Starejšim se zdi, da jih mladi ogrožajo tudi duhovno, ne samo ekonomsko

14.5.2016 / 06:08 Komentiraj
Mladi nimajo varne službe, imajo pa lagoden lifestyle. Nimajo kreditov, ki starejšim visijo za vratom — kaj šele otrok.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Več kot leto dni nazaj sem bila na neki alternativni gledališki predstavi, o kateri so govorili, da na družbeno kritičen način prikazuje stanje aktualnega prekariata med mladimi.

Delo je enolično, pri tem pa zahtevajo urejen status samostojnega podjetnika, čeprav gre za delo v prostorih “naročnika”, osem ur na dan itd.

Kako so prikazali takšno stanje?

Pisarna z mizo in stolom in pisalnim strojem. (Res.) Močnejša ženska s prekratkim krilom in neokusno namazanimi ustnicami se znaša nad mlajšo punco, ki ji pred tem pove, da si mora ob izteku študentskega statusa urediti status espe. In da naj dela hitreje, sicer jo bodo zamenjali. Prikazana je kot hladna, popolnoma nerazumevajoča in nesramna ženska. Podrejeno delavko grdo utiša, ko ta predlaga izboljšavo načina dela. 

Zakaj je treba šefe prikazovati kot hudobne in še ženskega spola, ko hočejo prikazati situacijo prekercev in položaj na trgu dela? Ker tako najlažje razumemo? Ker ne želimo razumeti resnice? Ker bolj verjamemo? Se tako bolje počutimo?

Medgeneracijske bariere

Ali ni bolj verjetno, da gre v resnici v najslabšem primeru za medgeneracijske bariere, ki šefom onemogočajo razumevanje položaja mladih delavcev?

Prejšnja generacija je imela redna delovna razmerja z vsemi socialnimi ugodnostmi kot so bolniška, dopust, plačana malica in sindikalna hišica. Stanovanja niso bila problem, skoraj vsi so imeli svoja, zgodaj so si lahko ustvarili družine. Danes pa mladi hodijo na faks do 29. leta in delajo kot honorarci že od prvih študijskih dni. Denarja za nakup stanovanja kljub temu nimajo, zato najemajo sobe, ker si celega stanovanja ne morejo privoščiti, niti si ga morda ne želijo.

In le zakaj bi si ga? Raje dvakrat na leto potujejo, imajo najnovejše IT naprave, poslušajo glasbo, se zabavajo in spoznavajo ljudi, ustvarjajo, inovirajo… Nimajo obveznosti. Nimajo kreditov, ki starejšim generacijam visijo za vratom, kaj šele kopice otrok, za katere bi bilo treba poskrbeti. Vsak dan morajo biti v službi, dopust je natančno odmerjen.

Nerazumljeno pritoževanje

Starejši zato ne razumejo pritoževanja mladih, ki sicer nimajo varne službe, imajo pa zato toliko bolj lagoden lifestyle. Morda so zato do njih kdaj osorni. Svet okrog njih se spreminja, oni pa morda še računalniških aplikacij ne obvladujejo dobro. Bojijo se za svojo službo. 

Morda je za pogosto sovražen odnos med mladimi in starejšimi nadrejenimi kriva tudi sama organizacija dela. Še vedno je največ delovnih mest v večjih organizacijah, v manjših malo. Zato so mladim neposredno nadrejeni tisti, ki nimajo vpliva na njihovo delo, plačilo in status. Nad njihovimi nadrejenimi je uprava, nad upravo nadzorniki, nad temi pa lastniki, ki jim zaradi odtujenosti od delavcev ni mar za njihovo blagostanje.

Starejša generacija iz strahu pred izgubo službe ne upošteva in ne prenaša idej, ki jih v korporacije poskušajo vnesti mlajši, in se zato ne počuti tudi duhovno ogrožene, ne samo ekonomsko.

Stvari nikoli niso enoznačne in lahko razumljive — še posebej, če govorimo o odnosih. Tudi službenih. Prikazovanje službenih odnosov bi moral biti gledališčnikom in drugim umetniškim ustvarjalcem največji izziv, nam pa v največjo slast. A očitno so tudi na to družbeno področje, ki sicer slovi po razumevanju sveta okoli sebe, zašli stereotipov in iskanje takojšnjih odgovorov, zakaj je nekaj tako.

Imena predstave ne bom navedla, ker bi s tem preveč razkrila.

Naslednjič pa nekaj o tem, zakaj je reči ženski “prasica pokvarjena” družbeno sprejemljivo, za moškega pa v delovnih okoljih kaj tako žaljivega redkeje slišimo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE