V Šenčurju sovražijo begunce, ker v njih vidijo sebe. Ko so še videli pot.

26.2.2016 / 06:10 Komentiraj
Še naprej boste sedeli pred TV. Šli na protest proti beguncem in vladi. Potem pa boste umrli, ne da bi karkoli naredili.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Človek, ki se iz dneva v dan bori, da bo obdržal službo, plačal položnice, peljal otroka na prostočasne aktivnosti, uredil zavarovanje za avto in izbral najugodnejšega ponudnika elektrike, in ki pazi, da ne bi pozabil na akcijo znižanja pralnega praška, ki jo še do jutri ponuja eden od trgovcev, nima ne časa ne volje, da bi se informiral, zakaj ljudje iz Sirije in drugih držav tako množično prihajajo k nam. Tega točno ne ve. Ne ve, kaj begunci od nas želijo in kaj jim mi lahko nudimo.

Takšni ljudje na Facebooku vidijo posnetek nasilnega vedenja beguncev v namestitvenem centru v Nemčiji. Preberejo naslov Migrant posilil starejšo žensko. V poročilih slišijo, da “Slovenija v boj proti begunski krizi pošilja vojsko na mejo“.

To je vse, kar rabijo za predstavo o beguncih.

Šenčur

Od sosedov slišijo, da bo v Šenčurju, kjer je bila še pred letom dni veletrgovina, namestitveni center. Ne vejo, kaj namestitveni center pomeni. Mislijo, da bodo “ljudje iz puščave” tam ostali za vedno. Mislijo, da bodo hodili okrog njihovih hiš, ropali trgovine in posiljevali njihove ženske. Točno to se dogaja na Švedskem in v Nemčiji! Na Facebooku so videli!

Množično se zberejo, da bi proti temu protestirali. Da bi oblastnikom to preprečili, pridejo s traktorji. Rečejo, da se bodo proti islamizaciji borili z živimi telesi.

Po mojem je izvor vseh težav v nezadovoljstvu ljudi.

Da bi dokazali, da je življenje “ena navadna, jebena, tesnobna mizerija”, ne potrebujemo študij srednjega sloja. Potrebujemo samo malo bolj pozoren pogled okrog sebe.

O čem vsem smo sanjali

Ljudje hodijo na fakulteto, ker ne vejo, kaj bi drugega počeli. Ljudje hodijo v službo, čeprav jo sovražijo. Ljudje imajo otroke, ker starši in družba to od njih pričakujejo. Njihovo življenje je niz odločitev, ki jih sploh niso sprejeli, niti niso o njih veliko razmišljali. Gre za sivo življenje, življenje brez pretiranih vzponov in brez pretiranih padcev. Gre za življenje v ravni črti, ki rahlo vzvalovi kvečjemu ob flirtanju s sodelavcem ali sodelavko, enkrat na leto v pijanski noči s prijatelji ali med ogledom nogometne tekme v Zagrebu. 

Nikoli se ne sprašujejo o svoji sreči, kaj šele, da bi se o tem s kom pogovarjali. Pozabili so, da so v otroštvu sanjali o tem, da bodo postali piloti, nogometni zvezdniki, raziskovalke živali v Afriki, zdravnice ali balerine.

Toda ti spomini so ostali v njihovi podzavesti. Razočaranje nad tem, da niso uresničili svojih sanj, jih stiska v krč. Krč, ki hitro eksplodira, če nekdo dregne vanj s spominom.

V beguncih vidimo sebe

Begunci so ta spomin. V njih vidijo ljudje gorečo željo, ki so jo nekoč davno tega v sebi čutili tudi sami. Želja beguncev in migrantov je resda samo želja po golem preživetju, a zato veliko bolj goreča od katerekoli želje ljudi, ki so se po srečnem naključju rodili v nekem mirnem delu sveta. Človek z močno željo, ki pred seboj vidi pot — in begunci jo pred seboj natančno vidijo: vprašanje je samo, če jo bodo lahko uresničili —, oddaja neizmerno energijo, ki je nekomu, ki v sebi tega nima, strašno odbijajoča. Pomislite samo, kako se ambiciozni ljudje zdijo nekaterim antipatični!

Nič, nič, nič

In ko ljudje v Šenčurju, ki nimajo tega, kar imajo begunci, slišijo, da oni od njih nekaj hočejo — pa čeprav samo streho nad glavo za 24 ur, preden odrinejo naprej proti Nemčiji —, se jim odprejo vsi ventili. Vzrojijo, pobesnijo — čeprav samo globoko v sebi. Nič jim nočejo dati. Nič, nič, nič. Pustijo naj jih pri miru. Proč z njimi. Čim dlje, da jih ne vidijo. Preveč jih spominjajo na to, kako so se nekoč davno počutili sami. Polni načrtov, upanja in volje za spremembe. Zdaj so na to že pozabili. Tisti, ki niso, pa so prepričani, da je za uresničitev itak že prepozno.

Kdo vam brani, da odidete z begunci?

Pravijo, da ljudje spremenijo mnenje o beguncih, ko enkrat pridejo v stik z njimi. To verjamem. Toda ko pridejo v stik z beguncem, ki jasno in glasno pove, kaj hoče — recimo oditi v Nemčijo, ne ostati v Makedoniji — ga še bolj zasovražijo. Zakaj bi begunec imel pravico izbirati, kje bo živel, jaz pa ne? Zakaj bi dobil brezplačno hrano, jaz pa ne? Zakaj brezplačno namestitev, jaz pa moram plačevati najemnino? 

Saj vam ni treba! Če hočete, pojdite živet na Novo Zelandijo! Pojdite na Karitas, če hočete brezplačno hrano. Prodajte stanovanje. Podarite denar lačnim slovenskim otrokom, za katere vas tako skrbi, in pojdite spat med brezdomce! Ali pa se priključite beguncem in pojdite v Nemčijo, če mislite, da imajo oni vse, česar vi nimate! Nihče vam tega ne brani! Se vam zdi, da vam kdo brani?

Imate otroke? Nič hudega. Vzemite jih s seboj, saj jih oni tudi. Vzemite s seboj vse, kar lahko. Ne sekirajte se, če vas nikjer ne bodo hoteli sprejeti. Ne sekirajte se, če vas bodo žalili. Ne sekirajte se, če vam bodo pobrali vse, kar imate s seboj, in vas odrivali stran od življenja in družbe.

Pa da ne boste znoreli in metali bombe v ljudi, ki vas zavračajo — čeprav si verjetno to želite. Vsaj jaz bi si, v taki situaciji.

Sram vnaprej

Ampak vi ne boste znoreli, ker ne boste nikamor šli. Doma boste še naprej sedeli pred televizorjem in se jezili. Morda boste trikrat v življenju odšli na kakšen protest: danes proti beguncem, jutri proti desničarski vladi, tretjič proti privatizaciji vode. Potem pa boste umrli, ne da bi karkoli naredili. Nihče se vas ne bo več spomnil.

Reke beguncev, ki je leta 2015 preplavila Evropo, se bodo spominjale še generacije za nami, o njej se bodo učili v šolah. Kaj natančno, pa bomo še videli. Mene pa je že vnaprej sram. Ker se doslej še ni nič zgodovinsko gledano pomembnega in pozitivnega zgodilo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE