Putin in žalostna SLO zgodba o tem, kaj si bodo o nas mislili “gospodarji”

29.7.2016 / 06:10 2 komentarja
Čas je za Združene države Evrope. Ampak da ne bi o tem razmišljali ravno v soboto med pravoslavno mašo v Ruski kapelici!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ponavljanje fraze o vprašljivosti Putinovega obiska v Sloveniji — ki očitno nikogar ne prepriča in ne izzove nobene reakcije (razen protesta Ukrajincev v Sloveniji) — kaže na slovensko podrejenost Natu in Evropski uniji. Čeprav smo člani obeh integracij, pa je Slovenija vendarle samostojna in neodvisna država, ki bi morala in smela delati to, kar sama želi.

Skrajni čas je, da se nehamo sekirati, kaj bodo rekli drugi. Za Slovence bi moralo biti najpomembnejše to, kar mislimo mi sami. Naša zgodovina je že stoletja in stoletja žalostna zgodba o tem, kaj si bodo o nas mislili na Dunaju, v Beogradu, na Svetem sedežu, v Bruslju, Washingtonu… Bolj ko smo svobodni, bolj si pustimo ukazovati.

Slavnostni in jubilejni komemorativni dogodek ob Ruski kapelici je prelomnega pomena predvsem za utrjevanje slovenstva v duhu osvobajanja nas samih od vsiljenih načinov razmišljanj in v krepitvi narodne zavesti, ki je — kot mi je pred dnevi rekel pisatelj Boris Pahor — ni.

Panslavizem

Slovesnost pri Ruski kapelici pa je tudi spodbuda za ponovno prebujanje slovenske zavesti o pripadnosti slovanskemu svetu, duhu in čustvu. V tem primeru v kontekstu zgodovinskega dogajanja v 1. svetovni vojni (Ruska kapelica) in v 2. (Žale).

Očitek Mariborčanov, zakaj spomenik ruskim vojakom ni raje v Mariboru — kjer je umrlo največ ruskih vojakov, medtem ko v Ljubljani verjetno niti eden —, je posledica odločitve o napovedanem, a nerealiziranem muzeju v stavbi nekdanjega taborišča za vojne ujetnike Stalag XVIII-D v Melju. To na Štajerskem vzbuja nelagodje.

To je samo del tistega, o čemer se bo predsednik Ruske federacije Vladimir Putin v soboto zvečer vsaj na hitro pogovarjal s slovenskim političnim vrhom.

Pahor bo imel tudi dovolj priložnosti, da Putinu pojasni, kaj točno je imel v mislih, ko je v govoru ob dnevu državnosti rekel: “Mislim, da bo Evropska unija federalna — ali pa je ne bo.”

Mahlerjeva Simfonija tisočev

Prihaja čas — čeprav v resnici že zelo zamuja —, ko bo Evropa morala začeti veliko bolj odločno misliti nase, na svoj razvoj, identiteto in varnost.

Komično-groteskne igrice, kakršne se dogajajo zdaj — vključno s slovensko vojaško “participacijo” na manevrih v Latviji —, so nevredne resnega pogleda na dejansko dogajanje v svetu. Štirje bataljoni z okrog 4.000 vojaki v Estoniji, Latviji, Litvi in na Poljskem proti tako imenovani “ruski grožnji”? Da ne počim od smeha. Ali bodo izvajali Mahlerjevo Simfonijo tisočev?

Združene države Evrope bi morale obsegati vse države, ki recimo sodelujejo v okviru Evropske nogometne zveze UEFA v kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo. Vse drugo bi bila anomalija. Katere države so to, si lahko ogledate na strani Združenja evropskih nogometnih zvez. Teh držav je 53. (Brez Kosova.)

ZDE

Tudi Putin in Pahor vesta, da se je EU ob prvi večji preizkušnji sesula sama vase. Jean-Claude Juncker je v tem trenutku največji evropski komik, Angela Merkel pa mati prednica. Resnični zmagovalec pa je protipučist Erdoğan.

Čas je za akcijo. Čas je za Združene države Evrope. Ampak da ne bi o tem slučajno razmišljali ravno v soboto med pravoslavno mašo v Ruski kapelici!

Zadnjič smo na ljubljanski tržnici ob odličnih vipavskih breskvah kalankah razpravljali o tem, ali se bo Vladimir Putin med mašo pokrižal.

Moj odgovor je bil: “On se bo!”

Kaj pa Borut Pahor?

“On pa si ne bo upal!”


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v sredo, 27. julija, pod naslovom S Putinom večja slovenska samozavest in svoboda. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE