16 novoletnih zaobljub za leto 2016 ali kaj si Zemlja želi od nas

1.1.2016 / 06:08 Komentiraj
Bodite sočutni in prijazni do soljudi. Vsak je po svoje prismuknjen, tako da ni potrebe po primerjanju. Pa srečno 2016!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tokrat ne bom egoistično razpredala o tem, kaj si v novem letu želim zase, ampak vas bom nagovorila z idejami, kako prispevati k lepšemu svetu — v imenu matere Zemlje. Zala gospa pravi takole:

  • Pojdite v šoping z nahrbtnikom, namesto da kopičite strupene plastične vrečke. Za večji nakup si priskrbite nakupovalno torbo na koleščkih. (Stare mame vejo, o čem govorim.)
  • Nesite s seboj stekleničko za vodo. Po možnosti takšno, ki ima vgrajen tudi filter, da jo lahko sproti dotakate. Kupovanje ustekleničene vode je potratno. Embalaža se samo kopiči, poleg tega pa je voda v Sloveniji še kar dobro ohranjena.
  • Ob pomivanju posode uberite angleški sistem: v en čeber natočite vročo vodo in vlijte vanjo pralni prašek. Vso umazano posodo nato potunkajte v čeber in namilite, nato pa pripravite drug čeber, v katerem jo splahnete. Šele potem uporabite tekočo vodo za temeljito izpiranje in prihranek bo ogromen! Ne puščajte vode teči kar tja v en dan tudi med pranjem zob in šamponiranjem. Če uživate v sproščujočih kopelih, jih poskusite zmanjšati na enkrat mesečno. Stopetdeset litrov, ki jih porabite za wellness, bi v državah tretjega sveta ohranilo pri življenju kar nekaj ljudi.
  • Če želite biti eko in zraven še kreativni, si izdelajte milo brez kemikalij po lastnem okusu. Sestavine za olivno milo: 400 g olivnega olja, 100 g kokosovega olja, 68,7 g natronskega luga, 175g destilirane vode in 10 ml eteričnega olja po izboru. Veselo na delo!
  • Uporabljajte naravna čistila. Pranje z indijskimi oreščki zagotavlja mehko perilo, ki ni onesnaženo z alergeni in je brez vonja. Če želite, kapnite v pralni stroj nekaj kapljic eteričnega olja ali pa z njim odišavite omaro. Če pest oreščkov prekuhate, lahko z milnico operete tudi umazano posodo.
  • Zakaj bi radio in televizija zabavala prazno stanovanje? Kadar ju ne gledate ali poslušate, ju izklopite. Tudi če so na standbyju, porabljajo energijo. Enako velja za računalnik in druge naprave.
  • Varčujte z energijo tudi pri kuhinjskih pripomočkih. Sok iz svežih pomaranč iztisnite na roke, testo zamesite z rokami… Dobro bo tudi za mišice!
  • Koše za smeti so izumili z namenom. Smeti so iz hiš metali na cesto v davnem srednjem veku. Zdaj je sicer že samoumevno, da se odpadke ločuje, toda v nekaterih predelih Slovenije niso na voljo vsi koši. Organske odpadke lahko vseeno ločujete od ostalih. Če je le mogoče, iz njih pridelajte naravni kompost. Tudi starih časopisov ni blazen napor dajati na kup in se kupčka znebiti, ko se peljete mimo večjega koša za reciklažo papirja, kajne?
  • Enkrat tedensko ugasnite luči, tudi če uporabljate varčne žarnice. Privoščite večerjo ob svečah. Ne dovolite, da doba tehnike ubije vašo romantično plat. Če želite biti oh in sploh eko, pa si omislite sveče iz sojinega voska.
  • Dojemite že vendar, da avto ni edino sredstvo za premikanje. Res ne morete peš niti do najbližje knjižnice? Če bi se kdaj pa kdaj v mesto odpeljali z avtobusom, bi bili presenečeni nad tem, kakšni raznoliki osebki se vozijo z javnim prevozom. Pogovori so včasih prav zabavni.
  • Si želite družbe, dolgih sprehodov ali crkljanja? Posvojite kužka ali muco iz zavetišča. Po zakonu so zavetišča dolžna skrbeti za živali le en mesec, nato jih slej ko prej čaka večno spanje zaradi nemarnih ljudi, ki so se jim odrekli.
  • Če se le da, gojite zelenjavo na domačem vrtu ali pa hodite ponjo v eko trgovine. Če nimate vrta, pa vsaj omejite nakupovanje v velikih centrih, ki prakticirajo nezdravo ravnanje z živili. Si res želite jesti svetleča, spolirana jabolka ? Spomnite se zlobne čarovnice v Sneguljčici… Obstaja tudi veliko eko kmetij, ki dostavljajo pridelke na dom.
  • Bi uživali, če bi ves dan morali stati pri miru v majhni ogradi, medtem ko bi iz vas na silo črpali mleko iz otečenih vim? Poskusite riževo, ovseno, sojino, kokosovo, mandljevo mleko in mlečne napitke! Bolj humano in nič manj okusno!
  • Če se le da, kupite kakšno oblačilo iz eko bombaža. Res, da so oblačila v modnih trgovskih verigah postala prav smešno poceni. Kaj hitro vas lahko zapelje misel na polno omaro bleščečih novosti. Toda vprašanje je, kdo jih je sešil in za kakšen denar. Želite podpirati zločin?
  • Pustite medvede in druge divje živali v njihovem naravnem okolju pri miru. Tukaj so bili pred vami, zaslužijo si spoštovanje. Kako bi se vi počutili, če bi vas bezali iz lastne hiše? Če ljubite hojo po drugih in si s tem dvigujete lastni ego, to počnite fiktivno ali pa se vpišite na kak borilni šport, da ukrotite misli. Ne kupujte krzna in živalskih preprog! Če res tako radi božate nežive kosmatine, si kupite izdelek iz umetnega krzna, ki je tudi cenejši. Ne slepite se, da je krzno le stranski produkt mesne industrije. Ni človeka na tem svetu, ki bi za kosilo jedel veverice, kunce in lisice!
  • Bodite sočutni in prijazni do soljudi. Vsi so po svoje prismuknjeni, tako da ni potrebe po primerjanju.

Pa srečno 2016!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE