Pustite mularijo v Rogu, če ni idej in denarja za kaj boljšega od kulture

7.6.2016 / 06:10 5 komentarjev
Zgodba o zasedbi propadajoče tovarne Rog in Jankovićevem deložiranju alternativcev ima dve plati — in obe sta brez veze.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Prva plat je lahko takšna:

Zakaj pa ne bi dali Jankoviću enkrat za spremembo prav? Naj že enkrat vrže ven alternativce, ki so si prisvojili zapuščeni Rog. Zofort.

No, najprej naj car Zoki III. svečano obljubi in črno na belem podpiše, da bo MOL tam res uresničila to, kar si je zastavila kot projekt in zaradi česar nameravajo deložirati motilce posesti. Župan naj uveljavi lastninsko pravico, ki pripada vsem meščanom.

Mularija tam nima kaj iskati. Sploh pa ne takšna, ki v svoji blaženi socialni samopomembnosti nima — torej bodisi ne najde ali noče — pametnejšega dela, kot da se gre umetnike, urbane kmete in/ali socialne delavce.

Iz metelkovcev je zrasla generacija paglavcev, ki se jim zdi samoumevno, da nekam pridejo in se kar naselijo in gojijo čili in špricajo grafite in pričakujejo, da bomo vsi dol padli, ker so tudi brez vode in elektrike tako skromni in kreativni.

Pa še Jankovića jebejo v glavo, kar je kao totalno kul.

Zakaj kulturni center?

Druga plat pa je, da Janković tako ali tako ne ve dobro, kaj bi mesto z Rogom sploh počelo — in da bi lahko torej skvoterje pustil pri miru.

Ignoranco mestnih oblasti dokazuje že to, da je MOL na območju med Petkovškovim nabrežjem ter Rozmanovo in Trubarjevo ulico sprva nameraval ambiciozno graditi stanovanjski blok, hotel, 500 podzemnih garaž in še kulturni center za dobro vago.

Glede na to, da nihče ni bil tako nor ali bogat — ali oboje —, da bi se šel javno-zasebno partnerstvo s prepotentno občino, so idejo pozneje pomanjšali, tako da bi naj bil tam po novem samo kulturni center.

Ampak zakaj bi moral biti v Rogu kulturni center? Kot da v Ljubljani še ni dovolj kulturne infrastrukture? Zakaj hočejo še? Zakaj sploh mečejo otroke ven? Ker so se privezali na bager? Rabi Opera še eno depandanso? Zakaj se sploh kregajo? Zakaj jih mečejo ven? In zakaj oni nočejo ven? Zakaj jim je všeč ravno ta bedna podrtija?

Kakšna neumna retorična vprašanja!

Čakajte, tam blizu je tudi Cukrarna! Kolikor vem, bi tudi to nagnusno poslopje radi preuredili v kulturni objekt. Z malo sreče se bo bajta prej sesula sama. Potem pa bo Janković naredil parkirišče. Zraven garaž. Ki jih ljudje imajo za drvarnice.

Človek proti bagrom/buldožerjem

Če se morda še kdo spomni, tudi na Metelkovi so si obetali blazne novogradnje, célo sosesko so hoteli zgraditi. Poslovno-stanovanjski kompleks. Investitorji so kar v vrsti stali in cepetali, kdaj bodo subkulturnike že enkrat vrgli ven.

Še več! Morda se kdo spomni tudi tega, da je MOL nameravala zgraditi podzemne garaže tudi pod osrednjo tržnico in jo nasploh obnoviti/preurediti. Vogalovarstveniki, združeni v civilne iniciative za nedotakljivost obtolčenega sv. Plečnika so delali sive lase ministrom za kulturo.

In tako kot danes protestirajo alternativci, je takrat grozil z metanjem pod buldožer tudi gospod profesor arhitekt Janez Suhadolc. Tako da nikar ne šimfajmo današnje mladine…

Popolnoma vseeno je, ali Janković vrže ven Rogovce in gentrificira ves kvart — ker smo pač pravna država, kjer so skvoti kao nedopustni — ali pa v luknji ostanejo alternativci in se grejo še naprej svoj kulturno-umetniški vrtec.

Vseeno pa mislim, da bi bilo pametneje, da jih pustijo, kjer so. Zato, ker iz projekta, kot si ga je zamislilo mesto, nič ne bo.

Izsiljevanje

In če smo že pri metanju pod bagre in buldožerje, imam še boljšo idejo za metanje pod karkoli v civilnodružbene namene!

Morda pa bi se raje začeli metati pod avtomobile, ki parkirajo na zasilnih, improviziranih parkiriščih. To bi bila ultimativna državljanska nepokorščina, če bi policija morala posredovati pred zapornicami pri Šumiju, pri Križankah in tako imenovani Emoniki!

Zakaj so ljudje pripravljeni izsiljevati oblast — ali vsaj ploskati izsiljevalcem — za take neumnosti kot sta nek nepomemben, marginalen skvot ali namišljena desakralizacija nacionalne arhitekturne korifeje, niso pa je pripravljeni izsiljevati za novo nacionalno biblioteko, ki nam jo obljubljajo že 30 let? Ali vsaj za malo bolj kulturno urbano okolje brez šodra, ramp in pleha?

Realna vrednost parcel v Ljubljani

Metelkova in Rog dokazujeta, da so zazidljive ali že pozidane parcele v Ljubljani brez vsakršne realne vrednosti. Razlogov je več.

Če bi bile kaj vredne, uzurpatorjev ne bi spustili niti blizu in the first place — ali če že, bi jih po hitrem postopku in na fin način spravili ven brez brutaliziranja varnostnih služb.

Če bi bile kaj vredne, jih alter scena sploh ne bi poskvotala. Alternativci se lepijo samo na ruševine. Res pa je, da imajo alternativci nos za dobre lokacije. Tako kot klošarji vedno zasedejo tiste, ki jih nepremičninarji in mestne oblasti in mediji imenujejo elitne.

In tretjič, če bi bile kaj vredne, ruševin na njih ne bi konvertirali v kulturne centre. To dokazuje, da je za kulturo dobro karkoli. V kulturno infrastrukturo se ne splača investirati več kot za obnovo, ker je tudi kultura sama vredna samo toliko, kolikor je subvencionirana.

Kultura vedno vžge, če ni denarja.

V Ljubljani je vseeno, ali je prostor optimalno izkoriščen. V Ljubljani je vseeno, ali je v nekem prostoru in na neki lokaciji eno ali drugo. Koga briga, ali gre Stiefelkönig ven, not pa Neuroth slušni aparati? Razen naglušnih nikogar. Ljubljana postaja mesto starcev, ki jim je všeč, kako so zrihtali center z novim tlakom.

Rog pod tramvajkomando Zorana Jankovića ali Rog kot anarhični sejem second-hand idej izgubljene generacije? Whatever. Koga briga. To je ista, neobstoječa dilema.

Zaradi mene naj Rogovci ostanejo kar tam. Če niti idej ni ali kaj šele denarja za kaj boljšega in pametnejšega, pa naj ga kar imajo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE