Če nisi srečen in če nesreče ne bi še delil z nekom, stopi mački kar na rep

11.3.2016 / 06:08 2 komentarja
Kaj vse bi jim rekla o sovražnem govoru. Milo za drago je redko dobra taktika. Zato sem tiho, dokler se jeza ne razkadi.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po tleh in skoraj do stropa se je vila ogromna zastava v rdeči, beli, modri barvi. Brez zvezd, grbov in drugih emblemov. Osnova za marsikatero zastavo. Na skrajni levi in desni strani odra sta bili rdeči ikebani. Prostor za glasbenico, na sredi trije mikrofoni. Desno od zastave na steni, kjer je na proslavah običajno grb, rogovje. Lovska trofeja.

Začelo se je tako, kot se proslave začnejo. Z govorom. Sledile so pesmi. Koreografija na izseke izjav slovenskih politikov na zvočnem posnetku. Iz govorniških odrov so nastale krste. Praktična predstava. Pardon, “protislava”.

Vmes je bila parabola o dveh bratih. O revščini in bogastvu. O zlatu in sreči. Slišali smo tudi glasove otrok, kaj vse bi radi bili, ko odrastejo. Večina je naštevala poklice. Bodočih uspešnih in bogatih odvetnikov in podjetnikov je bilo veliko. Dva pa sta rekla nekaj v tem smislu: “Ko bom velik, bi bil rad srečen in zadovoljen.”

Protislava

Predstava Če si srečen, ki so jo podnaslovili “protislava”, ima skratka vse, kar imajo prave proslave. “Če ima proslava natančno določen protokol, ima protislava eksperimentalno ritualen naboj,” so obljubljali. In res ga je imela. Le naslova Če si srečen si nisem znala razložiti. Kljub temu, da komad vmes v različnih čustvenih tonih in predvsem tempih tudi odpojejo.

Fascinirale so me Ana Duša, Špela Frlic, Nataša Živković, Polona Janežič s komadi, izborom, vsem, kar so delale na odru. Brez političnih govorov, izjav Boruta Pahorja, Ljudmile Novak in še koga, tudi Janše in njegove interpretacije, da je že marksizem začel razkrajati družino, ni šlo. Ne ločujejo, ne reciklirajo. Vsi politiki so zastopani. Izjema je le JBM, zanjo so sestavile poseben komad (“Julijana, kje je naša hrana?”). Mirno so izvajale minimalne športne zamahe, s telemarkom vred, ob nakladanju posnetkov politikov.

Komad, spisan posebej za to priložnost, je bil vrhunec “protislave”, ko je Nataša Živkovič v roke vzela dve dolgi črni vrvi in krotila nevidnega konja: “Črni mož jaše konja brez glave, brez hrbtenice, na podkvah strahu…”

Fascinirale so me Ana Duša, Špela Frlic, Nataša Živković, Polona Janežič s komadi, izborom, vsem, kar so delale na odru. — [Screenshot: Fokuspokus/Bunker.]

Bravo, punce!

Predstave, ki se neposredno ukvarjajo s politiko tukaj in zdaj, zlahka zapadejo v navijaštvo, brez distance besnečih manifestov, parol in naboja revolucije. Tokrat ni bilo tako. Pa čeprav smo v predstavi slišali podobne parole kot nedolgo nazaj na Kotnikovi. Že sam način govora je bil umirjen, namenoma brez čustvenih poudarkov. Brez cinizma in barvanja. Z distanco.

Oznaka “protislava” ustreza: ni proslava in ni predstava v klasični dramski maniri. In vendar je zgodba. Dobra zgodba, ki pusti grenak občutek. Resignacijo. Zgodba o Sloveniji, njenih prebivalcih v sedanjiku. Pravzaprav imamo zdaj vedno pri roki proslavo. Če se kaj zalomi, priredimo slavnostni dogodek, ki ga nismo načrtovali — in smo rešeni. Poleg državnih in levih in desnih imamo zdaj tudi čisto pravo umetniško. Lepo zapakirano za različne priložnosti.

Zbor za publiko

Premiera se je zgodila kmalu po Prešernovi proslavi in demonstracijah na Kotnikovi. Takojšen odziv, wow, nam je rojilo po glavi. Je pa res, da je nastajal kar nekaj časa. In je bila najprej mišljena kot umetniški dogodek za srednješolce. Potem so dali projekt na počivanje in ga pred uradno, državno proslavo in shodom za človekove pravice, sestavili. Dramaturgija časa jim je šla na roke, dobro so jo povzeli.

Po predstavi je bil Zbor za publiko. Dodaten dramaturški plus. Gre za serijo pogovorov, ki jih po predstavah vodim s publiko. Ustvarjalci so svoje povedali s predstavo, kritiki se razpišejo, novinarji tudi. Nikoli pa ne vemo, kaj si misli publika. Tisti, za katere so predstave narejene in ki jih najbolj potrebujemo. Zdaj imajo priložnost, da povedo. Približno uro časa.

Marsikaj smo si povedali, se vprašali o strukturi, nastopajočih. Primerjali proslavo in protislavo. Bi protislava prenesla tudi mednarodno gostovanje? Odgovor iz publike je bil, da ja. Politiki povsod ali v večini držav izjavljajo enako prazno, enako nesramno ali vsaj enako predvidljivo. Prigoda o bratih je planetarna. Proslave imajo tudi drugje.

Ko žalostno obmolknemo

Na koncu je padlo tudi vprašanje, ali bi protislavo morali videti tudi tisti, ki v imenu domoljubja in otrok ropotajo po državi. Ali prepričane prepričujemo samo prepričani? Izzvenelo je v prid pogovoru. Tudi mantra prepričani prepričane je lahko plodna, bolj kot prepričevanje prepričanih v nasprotno.

Vmes se je potihem prikradel citat, da se s tistimi, ki svoje nasprotovanje izražajo žaljivo, sovražno, nesramno, pač ne splača pregovarjati. Ignorirati da jih je treba. Tako vztrajno, kot oni vztrajno gonijo svoje.

Roko na srce, vedno razmišljam v okvirih sovražnega govora, ko nanj naletim na druge strani. Kaj vse bi jim rekla… Ampak se zadržim. Milo za drago je redko dobra taktika. Zato sem tiho, dokler se besedna jeza ne razkadi. Potem jih morda ošvrknem. Nisem prepričana, da me razumejo.

Seveda ne govorim o tem, da bi morali sovražni govor v javnosti ignorirati. Ne. Razgaljati ga je treba — ob žaljivostih, nesramnostih pa vztrajno ignorirati. Predvsem mediji.

Morda se bomo še kdaj na Kotnikovi znašli vsak na svoji strani s policijo na sredini. Morda bodo eni zmagali samo zato, ker bo nasprotna stran prej popustila. Da ne bo pomote: sovražni govor ni bila tema pogovora, še manj dogodka — hmm, politike sem izzvzela —, se mi je pa vseeno prikradel v misli. Samo kot nadaljevanje tuhtanja o protislavi. Na odru ni bilo nič o tem izrečenega, nakazanega.

Oplazilo me je, da bi protislava tudi drugače misleče pustila v enakem občutku. Žalostno bi skupaj obmolknili.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE