Minister Počivalšek ne ve, kako smo gradili Luko Koper, progo Koper–Divača

12.8.2016 / 06:08 1 komentar
Odnos politike do pristanišča in železniške infrastrukture se vse od njune izgradnje (1958, 1967) ni prav nič spremenil.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Podobno kot predsednik vlade Miro Cerar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ima tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek “specifičen odnos do resnice”.

V zadnjem intervjuju v Mladini je natresel kar nekaj izjav, ki niso skladne z dejstvi. Naj opozorim samo na dve.

Prva se nanaša na to, kdo je v resnici izgradil sedanji (industrijski) tir Koper–Divača.

Na novinarjevo trditev, da je sedanji (edini) tir izgradila Luka Koper, se je odzval, da to ni res in da ga je zgradila država:

Mladina: “Ampak Luka Koper se z drugim tirom ukvarja ves čas, prvega so si celo sami zgradili.”

Počivalšek: “To ne drži. Prvi tir je zgradila država.”

Mladina: “Luka ga je plačala, ponavljajo, in pa še, da je bil odnos države do njih že od nekdaj mačehovski.”

Počivalšek: “Prvi tir je zgradila država. Tedaj še bolj kot danes. Takrat so se vsi odločili, da bodo tir naredili, in so ga. Kako, niti ni bilo tako pomembno.”

Kako smo gradili Luko in progo

Gre seveda za neresnico. Minister ne ve, o čem govori. Resnica je drugačna.

Že sami ustanovitvi koprskega pristanišča sta nasprotovali tako zvezna (jugoslovanska) kot republiška (slovenska) vlada — zato so lokalni gospodarstveniki zgradili Luko Koper mimo politične volje. Otvoritev je bila 7. decembra 1958.

Zgodba se je ponovila tudi pri izgradnji sedanjega tira Koper–Divača. Zvezna in republiška vlada sta bili proti gradnji, zato je železniško povezavo pred 50 leti financirala Luka Koper sama. Otvoritev je bila 2. decembra 1967. Takoj zatem je finančno izčrpano Luko morala sanirati država in odkupiti izgrajen tir.

V prispevku Danila Petrinje (Prispevki za novejšo zgodovino XXVII, 1997, stran 69–87) si lahko preberete kronologijo gradnje Luke Koper in železniške proge do Divače oz. Prešnice). Prvi direktor Luke podrobno opisuje trnovo pot do ustanavljanja pristanišča in izgradnje tira.

Obema zamislima oz. projektoma so oblasti nasprotovale. Odnos slovenske politike do koprskega pristanišča in železniške infrastrukture do njega se vse do danes očitno ni prav nič spremenil.

BDP jabolka in hruške

Druga najbolj problematična izjava ministra za gospodarstva pa se nanaša na pomen izvoza za gospodarstvo.

Jasno je, da je izvoz izjemno pomembna komponenta agregatnega povpraševanja, torej BDP. Toda nikakor ne držijo ministrove izjave, da “75% naše rasti naredijo izvozniki” in da so “od 39,5 milijarde BDP lani naredili 31,5 milijarde izvozniki“.

Minister očitno ne ve, o čem govori, ker ne pozna metodologije izračuna BDP. Meša jabolka in hruške.

K rasti BDP izvoz lani ni prispeval 75%, temveč le okrog 40%. BDP se namreč izračunava po neto principu: seštevamo samo ustvarjeno dodano vrednost v vseh fazah proizvodnje blaga in storitev, odštevamo pa vrednosti vmesne proizvodnje, torej inputov v naslednjo fazo. Nasprotno pa se izvoz beleži po bruto principu: kot bruto vrednost izvoza, torej kot seštevek vrednosti inputov in dodane vrednosti.

Pri tem pa se v inputih skriva precejšen delež uvoza. Zato je pri uporabi številk o vrednosti izvoza treba biti pazljiv, saj jih ni mogoče neposredno primerjati z vrednostjo BDP. Če hočete izračunati pravo vrednost izvoza, morate iz bruto vrednosti izvoza izločiti tujo dodano vrednost — namreč vrednost v tujini dodane vrednosti pri uvoženih inputih — in upoštevati samo domačo dodano vrednost. To naredimo s pomočjo uporabe input-output tabele.

Numbers talk, bullshit walks

Preden navedem, kakšen je dejanski delež izvoza v BDP, je treba povedati, da ima minister Počivalšek težave že s samimi osnovnimi številkami.

Številke, ki jih je navedel glede vrednosti BDP in izvoza, namreč ne držijo. BDP v letu 2015 ni znašal 39,5 milijarde evrov, temveč je po podatkih SURS znašal celo milijardo manj — 38,5 milijarde evrov (tekoče cene).

Še večji kiks pa se je ministru zgodil pri navajanju vrednosti izvoza: vrednost izvoza v 2015 ni znašala 31,5 milijarde evrov, temveč po podatkih SURS kar dobrih 7,5 milijarde evrov manj (23,9 milijarde).

No, če hočemo ugotoviti, koliko je v letu 2015 izvoz dejansko prispeval k BDP, moramo iz bruto vrednosti izvoza (23,9 milijarde evrov) izločiti tujo dodano vrednost in nato tako dobljeno domačo dodano vrednost primerjati z vrednostjo BDP (ki po definiciji meri samo doma ustvarjeno dodano vrednost).

Če vzamemo standardizirane mednarodne podatke o domači in tuji dodani vrednosti WIOD (world input-output database) — zadnji podatek je za 2011, vendar so ti podatki dokaj stabilni skozi čas —, je delež domače vrednosti v slovenskem izvozu znašal 63.4%. To pomeni, da je vrednost domače dodane vrednosti slovenskega izvoza v 2015 znašala okrog 15,2 milijarde evrov. Če to domačo dodano vrednost izvoza primerjamo z vrednostjo BDP (38,5 milijarde evrov), ugotovimo, da je v letu 2015 izvoz prispeval k BDP samo 39,4%, kar je seveda daleč od ministrovih 75%.

Preostanek BDP ustvarijo domača zasebna poraba, potrošnja države in investicije podjetij (po izdatkovni metodi). Ta prispevek izvoza k BDP po letu 2009 narašča, saj je tradicionalno znašal okrog ene tretjine. To je posledica dejstva, da so po začetku krize domače komponente BDP še vedno depresivne, torej ker domače povpraševanje raste počasneje od tujega.

Dobra slaba družba

Minister Počivalšek je pri opletanju z neresničnimi izjavami in od dejanskega stanja oddaljenimi številkami v dobri družbi. Ključni predstavniki te vlade imajo zelo problematičen odnos do tega. Moram priznati, da sem bil nekajkrat neprijetno presenečen, ko sem iz ust predsednika vlade Cerarja, ministra Gašperšiča in zdaj že bivšega državnega sekretarja Dragonje slišal ponavljajoče se neresnice ali brutalne manipulacije. In minister Počivalšek temu “kodeksu” vlade očitno verno sledi.

Kako lahko ljudje z izpričanim problematičnim odnosom do resnice vodijo to državo, pa je seveda vprašanje za volilce.


OpombaTekst je bil objavljen v torek, 9. avgusta 2016, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Tudi minister Počivalšek ima problematičen odnos do resnice. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE