Od vseh najstniških idolov samo še Jonas Žnidaršič zgleda starejši od mene

21.1.2016 / 06:06 Komentiraj
Pred nekaj leti sem poštekal, da je Tom Cruise kljub fiziki v resnici precej mlajši od mene. Pa Đuro in Brad Pitt tudi.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V začetku 80. je v mojem otroštvu vladalo neizprosno predalčkanje generacij. Otroci so bili otroci. Mladi so bili suhi in so imeli lase. Oženjeni fotri so imeli brke, blage trebuhe udobja in zametke pleš. Po 40. letu pa je nastopilo obdobje sivine in neupoštevanja trendov, ki je cele generacije uniformirala v armado tečnih staruhljev.

Če danes pomislim, da je bil najbolj zadrt in za rabutanje občutljiv vrtičkar Slavc — lik, ki je plešo skrival pod bizarnimi prameni, ki si jih je preusmerjal iznad levega ušesa — pravzaprav star toliko kot danes jaz, me kap.

Po svoje pa Slavcu zavidam, da je svojo pozo starega težaka fural vehementno, mojstrsko, z lahkoto in brez sprenevedanja. V njegovem nenehnem pizdenju je bilo zaznati celo kanček strasti.

Čakanje na štajerski pokoj

Kot je bil pri samcih tistih let običaj, je s sivo srajco in rjavim pletenim telovnikom obtičal v obdobju največje reprodukcijske konkurenčnosti — torej nekje v zgodnjih 60. Kadil je tiste svoje ibar čike in mojemu fotru, ki jih je takrat štel komaj slabih 30, vedno razlagal, da se bo preselil nazaj na rodno Štajersko, ko bo v penzionu.

Po mojih kalkulacijah je bil Slavc, ki je sprijaznjeno čakal na svoj štajerski pokoj, takrat sredi 40. let Kar pomeni, da je teoretično še danes živ. Kaj živ! Če jih šteje 80 in mu je severovzhodna atmosfera mila, je še vedno odlični formi za opravljanje del in nalog zateženega starca.

Otrokom dajemo imena, ki spominjajo na tihe priprošnje po večnem življenju, večni mladosti. Si lahko predstavljate, da bosta Taj in Val čez 75 let v domu starejših občanov na Bokalcah balinala v plenicah?

Taj in Val, Isha in Liv na Bokalcah

Danes pa se nihče več noče postarati. Ali pa se ne smemo več starati? 

Otrokom dajemo imena, ki spominjajo na tihe priprošnje po večnem življenju, večni mladosti. Si lahko predstavljate, da bosta Taj in Val čez 75 let v domu starejših občanov na Bokalcah balinala v plenicah, Isha in Liv pa ju bosta občudovali?

Nihče več ne more biti Slavc. Antoni in Marije pa tako ali tako nastopajo samo še v mrliških vežicah, kjer ležijo do pogreba.

Cruise, Pitt, Đuro

Ste ob prizadevanjih za vzdrževanje mladostne forme opazili fenomen, ko postaneš starejši od zvezdnika, ki si ga občudoval še kot otrok?

Ko sem šel v kino Union gledat film Top Gun, sem bil 12 let star otrok: kar pomeni, da je bil Tom Cruise, čigar pričesko sem takrat vestno preslikaval na svoje lasišče, zelo verjetno starejši od mene.

No, kljub dejstvu, ki sloni na načelih fizikalnega minevanja časa, sem pred kakima dvema letoma poštekal, da je Tom Cruise v resnici precej mlajši od mene.

Pa ni edini. Mlajša od mene sta tudi Brad Pitt in Branko Djurić. Slednji se v službi lepote, zdravja in mladosti v podpazduhe bode z botoksom in se odreka vsemu mesnemu in glutenskemu. Vedno bolj vranje črni Al Pacino izgleda, kot da bi ga vzel iz kvote svoje obletnice mature. Helena Blagne je bila v 90. videti stara 30, danes — 20 let pozneje — pa jih na naslovki revije Nova šteje le še 23.

Fak! Če dobro pomislim, sta se samo dva najstniška carja postarala do te mere, da sta danes videti starejša od mene: Jonas in z malo domišljije tudi Robert Redford.

John Wayne in Steve McQueen sta se v tej nevarni igri spustila predaleč. Postala sta Slavc in naposled umrla.

Večno nenaravna

Umberto Galimberti v nekem svojem tekstu pojasnjuje, da je kult mladosti vedno bolj prisoten. Življenje ni več ciklično, ker napredujemo prehitro, da bi lahko v loku od zibke do krste osvojili vsa spoznanja in jih uporabili kot temelj modrosti.

Ko je srednjeveški človek preživel 50 pomladi in jeseni, je njegova modrost izvirala iz golega statističnega n. Če je imel srečo, da ni bilo vojne ali kuge, je bilo srednjeveškemu možakarju v zrelih 30. mogoče na besedo verjeti, da za poletjem pride jesen, za jesenjo pa zima. Čista modrost.

Ker pa Helena Blagne danes ne more več postati modra ali naravno večna kot Ella Fitzgerald, se je odločila, da bo raje ostala mlada. Večno nenaravna.

Tudi Angelina Jolie se ne bo postarala in umrla, ampak bo v tem reverzibilnem popkulturnem eksperimentu fotošopa, botoksa, joge in detoksikacij postala fetus in se na koncu razdelila nazaj na spolne celice lastnih staršev.

Kreganje s sodobnostjo

Moj Slavc ima v resnici srečo, da se je s sodobnostjo lahko skregal v časih, ko se je to še dalo, in pravočasno spizdil gor v Šentjur. Če bi danes trpel srednja 40. leta, bi moral nositi dizajnerska očala, teči maratone in s hipsterji na festivalu v Tobačni zobati MDMA.

Zakaj se bojimo postati Slavc? Slavc je kul!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE