatorji sprememb. V javnem sektorju pa ni nikogar, ki bi vodje — v tem primeru zdravnike — poslal na to nujno potrebno izobraževanje.

O spremembah v zdravstvu vsi samo govorimo, nihče pa se zanje ni pripravljen spremeniti sam. Zato bo stanje ostalo takšno, kakršno je. Vseeno je, ali dobijo 200, 300 ali 400 milijonov. Nikoli ne bo dovolj.

O spremembah v zdravstvu vsi samo govorimo, nihče pa se zanje ni pripravljen spremeniti sam. Zato bo stanje ostalo takšno, kakršno je. Vseeno je, ali dobijo 200, 300 ali 400 milijonov. Nikoli ne bo dovolj.​

Ministrici pa se kar smeji

Na soočenju Milojke Kolar Celarc ter predsednika skupščine Zdravniške zbornice Marka Bitenca (predlagatelja uvedbe dodatnega prispevka) in predstavnice organizacije bolnikov z rakavimi obolenji je bilo videti, da se ministrici ob predlogu za dvig prispevne stopnje kar smeji. Za politiko je to najenostavnejši in najhitreje rešljiv predlog.

Še posebej pa je dragocen, ker se ga niso spomnili sami. Predlog Zbornice je ministrica spretno umestila med “več drugih” predlogov, ki jih bo vlada “obravnavala”. Vendar je vsem jasno, da druge, vsaj ne enako hitre rešitve pač ni.

Upam si trditi, da v tem trenutku v Sloveniji ni človeka, ki bi znal teh 200 milijonov tako pametno razporediti, da bi ga državljani res izkoristili in občutili izboljšanje.

Raj za lopove

Ob predlogu Zdravniške zbornice pa si lahko najbolj manejo roke priskledniki, lobisti, posredniki z zdravniškim belim blagom in dobavitelji. Predlog za reševanje stanja v našem zdravstvu, ki ga v veliki meri slabijo prav oni, se namreč prav njih sploh ne dotika.

Načrpati v zdravstveni sistem 200 milijonov svežega denarja in pri tem ignorirati nenadzorovano in nepošteno odtekanje, so mokre sanje vsakega vpletenega lopova. V lonec, iz katerega denar curlja od vsepovsod, bo priteklo samo še več denarja. Tako si bodo lahko mirno še več razdelili.

To je približno tako, kot če bi zaradi slabe fasade, zaradi katere vas pozimi zebe, naročali vedno več drv za kurjavo — ne bi pa uredili izolacije. Vsak kmet ve, da se tako ne gospodari.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 24. septembra, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom 200 milijonov čiste sreče. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE