Zakaj je moj mož Nemec fan ARD in ZDF, jaz pa TVS komajda kdaj gledam?

29.5.2016 / 06:10 1 komentar
Nacionalno RTV potrebujemo. Tudi plačevali jo bomo še. A naj se za božjo voljo nekaj spremeni, da jo bomo tudi gledali.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Midva z možem sva res dva različna svetova. Jasno: jaz Slovenka, on Nemec. Danes je odšel za dober teden dni na svojo skipersko-jadralno zadolžitev, zato se mi zdi življenje ta trenutek juhuhu. Ženske potrebujemo čas zase. Seveda bom delala, zvečer pa mi bo družbo delal kakšen televizijski program.

Z možem sva si različna v milijon stvareh — med drugim tudi v tem, katere TV kanale gledava. V skupnem bivalnem prostoru, ki ga večinsko obvladuje on, gledava nemška ARD ali ZDF ali pa avstrijski ORF 1, nekoliko redkeje ORF 2. Druge nemške programe gledava občasno, kadar so na programu res posebne reportaže, dobri filmi, koncerti in podobno. Gledava torej nacionalne TV kanale dveh nemško govorečih držav.

Če slučajno sama postanem upravljalec daljinca, redko pritisnem na TVS 1. Gledam samo Odmeve in kulturo ali TVS 3, kadar ujamem dobre politične ali gospodarske debate. Drugi program TVS pa gledamo samo takrat, ko prenašajo športni dogodek, ki naju zanima. Vse ostalo je samo naključje. Programske sheme nacionalne televizije ne poznam več.

Volim Židana, hočem Ljudmilo?

V tem je med nama bistvena razlika. Moj mož je v resnici fan nacionalnih nemških in avstrijskih TV postaj, manj komercialnih. Nemški in avstrijski nacionalni program je po njegovem odličen, raznolik, uravnotežen, “pošten” in predvsem boljši od komercialnih! Informativno uredništvo ima verodostojne moderatorje, novinarje z integriteto. Informacije podajajo nesenzacionalistično. Izbira novic je relevantna za življenje državljanov.

Moj mož — sicer privrženec nemških socialnih demokratov — je prav skozi poročanje nemške nacionalne televizije postal spoštljiv zagovornik Angele Merkel, ki sodi sicer v drug politični pol. To je nekako tako, kot če bi jaz na volitvah volila recimo Židanove Socialne demokrate, za predsednico vlade pa bi hotela Ljudmilo Novak.

​Politični spin

Ali nam torej manjka takšna nacionalna televizija, ki bi nam pomagala do širšega pogleda na svet? Do preseganja lastnih omejitev?

Ali potrebujemo nacionalno televizijo, ki bi nam pomagala razumeti, da je biti različen enako prav kot biti enak?

Ali potrebujemo nacionalno televizijo, ki bo gradila in spodbujala to, kar nam je skupno, in nas učila negovati to, kar nas razlikuje?

Televizijo, ki bo oblikovala takšno državljansko držo, da bomo znali pogledati čez plot in dati sosedu priznanje za debelejše kumare, ne da bi mu jih potem iz zavisti naskrivaj poteptali?

Jasno, da potrebujemo takšno nacionalno televizijo. Nehajmo se že enkrat pogovarjati o tem!

Ta populizem, ki vsake toliko s pomočjo ene in iste stranke priplava na politično površje, je prazna bleferska debata. Gre za čisti spin, s katerim se naše javne teme preusmerjajo v nepomembnosti in popolne nesmisle.

Da poslanec Državnega zbora sam iz protesta ne plačuje RTV prispevka in pri tem še javno poziva k vseslovenskemu bojkotu, se mi zdi politična otročarija. Tako kot je politična otročarija in menedžerski diletantizem ustanovitev televizije, ki promovira to isto stranko in tega istega poslanca. Zdaj, ko jim denarja že zmanjkuje, pa hujskajo državljane, naj nehajo plačevati RTV prispevek za nacionalnko.

Zakaj? Da bo za njihovo TV več? Samo ta interes vidim v tej trapariji.

RTV Slovenija naj gre med ljudi

Televizija kot medij — neglede na radikalne in nepovratne spremembe, ki jih doživljamo z razvojem novih kanalov komuniciranja — ostaja najpomembnejši in najvplivnejši medij, zato ima poleg informativne tudi vzgojno vlogo. Še posebej to velja za nacionalne televizijske programe, ki pomembno oblikujejo nacionalni karakter.

Toda najprej je treba vzgojiti ljudi, ki bodo takšno nacionalno institucijo znali odgovorno voditi, upravljati, optimalno organizirati, jo vsebinsko opredeliti in umestiti v naš medijski prostor.

Neglede na to, katera politična opcija je na oblasti. Neglede na to, iz katere stranke prihajajo člani Programskega sveta RTV.

Treba je vzgojiti ljudi, ki bodo vlogo in vsebine nacionalne televizije znali državljanom primerno predstaviti. Tudi oglaševalsko in piarovsko. Celovito marketinško. Tega nacionalka sploh ne dela več. Vse, kar zna, so interni napovedniki, ki jih na prvem programu rolajo za drugega ali obratno.

To je tako, kot če bi jaz doma pela sama sebi in si želela na Evrovizijo.

Ker je finančni načrt RTV Slovenija sestavljen iz prispevkov državljanov in komercialnega dela, bo treba na trg. Med ljudi. Med gledalke in gledalce. Če ne, bo naša nacionalka še naprej predmet vsesplošnega nezadovoljstva in lahka tarča politikov, ki poskušajo preusmerjati pozornost s svojih težav na težave drugih.

Sprememb ne bo možno doseči s staro garnituro managerjev. To ve vsak študent prvega letnika menedžementa ali celo že dijaki. V sistemu naše nacionalne RTV pa še vedno dela cela vrsta zaposlenih še iz časov, ko je bila RTV Slovenija edina televizija v našem malem svetu.

Nacionalno RTV potrebujemo. Tudi plačevali jo bomo še. A naj se za božjo voljo nekaj spremeni, da jo bomo tudi gledali.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v soboto, 28. maja, na avtoričini spletni strani KaKa — Kako komuniciramo? pod naslovom ARD, ORF ali RTV SLO. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE