Drugi tir bi lahko začeli graditi že 2017, pa ga še ne bomo vsaj do 2022…

20.9.2016 / 06:10 1 komentar
… ker države ne vodijo državniki in ker bi priskledniki radi pokasirali 6M€. Ministru Gašperšiču ne bo treba odstopiti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Med navideznim vrtenjem na ražnju interpelacije minister za infrastrukturo Peter Gašperšič kot običajno stresa izjave, skregane z resnico, ali pa vsaj cenene manipulacije.

Med prve spada njegova izjava, da bo ta vlada (na podlagi doslej sprejetih ukrepov) začela z gradnjo drugega tira Koper–Divača še v tem mandatu. Med druge pa ta poceni trik, da bo odstopil, če se to ne bo zgodilo.

Obe izjavi sta popoln logični nesmisel.

Minister se hvali, da je Cerarjeva vlada naredila največ za začetek gradnje drugega tira. S tem ima najbrž v mislih ustanovitev podjetja 2TDK, katerega namen je, da do konca leta 2017 z različnimi študijami in operativnimi stroški v vrednosti 6 milijonov evrov najde najprimernejši model financiranja gradnje drugega tira.

Toda če bodo gospodje v podjetju 2TDK — in tisti, ki jim bodo naročali študije — do konca naslednjega leta res izdelali načrt financiranja, to niti približno ne pomeni, da bomo gradnji drugega tira kaj bliže.

Pogoj? Da državo drago stane.

Če bo vladno podjetje 2TDK do konca leta 2017 izbralo model financiranja, bo potem sledila faza iskanja zasebnih investitorjev in priprava pogodb o javno-zasebnem partnerstvu (JZP).

Takšna pogajanja in priprava pogodb pa v najboljšem primeru trajajo tri do štiri leta — pod pogojem, seveda, da je poslovni model za zasebne investitorje sploh privlačen (in da je za državo ustrezno drag).

Če bi torej šlo vse po sreči in bi vlada sprejela jasen model financiranja, našla zasebne investitorje in z njimi sklenila pogodbo o JZP, bi drugi tir mogoče lahko začeli graditi leta 2021 ali 2022. Po najbolj optimistični varianti.

Ker pa javno-zasebnih modelov gradnje tovornih železniških prog v Evropi ne poznamo — ni namreč financiranja prog za tovorni promet, obstaja samo financiranje hitrih prog za potniški promet —, je financiranje na način JZP že vnaprej obsojeno na propad. Zato tudi začetek gradnje leta 2021 ali 2022 ni realističen.

Vladna odločitev za ustanovitev projektnega podjetja 2TDK je v bistvu prelaganje odločitve o gradnji drugega tira na naslednjo vlado. Vmes pa bodo koritniki v letu in pol pokasirali 6 milijonov evrov za študije.

Gre za navadno manipulacijo. V ozadju je cagavost in neznanje predsednika vlade — in materialni interesi peščice, ki vedo, zakaj počnejo stvari, ki jih počnejo.

In potem je kar naenkrat konec mandata!

Na to manipulacijo se navezuje tudi ministrova izjava, da bo odstopil, če se gradnja drugega tira ne bo začela.

Tako kot je projekt zastavila, Cerarjeva vlada v času svojega mandata ne more začeti z gradnjo drugega tira. In ko bo javnost do poletja 2018 ugotovila, da se gradnja drugega tira še nekaj let ne bo začela, ministru Gašperšiču seveda ne bo treba odstopiti, saj bo mandata vlade — glej, no, glej! — ravno takrat konec.

Edini realistični načrt za hitrejši začetek gradnje drugega tira je javno financiranje. V tem primeru bi se gradnja lahko začela že naslednje leto (2017). Vlada je za to že zagotovila 200 milijonov evrov. Potem bi leta 2018 na razpisu kandidirala še za kohezijska sredstva iz EU skladov, preostanek pa bi v skladu z dinamiko investicije zagotovila z ugodnimi dolgoročnimi krediti oz. obveznicami na 30 let, katerih obrestna mera danes znaša že manj kot 2,4% — in še pada.

Seveda pa tega filma ne bomo gledali. Ker države ne vodijo državniki — in ker bi nekateri radi pokasirali 6 milijonov evrov.


Opomba: Tekst je bil objavljen v ponedeljek, 19. septembra 2016, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Začetka gradnje drugega tira ne bo pred letom 2022. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE