Za malo višjo plačo bi lahko prfoksi predavali tudi v gojzarjih in s čelado

11.1.2016 / 06:10 Komentiraj
Vaš denar jim pripada, tudi če se ne strinjate z načinom izplačila. In to nas iritira — ne toliko izgubljeni milijoni.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Dodatki, s katerimi so si na nekaterih fakultetah popravljali plače, sami po sebi niso največji problem najnovejše afere. Marsikje, še posebej pri privatizaciji, je bila država oropana za veliko večje vsote, pa nihče ni in ne bo odgovarjal za zapoznelost ali ustavitev postopkov, zaradi katerih je oportunitetna izguba gromozanska (NLB, Telekom…).

Afera “stalna pripravljenost” ne bi bila nič posebnega, če se je vodstvo Ekonomske fakultete ne bi odločilo argumentirati. Do tod je še bilo zabavno. Predstavljajte si profesorja s črnim flomastrom in skripto pod pazduho, ki napeto čaka na telefonski klic ali sporočilo o paniki, ki jo bo rešil le s takojšnjim prihodom v predavalnico ali kabinet! Presoje zdravega razuma to res ne preživi, vendar smo se vsaj zabavali.

S tiskovno konferenco vodstva EF in izjavami finančnega ministra pa so dodatki dobili novo dimenzijo. Šele z argumentacijo so stvari postale resne!

Kreativno višanje plač

Strinjamo se lahko z dekanjo dr. Metko Tekavčič, ko govori o prenormiranosti in nerazumnosti zakonodaje. Če pustimo ob strani, da je v skoraj vsaki vladi sedel nekdo s te iste fakultete — in da je dekanja sama (nekdanja) vplivna članica stranke, ki je že skoraj dve desetletji abonirana na Gregorčičevi, in bi lahko glede anomalij in prenormiranosti sama kaj storila —, ima namreč povsem prav. Sistem je v mnogočem nerazumen, preveč zakonodaje pa duši podjetništvo.

A to ne sme postati alibi. To je samo olajševalna okoliščina, ki pa zbledi ob argumentaciji kreativnega višanja plač. In povsem upravičeno smo zaradi tega jezni.

Gasilec in profesorska malenkost

Že sam Mramor se je z izjavo, da “[ni] imel razloga, da ne bi verjel v pravno mnenje, da je imela EF ustrezno pravno podlago za izplačila tega dodatka zaposlenim”, spustil globoko pod nivo zdrave pameti.

Naj mi minister oprosti, toda tega, da ne razume razlike med stalno pripravljenostjo gasilca ali zdravnika in svoje profesorske malenkosti, pač ne kupim.

Kot ne kupim argumenta, da so varčevali na vseh drugih področjih. So what?! Naj ploskamo? Pa saj to je tako, kot bi vas nekdo pretepel, ob prihodu policistov pa se pohvalil, da je vzoren voznik. Dobro za prometno varnost, toda za vraga, nekdo je bil kljub temu tepen!

V primeru stalne pripravljenosti je bil proračun oškodovan, pa če so uslužbenci fakultet drugod še tako varčevali. Toliko slabše za uporabnike storitev — študente.

Elegantno

In kar je najhuje: za sporna nagrajevanja so vodstva vedela, vendar molčala — in jih s pridom izkoriščala. Če prav razumem dr. Bogomirja Kovača, je to bil pač najelegantnejši način. Možno bi bilo tudi drugače, “vendar bi pravne podlage v tem primeru našli mnogo težje”.

Res me zanima, katero pravno podlago bi izumili, če se ne bi spomnili stalne pripravljenosti? Delo v alpinistični opremi ali jamarski opremi prinese dodatek v vrednosti 100% urne postavke osnovne plače. Bi za malo višjo plačo hodili na faks v gojzarjih in s čelado?

Povedano drugače, vaš denar jim pripada, ne strinjamo se samo z načinom izplačila. In to je tisto, kar iritira bolj kot sami izgubljeni milijoni. Prepričanje, da nekomu nekaj pripada zgolj zato, ker obstaja. Še huje, pripada mu, ker je nekaj več. Državljani, ki vse skupaj plačujemo, pa smo samo nevidna množica nepomembnežev. In vse dokler ne bomo jasno in glasno protestirali, bo pač tako: obstajali bodo podalpski patriciji in plebejci.

Kam spadajo podjetniki in obrtniki? Kam spadajo sindikalisti, upokojenci, birokrati in z dodatki obremenjeno fakultetno osebje, ni treba posebej poudarjati.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE