Nacionaliste lahko ustavimo samo z radikalno zunanjo in ekonomsko politiko

5.5.2016 / 06:08 Komentiraj
Gospodarska in migrantska kriza silita stranke v populizem. V taki recesiji in ob taki brezposelnosti je to neizogibno.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slika, ki prikazuje vzpon nacionalističnih strank v EU, dejansko podcenjuje stanje. Recimo v primeru Slovenije ne upošteva najbolj desne in nacionalistične stranke, Janševe SDS — odkar ni več Jelinčičeve SNS. Pri Madžarski upošteva samo stranko Jobbik, ne pa denimo Orbánove Fidesz. Ker koliko bolj desno pa se je še mogoče pozicionirati od postavljanja žičnatih ograj proti migrantom, od sovražnih politik proti Romom, od omejevanja medijske svobode? Je šele postavljanje koncentracijskih taborišč dovolj desno?

Poleg tega pa slika ne upošteva, da se nacionalistični sentiment vse bolj vpija tudi v “normalne”, sredinske in leve stranke, katerih politike v iskanju populistične ideologije postajajo vse bolj radikalne. Tak primer lahko najdemo v Sloveniji v primeru žičnatih ograj, ki jih je dala postaviti leva vlada in njena največja stranka SMC.

Finci, Švedski demokrati, Danska ljudska stranka, nizozemska Stranka svobode, Alternativa za Nemčijo, francoska Nacionalna fronta, Naša Slovaška, avstrijska Svobodnjaška stranka, Švicarska ljudska stranka, madžarski Jobbik, italijanska Severna liga in grška Zlata zora: kaj jih druži? — Vir: BBC.

Nesmiselna in škodljiva pravila Fiskalnega pakta

Podaljševanje gospodarske krize in migrantska kriza ustvarjata situacijo, v kateri bodo čez eno leto vse stranke v tekmi za volilce preprosto morale postati bolj radikalno populistične, nacionalistične.

Če se želimo izogniti splošnemu vzponu nacionalizma v Evropi in razpadu EU, bo treba radikalno spremeniti ekonomske politike in zunanjo politiko. Treba bo odpraviti nesmiselna in škodljiva pravila Fiskalnega pakta in začeti bolj intenzivno uporabljati ekspanzivno fiskalno politiko v povezavi z monetarno — namreč monetarno financiranje deficitov oz. “helikopterski denar” — in s tem spodbuditi rast in zmanjšati brezposelnost.

Glede problematike imigrantov pa bo treba spremeniti zunanjo politiko in s tujimi investicijami v države severnega Mediterana in na Bližnjem vzhodu začeti s izgraditvijo ekonomskih temeljev, da bodo ti njihovi prebivalci imeli možnost ostati doma. Zelo pomemben delež vzrokov za vzpon nacionalizma je ekonomske narave, zato mora tudi preprečevanje porasta nacionalizma pretežno temeljiti na ekonomskih politikah.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v ponedeljek, 2. maja, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Vzpon nacionalistov. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE