Pridne feministke v menopavzi pridejo v nebesa, poredne z menstro pa povsod

11.3.2016 / 16:30 1 komentar
K našemu včerajšnjemu članku o feminističnem festivalu dodajamo fotko menstrualno-plakatne akcije v okviru Rdečih zor.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Sodelavke festivala, o katerem smo pisali včeraj, so doprsne kipe skladateljev (in podstavke) pred Konservatorjem za glasbo in balet oz. Srednjo glasbeno in baletno šolo na Vegovi ulici prelepile s feminističnimi slogani… — in s higienskimi vložki.

Izkazalo se je, da gre za spremljevalno akcijo v okviru Rdečih zor.

Fotografija, ki je včeraj zaokrožila na Facebooku in Twiterju, prikazuje kip skladatelja Benjamina Ipavca (1829–1908) z okrvavljeno vložkasto zaplato čez levo oko in napis: “NE PATRIARHALNI TIŠINI! ZA FEMINISTIČNO VEČGLASJE”.

Lepilna akcija je po pričevanjih naključnih mimoidočih potekala v noči s ponedeljka na torek, vendar niso znali povedati, za kaj točno gre.

Ali je kri na vložkih prava (ali celo res menstrualna) ali samo barvilo, brez kemične analize seveda ni in ne bo jasno.

Vložki in plakati so bili medtem seveda že odstranjeni.

Ubogi Benjamin Ipavec! — [Fotografija: neznan avtor/FB/TW.]

Toleranca

Zakaj ravno ti kipi?

Težko si je predstavljati, ali bi bilo bolj nagravžno, če bi radikalne feministke za potrebe svoje instalacije zlorabile objekt nekega bolj tipičnega, da ne rečemo samoumevnega, “naravnega” sovražnika feminizma — recimo kak državni/državotvorni kip ali ponarodelo grafitiran cerkveni zid ali simbol.

Ali pa so se v maniri kritiziranja zgodovine in kulture spravile nad že zdavnaj pokojne glasbenike samo zato, ker so pač moški in ker jih spominjajo na njihov domnevno deprivilegiran današnji položaj?

Družba je do levih ekstremistov — in očitno še posebej do žensk — zelo tolerantna. Saj ne, da bi bile te njihove neumnosti vredne kdo ve kakšnega obsojanja in sploh pozornosti. Je pa vendarle nenavadno, da ob vsakem proticerkvenem, protibegunskem, protineslovenskem, homofobnem, rasističnem, antisemitskem itd. grafitu ali kakšni drugi obliki publiciranja mnenj, zahtev, stališč nastane vik in krik, včasih celo upravičeno — v tem primeru pa nič.

Pa saj mogoče le ni tako grozno. Kot da ne bi bili vajeni, da med nami živijo radikalizirani, nevzgojeni ljudje vseh spolov in prepričanj, ki jim nič ni sveto in ki znajo krivdo naprtiti tudi nič krivim.

In ja, saj vemo: pridne punce pridejo v nebesa, poredne pa povsod.

Sexistische Kackscheisse

Je pa zabavna in ekumenično perverznega občudovanja vredna ta pri vsem skupaj minorna podrobnost, da so plakat zalepile na podstavek z lepilnim trakom z nemškim napisom “seksistično sranje”.

Če koga mika, rolo s 66 metri 50 mm širokega “sexistische Kackscheisse Klebebanda” lahko kupite v tej spletni trgovini.

Uredništvo Fokuspokusa se zahvaljuje za namig o akciji ge. Mileni Miklavčič.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE