Hoteli smo Apple Watch, dobili pa Swiss Army Knife. Designed in California.

16.9.2016 / 06:08 3 komentarji
Se Apple Watch splača? Boste še par let šparali za švicarsko mehanično ekstravaganco? Ali pa še 20 za kmečkega rolexa?
NAROČI SE PRIJAVI SE

V Sloveniji sem videl doslej natanko tri ljudi z Apple Watchem. Domnevam, da je ur več kot štiri — ampak veliko več kot toliko pa zagotovo ne.

Avtohtona averzija do Appla je opravila svoje. Slovenci zapravljajo za iPhone, ki ga ima zdaj že vsak čefur, nekaj mogoče tudi za iPade. Tudi Macov je zdaj že precej in niso več eksotika.

Za uro pa ne bi dali 400 ali 450€, kaj šele več. Za nič na svetu. Za Applovo že ne.

Prepričan sem, da ljudje kupijo kar precej ur iz tega cenovnega razreda in še veliko dražje — ampak tako imenovane prestižne, domnevno vredne svojega denarja.

Zato sploh ni noben problem, da je Slovenija med zadnjimi državami na svetu, kjer Apple Watch ni naprodaj. In bog ve, ali kdaj bo. Vključno z drugo serijo, ki jo na boljših tržiščih začnejo prodajati prav danes.

Kaj torej? Se splača imeti Apple Watch? Je vredna svojega denarja? Ali pa boste šparali še nekaj let in si privoščili neko švicarsko mehanično ekstravaganco? Ali še 20 in si kupili kmečkega Rolexa?

Apple Watch Series 2, WatchOS 3

To ni recenzija Apple Watcha Series 2, ki se od prvega razlikuje samo v dveh stvareh: da ima vgrajen GPS sprejemnik in da je kao vodotesen. Zdaj lahko greste joggat brez iPhona in plavat z uro na roki (tudi brez iPhona).

Pa še to, seveda, da so osnovnemu aluminijastemu in nekoliko dražjemu stainless steel modelu — in absurdno dragemu zlatemu — dodali še model iz bele keramike.

In ne boste verjeli: drugi Apple Watch je za cel milimeter debelejši od prvega — pa že stari zgleda skorajda kot zapestni povšterček, kakršne so včasih uporabljale šivilje, da so imele šivanke pri roki.

Ne, to je recenzija novega operacijskega sistema watchOS 3, ki po besedah fanatikov vaš stari Apple Watch spremeni v novega. Trditev je nekoliko pretirana. No, ni. To trditi je približno tako kot če rečemo, da imamo nov iPhone, če smo si starega ta torek updatali na iOS 10.

To pomaga. Namreč preboleti travmo, da nimamo in ne moremo imeti vsakega njihovega novega modela.

Swiss Army Watch

Skratka.

Pravijo, da je hendlanje Apple Watcha zdaj bolj preprosto in bolj intuitivno. To ni čisto res. Malo že. Drugačno je vsekakor, ni pa veliko lažje.

Treba je vedeti, da se človek v enem letu težko navadi oz. zverzira v upravljanjem z Apple Watchem. Možnosti je ogromno. Kombinacij, kretenj, svajpov, pritiskov itd. Vključno z bližnjicami in daljšnicami.

Treba pa je predvsem vedeti, da je težko učinkovito šariti po touch screenu, ki po diagonali meri 42 ali 38 milimetrov (390 x 312 oz. 340 x 272 pikslov) in ki ima samo dva gumba. Načeloma pa dela skoraj vse, kar dela iPhone — minus internet.

In glavni problem Apple Watcha je že od samega launcha lani aprila prav interface. Zadeva je pač majhna in ne more biti večja. Kljub temu pa dela — ali hoče narediti veliko. Zelo veliko. Morda celo preveč.

Ker saj je samo ura. Malo drugačna ura. Swiss Army Watch. Designed in California.

V novem watchOS 3 na drugačen način izbiramo številčnice, spremenila pa se je tudi funkcija gumbka pod (ali nad, odvisno od orientacije) digitalno krono: s pritiskom po novem prikličete tako imenovani Dock s pogosto uporabljanimi aplikacijami, ki si jih lahko izberete v Watch appu na iPhonu. Ni več tiste vrtljive rozete s priljubljenimi telefonskimi številkami.

Številčnice in komplikacije

Evo, na naslednjih treh zmontiranih prikazih so screenshoti 12 številčnic. Skoraj vseh, ki obstajajo. No, še ena je, ki se ji reče Motion in prikazuje obupno kičast gif metulja, rože ali meduze — po izbiri —, ki utripajo v slow-motionu. Yuck!

Aja, pa še ena: Photo Album, za katero si lahko naštimaš za ozadje poljubno lastno fotko. Ali Time Lapse, pri kateri si lahko izbereš panoramo jezera Mack ali urbane pejsaže New Yorka, Hongkonga, Londona, Pariza in Šanghaja — seveda v svetlobi ure dneva, ki jo kaže Apple Watch. V vašem časovnem pasu, ne v tistem, kjer je mesto.

Če je opolnoči v Sloveniji noč, je noč tudi ob petih popoldan v Minnesoti. Astronomsko nelogično, uporabniško pa ja.

No, nekatere številčnice so fajn, nobena pa ni super. Nekatere so estetske, druge ne. Nekatere so informativne in ti dajo vedet to, kar hočeš, druge pa ne. Nekaterih se naveličaš, drugih ne. In tako križem-kražem v vseh možnih kombinacijah.

Iz klasičnega urarskega besednjaka Apple ni ukradel samo izraza “digitalna krona” — za vrtljiv izbirni gumbek na levi ali desni strani ure (po želji), ki ga lahko tudi pritisnemo —, ampak tudi “komplikacija”. Komplikacije so aplikacije, ki jih lahko razporedimo na določena, predvidena polja na številčnici. Označujejo jih ikonce, ki ji vidite v vogalih številčnic ali na nekaterih tudi v sredini in na spodnjem robu.

Ampak pojdimo po vrsti.

Screenshot 1: Številčnice 1–4

Activity Analogue [zgoraj levo].

Nova v watchOS 3. Osnova je Activity app. Ta prikazuje porabljene kalorije, ure stanja (oz. ure, ko smo vsaj enkrat vstali in naredili par korakov, od priporočenih 12) in čas vežbanja — kar je za Applove pojme karkoli, kar ura zazna kot pospešeno gibanje, torej nehojo.

Ni slaba. Mislim, ni grda. Čeprav ne vem, kaj bi s kazalci na digitalni uri. Ne pašejo. Ni logično.

Kakorkoli, dobro je videt tudi vreme (komplikacija zgoraj levo) in stanje baterije (zgoraj desno).

Apple Watcha sicer ni treba polnit vsako noč ob nepretenciozni uporabi. Ob malo intenzivnejši — kot jaz, ko sem pač delal te screenshote in sprobaval — pa bo komot zdržala vsaj do večera.

Veste, jaz sem še iz tistih časov, ko smo ure navijali ročno. Vsaj tiste prve, ki smo jih imeli. Vsak večer. Pred spanjem. Umil si si zobe, navil uro, jo odložil na nočno omarico in šel spat. Tako da ne vem, zakaj je tak problem, če date uro ali telefon in tablico ali karkoli polnit, preden greste v posteljo.

Glede vremena samo še to. Ura ne kaže aktualnih oz. zaznanih, izmerjenih vremenskih razmer, ampak vremensko napoved — pa če je še tako sproti in pogosto updatana (odvisno od servisa, ki ga app uporablja). Tako da lahko pogledate tudi skozi okno ali ga odprete, če vas zanima temperatura. Feels like.

Modular [zgoraj desno].

Že iz watchOS 1 in 2. Najbolj uporabna od vseh. Ura plus pet komplikacij. Resno. Delovno. Za delavce.

Levo zgoraj do pred kratkim sem imel kar dan in datum, zdaj pa sem dal tja vreme, glede katerega sem rad na tekočem. Zmanjkalo je prostora, odkar so komplikacija tudi mesidži — več o pisanju in/ali risanju in/ali pošiljanju v nadaljevanju. Ker saj človek ponavadi ve, kateri dan in datum je, ne.

Dobro pa je tudi vedeti, kaj vse je treba danes postoriti.

Taski oz. opravila so poglavje zase. Obseden sem od to-do appsov. Vedno bil. Že na nokiah. Mah, že prej, že v časih usnjenih filofaxov. Pa potem casiov — kako se jim je že reklo —, tistih s 64 kilobajti spomina sredi 90. let.

Zdaj že nekaj časa uporabljam Things. Na vseh platformah (iPhone/iPadMac). Prednost je v tem, da nima notifikacij. Ni alarmov. Sploh ne ur. In hvala bogu je app tudi za Apple Watch in tudi komplikacija (ker vsi niso). Človek si zapomni, kar si zapiše. Četudi mu potem ne zvoni. Samo pogledaš in imaš slabo vest, ker še nisi tega postoril. Ali pa še pogledaš ne.

Simple [spodaj levo].

Zen. Včasih za zvečer, če greš ven in se odločiš, da boš štafnal po telefonu in uri. Lahko si nastaviš tudi črtice, ki označujejo samo minute ali zarven še debelejše za ure. In izbereš barvo. Vse to delaš v digitalno krono.

Astronomy [spodaj desno]. Brez veze. Brez komplikacij. Čudaška številčnica. Res me ne zanimajo lunine mene, Kaj šele položaj planetov.


Nadaljevanje in konec enkrat te dni. Preveč naenkrat ni dobro.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE