Making a Murderer: Avery in Đinđi Minđi ziher kriva? Ne, ziher je sam smrt!

25.1.2016 / 06:06 Komentiraj
Ko sem še bla mejhna, sem veliko razmišljala, kaj bi v življenju delala. Takrat še nisem vedla, da bom samo sebe iskala.
NAROČI SE PRIJAVI SE

No, najprej sem hotla bit veterinar. Ker so bli kužki luškani, pa ker bomo imeli en dan konja. Kje ga bomo v bloku imeli, me ni preveč brigalo. Pol pa so mi starci, ko sem bila stara 11 let, nabavili psa. Že to, da sem ga mogla vsako jutro ven vozit, mi je dalo mislit, da pa veterinar jaz ne bi bla. Hvala bogu smo se čez par let v hišo preselili in ni blo treba več vsako jutro na sprehod.

Potem sem hotla bit igralka. Ko sem bila tam nekje drugi, tretji, četrti razred, sem bla v lutkovnem krožku. In ker sem bla že takrat cel show maker in sem se nadrkala besedila takoj, sem mela vedno glavno vlogo. Ostali so se šunjali vzad z lutkami, jaz pa edina pred ljudmi na odru, pa tam neko vlogo špilat.

Igralska in odvetniška kariera

In smo hodili po celi Sloveniji in en dan me je v Španskih borcih nekdo opazil — če se ne motim, je bil to Karpo Godina, sam nisem več ziher — in so me povabli na avdicijo za film Desovila. Po stripu Dese Muck, k sem ga v PIL-u brala. Fotr me je peljal na avdicijo in na konc ni blo nč od nč. Tko sem se hitr naveličala igralske kariere.

Ampak najbolj sem si želela bit odvetnik. Vedno se me zanimali umori. Valda sem si takrat predstavljala, da majo odvetniki same top hude primere, umor na umor. Da bojo pri nas na konc branili sam pokvarjene tajkune in vso to bando, takrat še nisem mogla vedet. Ampak umori so mi bli vedno fascinantni. Ljudje smo pač taki čudaki. In nas zanimajo psihe še večjih čudakov.

Plut in Trobec

Dost bizarno, da vsi radi gledamo Discovery. Bolj ko je umor zafukan in krut, bolj bo nam zanimivo. Sej je grozno, ampak dejte nam še. Pa kako so to izvedli, pa kako so jih dobili, dejte nam vse. Dost creepy, da nimam pojma, kdo je ker minister pri nas, imena Plutovih žrtev bom pa iz prve ven vrgla. Trobčevih se ne spomnim več, ker jih blo preveč.

Je bil pa Trobec naš edini pravi serijski morilec. No, že ta stavek je grozen. Ker sem ga skor prikazala kot legendo. Valda, da ne. Prvovrstni psihič, katermu je ornk drsel jermen v buči. In je zarad teh njegovih nesigurnosti iz otroštva potolkel vsaj 5 revc. Sva gledala pr frendu eno knjigo, k jo je kupil v New Yorku, enciklopedija serijskih morilcev in še tam notr ga najdeš… Sicer mu je ime Metod Turinus, pa vsa imena žrtev so narobe, plus da so ga po njihovo usmrtili 4 dni po smrtni obsodbi. Sej bi človek rekel, da to sploh ni Trobec, sam jim je vseeno uspelo zadet Dolenjo vas in krušno peč. Ameriške napake, ja.

Making a Murderer

Par dni nazaj sem brala en članek o nekem novem, zdej ful in dokumentarcu Making a Murderer. Sej bit in mi dol visi, sam take štorije me pa zanimajo. Pol sta mi še dva rekla, da sta vseh 10 delov (10 ur) pogledala iz šuba in me je seveda začelo zanimati. Ker al je zadeva res tok dobr narjena al mam pa frende s preveč cajta.

Z mojo koncentracijo bo težka to vse pogledat. Sam sem res začela gledat in si za dober dan kr 4 dele privoščila, včeri pa še 5, manjka mi še eden. In 9 ur informacij je ful.

Zgodba gre tkole (po kmečk pa na hitr):

En model iz Wisconsina (Steven Avery) po krivem odsedi 18 let zapora (dobil jih je 32) zarad napada in poskusa posilstva ene ženske. Pride ven, ko se z DNK testom izkaže, da ni kriv, pol pa še, da je blo cel kup napak v postopku. Najdejo ta pravega napadalca in tko se model odloči, da bo tožil šerifa in tožilca (in okraj) za 36 milijonov. Nič neobičajnega do kle, sam pol pa preobrat.

A tko ta svet laufa?

Po dveh letih svobode in vmes, ko čaka, kaj bo s tožbo, izgine ena ženska. Njeno zažgano truplo oz. dele kosti najdejo na njegovem posestvu. Fuck, spet obtožba, zraven obtožijo še njegovega nečaka, 16-letnika z IQ-jem 70. Vozi, dosmrtna.

Itak, da lahk iz take zgodbe narediš dober dokumentarec. In človek res začne gledat del za delom, ker so prikazane vse  mučke v ozadju. In je res napeto. Same varke in napake. In si šokiran, kaj vse se lahko dogaja.

Jaz sem ena tistih naivčnin, k mislijo, da so vsi ljudje dobri in da mamo vsi enake pravice. In sem pol ob gledanju šokirana: “Ne. Pa ne morm verjet, da so ljudje lahk tok žleht! A tko ta svet laufa?”

Film lepo prikaže, da če si iz enga majhenga kraja, kjer je vse povezano in imaš naroben priimek, nisi glih svetnik, si revež brez dnarja iz enih barak, te bojo zjebali, če bojo hotli. Kot če bi kle okol nekje živela neka problematična romska družina, rečmo, da se pišejo Đinđi Minđi, pa bi skoz blo kej in pol bi Đinđi Minđžija na hitr obtožili za neki, un bi jebal ježa za brez veze 18 let, pol bi uletel ven in jim pokazal fakiča: “Pa dejte mi še 36 milijonov!” In pol ena ženska iz okolice izgine  in spet vsi v luft: “Đinđi Minđi je!" In kot nalašč najdejo ostanke ženske pri Đinđi Minđiju na vrtu. In njen avto. In videli so jo nazadnje tam. In kaj nej si zdej sosed misli? Ni kriv, ker že ta prvič ni bil? Ampak zakaj je okol tebe skoz ena galama? Kok ljudi bo verjelo, da so ti spet isti policaji podtikali dokaze? Ker so se kr odločili, da to je on, pa čao zdravo? Ker nočjo dat 36 milijonov, če bi slučajno do tega prišlo? Ker tak low life nas ne bo drkal v živi mozak?

Ziher je sam smrt

Ne bom zdej o dokazih, ker v tej zgodbi je tok enih twistov in plotov, da si mora vsak sam pogledat. In nisem jaz ena od unih, k verjamejo v teorije zarote. Lady Diana je umrla zarad prehitre vožnje, tko kot vsak dan tud pri nas kakšen na cesti. MM je pač požvakala preveč uspaval. In ne vem, da bi avioni spuščali chemtrailse. In vsakič, ko je kje bombni napad, je poln poln FB enih fotk in kazat, da je vse sam varka, da so vsi igralci in da  je na vseh slikah isti folk. Ne verjamem jaz kr v vse in da je vse kontra nas. A je folk res čist paranoičen zarad vsega al se pa za nami res dogaja tist, k se nam je včasih zdelo kot sci-fi filmi.

In zdej po devetih delih dokumentarca Making a Murderer ne vem več, kaj nej si mislim. Nisem ena tistih, k vzklikajo: ”Avery je zihr nedolžen.” Ziher je sam smrt. Seveda, da pokaže, kakšna jeba je sistem, jeftini dokazi, same laži in spletke. Težka gonja proti malemu človeku… In te upravičeno strah rata. In lahko sam upaš, da če si broke pa zaznamovan, da ne padeš kdaj ponesreč v tak pravosodni sistem, ker pol ti lahk pomagata sam še sveti Peter in Pavel.

E, težko meni…

“Everyone is entitled to the best defence money can buy.” Hja, money, ja. Ampak če je možno, da so oni vsi tok pokvarjeni in da so podtaknili ključ in vse, je možno tud to, da je se Averyju odpeljalo v buči po vseh teh letih zapora po krivici. In da sta z nečakom ubila uno žensko. Ne vem. Vem sam to, da so ta pridni in pošteni zajebali na ful in da v resnici niso bli tok pridni in pošteni.

Najboljš, da pičim še zadnji del pogledat. E, težko meni. Kaj se nisem rajš za veterinarko odločila, pa bi danes klicala okol: “Gospod kmet, je Liska že tok in tok centimetrov odprta? Pridem têle ven vlečt.”

Dokumentarni film Making a Murderer si lahko v celoti ogledate na Netflixu in na YouTubu.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE